Vraag van de dag: hoe begin je een motivatiebrief?

Geschatte leestijd: 6 minuten

Op zoek naar een job? De perfecte vacature gevonden? En nu moet je een sollicitatiebrief schrijven? PROBLEEM! Want wellicht ben jij niet zo’n briefschrijver? Wie schrijft er tegenwoordig trouwens nog brieven? Dat is toch niet meer van deze tijd? Enne… schrijven is één ding, maar hoe begin je een motivatiebrief?

Hoe begin je een motivatiebrief? Op een van deze 5 supermanieren.
Begin meteen in pole position en neem een uitmuntende start.

Driewerf helaas. Want wil je een baan te pakken krijgen, dan hoor je je kennis over briefschrijven toch weer wat op te frissen. Er wordt trouwens niet zomaar een brief van je verwacht. Wel een overtuigende sollicitatiebrief die opvalt, die uit de stapel wordt gehaald en zelfs helemaal bovenaan wordt gelegd.

Mag ik je, als schrijver van motivatiebrieven, op weg helpen met enkele goede concrete inleidingen?

Hoe begin je een motivatiebrief?

Hoe je een motivatiebrief schrijft, heb ik al in een aantal blogs uiteengezet.

Voor mij is niet alleen de inhoud, maar ook de structuur van de brief belangrijk. Ik bouw mijn brieven altijd als volgt op: motivatie, ervaring, persoonlijkheid en afspraak. In weinig tekst (maximaal 1 A4) vertel je veel over jezelf, maak je duidelijk wat jou zo geschikt maakt voor de job, waarom je net bij dat bepaald bedrijf voor die bepaalde baan solliciteert. En dat alles steek je in een beleefd en origineel jasje. Vaak kom je daarmee al een heel eind.

Maar voor wie niet gewoon is te schrijven – en zeker geen overtuigende motivatiebrieven waarin je jezelf als het ware verkoopt – is dat niet zo eenvoudig.

Heb ik je al verteld dat ik je daarbij kan helpen? Als freelance copywriter én ervaringsdeskundige in het solliciteren schrijf ik motivatiebrieven voor anderen… Geef me gewoon een seintje.

Geen erg uiteraard als je het zelf wilt doen. Ik help je graag met een aantal goede eerste zinnen. Lees even mee.

Hoe begin je een sollicitatiebrief? Pakkend en opvallend!

Vergeet die sollicitatietips die je in de middelbare school hebt geleerd, want in mijn tijd – ettelijke jaren geleden – waren die al oubollig en saai! Verwijs dus NIET naar de plek waar je de vacature hebt gezien. Geef die info als het moet een plaatsje in de onderwerpregel. Die eerste zinnen moet je gebruiken om indruk te maken. En dat kan je doen op verschillende manieren.

1. Val kwaliteitsvol met de deur in huis

Sluiten jouw kennis, vaardigheden en kwaliteiten goed aan bij de vacature? Voilà, dan hoef je echt niet ver te gaan zoeken, want dan heb je meteen een sterke opener.

“Al tijdens mijn marketingopleiding startte ik mijn eigen onderneming ‘Sweet & Treats’ op. Er zijn geen woorden genoeg om u te vertellen wat ik daarbij allemaal heb geleerd en ervaren. Deze stevige basis én mijn aangeboren ondernemingszin bied ik uw bedrijf graag aan.”

2. Vertel een verhaal

Iedereen houdt van een verhaal. Jij toch ook? De lezer van je brief doet dat vast en zeker ook.

Een verhaal als opener is ideaal voor jobs waarin talent voor out-of-the-box-denken en improvisatie wordt gevraagd. Wat dacht je van deze (zelf gebruikt in een spontane sollicitatiebrief die me twee jobs heeft opgeleverd)?

U en ik kunnen wellicht nog wat voor elkaar gaan betekenen. Ik ben een werkzoekende licentiaat in de Germaanse filologie en ik vind mijn meug niet via de uitzendkantoren. Als ik hun probeer duidelijk te maken dat ik een job zoek die in de eerste plaats met taal, teksten en communicatie te maken heeft, bieden ze me een job aan als commercieel bediende binnendienst. En dan heb ik de neiging meteen gillend weg te lopen.

Er zijn vijf goed manieren om een motivatiebrief te beginnen.
Wie houdt er nu niet van een verhaaltje?

3. Hoe begin je een motivatiebrief? Verkoop jezelf!

Jezelf verkopen is dé ideale aanpak voor een commerciële baan in de buitendienst, als verkoper of accountmanager. Je kan het ook gebruiken als je aan de slag wilt bij een communicatie- of reclamebureau waar ze zo’n aanpak wel op prijs stellen. In deze reactie op de vacature vertel je trouwens meteen iets over jezelf. Deze aanpak pas ik alvast vaak toe.

“Extravert. Spontaan. Ambitieus. Dat zijn eigenschappen die tellen! En het zijn de mijne!”

Of zoals ik het op mijn eigen homepagina heb gezet:

Woorden die werken. Die krijg je van me. Gegarandeerd.
Woorden te lezen op mijn homepagina, en nu ook hier.

4. Retorische vraag

In een van de opleidingen die ik heb gevolgd om copywriter te worden – wervelend schrijven – heb ik geleerd vooral in dialoog te gaan met de lezer. Dat doe je door af en toe een vraagje te stellen waar de lezer dan in gedachten kan op antwoorden. Dit type opener heeft daar iets mee te maken, met het feit dat mensen graag vragen beantwoorden. Met een retorische vraag onderscheid je je vaak van andere briefschrijvers:

“Stel jezelf even het volgende scenario voor. Op het einde van het jaar is je omzet gestegen met 15%. Wie ziet dat nu niet zitten?”

Wat vind je? Goed begin van een motivatiebrief?

5. Doe je motivatie eruit springen

Even eerlijk tussen jou en mij? Deze manier van openen gebruik ik eigenlijk altijd. Want motivatie is zo belangrijk! Ik vraag de mensen voor wie ik een motivatiebrief of sollicitatiebrief schrijf waarom ze de job écht willen. En ik vraag hen me die redenen duidelijk te maken via mail, in een taal die ze zouden gebruiken tegen een goede vriend of vriendin. Van die motivatie maak ik vervolgens een prachtige opener van een motivatiebrief.

“Werken op Zaventem! Daarvan droom ik al sinds ik als klein meisje opgroeide in de buurt van de luchthaven. Uren kon ik kijken naar die prachtige vliegtuigen in de lucht. U merkt het wellicht aan mijn naam: ik ben afkomstig van Syrië en heb hier het immense geluk gehad te kunnen studeren wat ik wou…. Mijn ouders wilden niets liever dan dat hun kinderen hun dromen nastreefden en waarmaakten. Bij mij was dat alles wat met vliegen te maken had. Ik behaalde een Master MSc Airport planning & Management en een BSc Aviation Studies & Aviation Management Honor Program. Nu rest me nog die ene droom.”

Wil je een motivatiebrief laten schrijven? Neem contact op met C'bon!
Gewoon doen!

Ziezo, mijn verhaal is rond

Heb ik hiermee je vraag: “Hoe begin je een motivatiebrief” beantwoord?

Op zoek naar nog meer info over de perfecte sollicitatiebrief opbouw? Dus ook over de rest van de brief?

Je kan natuurlijk ook AI gebruiken om een sollicitatiebrief te schrijven. Maar dat zou ik niet aanraden, lees die blog maar voor het antwoord waarom niet.


© C’bon, copywriter in Gent

Hoe motivatiebrief opstellen? Volg deze 4 supertips

Hoe motivatiebrief opstellen? Volg deze 4 supertips

In 5 stappen schrijf je een goede motivatiebrief

In 5 stappen schrijf je een goede motivatiebrief

Schakel je concurrentie uit met openingszin motivatiebrief!

Schakel je concurrentie uit met openingszin motivatiebrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *