Wat doet een online copywriter of online tekstschrijver?

Aangenaam! Mag ik me even voorstellen? Christine Bonheure van C’bon, ik specialiseer me als online copywriter of online tekstschrijver. Copywriting is wat ik als content creator professioneel doe – en graag. Online copywriting is waar ik me in specialiseer – en dat doe even graag.

Een online tekstschrijver weet alles van SEO
Een foto van mijn eigenste computer waar ik als online copywriter dagelijks op werk.

Ik loop al wat langer mee en heb dus al heel wat jaar ervaring op de teller staan. In de loop der jaren heb ik copywriting enorm zien veranderen. Ik herinner me nog mijn eerste copywritingcursus bij Kluwer in 2006, vijftien jaar geleden al. Daar leerde ik hoe ik directmailbrieven moest schrijven. Met als voorbeeld de “Abonneer je nu!”-brieven van Test-Aankoop, weet je nog?

Hoe lang is het geleden dat jij een directmailbrief hebt gekregen per post? Het is nu vrijwel allemaal online copywriting geworden.

Wat is een online copywriter eigenlijk?

Een online copywriter creëert informatieve, educatieve, onderhoudende content en schrijft overtuigende webteksten zoals webpagina’s, landingspagina’s, e-mails, SEO-blogs, advertenties op sociale media, e-mailmarketing, online artikelen, productbeschrijvingen, testimonials, casestudies…

Een online tekstschrijver schrijft uitsluitend voor een online publiek. Met behulp van een toetsenbord creëert die verschillende soorten inhoud voor webpagina’s, schrijft blogs of socialemediaposts. En als goede online tekstschrijver – let op dat belangrijke extra woordje “goede” – weet die alles af van Search Engine Optimization of SEO. Die mag zich dus copywriter SEO noemen.

Elke goede online tekstschrijver weet hoe hij SEO moet combineren met het schrijven van content die potentiële klanten aan het bedrijf bindt en uiteindelijk laat converteren.

Je kent uiteraard het verschil onpage en offpage SEO?

C’bon is als online tekstschrijver manusje-van-alles

Ik heb het al in deze blog over SEO-tekstschrijver gehad: ik doe zoveel meer dan alleen maar schrijven. Als freelance online copywriter ben ik schrijver, psycholoog, content marketeer, CEO, klantenservicemedewerker én creatieveling. Verder beschik ik over een goede dosis gezond verstand én veel ervaring met online marketing en tekstrevisie. Want dat hoort er ook bij.

Als online tekstschrijver kruip ik in de huid van mijn publiek om te weten te komen waar zij online naar zoeken én op welke manier ze dat doen. Ik ga dus op zoek naar de tref- en zoekwoorden die ze gebruiken. Die gebruik ik vervolgens in mijn geoptimaliseerde online teksten. Elke tekst is trouwens stuk voor stuk nagelnieuw.

Je merkt het, een online copywriter heeft veel vaardigheden en talenten nodig. Creatieve en communicatieve talenten, maar ook uitstekende onderzoeks- en redactionele vaardigheden. Bovendien moet je weten hoe je content bedenkt én posts optimaliseert. Je hoort dus over een goede SEO-kennis te beschikken. Vooral dat laatste is ontzettend belangrijk opdat zowel geïnteresseerde bezoekers als zoekmachines je online teksten vinden.

Een online copywriter weet alles af van SEO
SEO, het blijft me boeien!

Combinatie van copy én content

Copy en content zijn twee zaken die toch wel wat van elkaar verschillen. Beide zijn goed onderbouwd, gericht op het doelpubliek en onderhoudend, maar hebben elk een ander doel.

 • Copywriting is de kunst van het schrijven van teksten. Copy verwijst naar elk stuk tekst dat geschreven is om de lezer tot een bepaalde actie aan te zetten. Je vindt copy op landing-, verkoop- en productpagina’s, in ‘calls to action’ – stukjes tekst die de lezer oproepen tot actie – in blogs, socialemediaposts en ads. Het doel van copy is de lezer te overhalen tot onmiddellijke actie, iets te kopen, zich te abonneren op een nieuwsbrief of blog, te klikken op een link naar de website van een bedrijf.
 • Contentwriting is dan weer de kunst van het schrijven van inhoud. Via content of blogs wil je de lezers iets leren, vertrouwen en loyaliteit opbouwen. Met content geef je gratis informatie weg met als doel je lezers te helpen. Dat vertaalt zich niet altijd meteen in een directe meerverkoop, maar je bouwt met goede teksten wel aan de autoriteit van je merk. En reken maar dat dat loont op de lange termijn, niet alleen voor grote bedrijven.

Wil je trouwens weten waarom je als ondernemer moet bloggen?

Als ervaren online copywriter schrijf ik zowel content als copy en schrijf ik stukken die het succes van je bedrijf en je website omhoog stuwen.

Welke vaardigheden heeft een online copywriter nodig?

Wil je potentiële klanten overtuigen dat je hun perfecte online copywriter bent die hun webpagina’s naar de hoogste posities van Google kan brengen? Wil je je dus profileren als SEO copywriter? Zorg er dan voor dat je de knepen van SEO onder de knie hebt. Je eigen website hoort volledig geoptimaliseerd te zijn, en verder moet je ook je sociale media op orde te hebben.

Maar dat is uiteraard niet alles. Je hebt ook nood aan onderstaande vaardigheden. Heb je ze in huis, dan is de basis gelegd om een goede tekstschrijver te worden.

Je slaagt erin volgende zaken tot een goed einde te brengen:

 1. Je creëert leesbare online content in verschillende formaten voor meerdere platforms, zoals blogs en sociale media.
 2. Je schrijft vaardig en creatief en past je woordkeuze, toon en invalshoek aan aan je doelgroep.
 3. Je zet bepaalde woorden en zinnen samen om overtuigende boodschappen te creëren die mensen aanzetten tot actie en conversie (meer hierover in mijn blogs over online invloed en persuasive copywriting)
 4. Je brengt effectief en begrijpelijk ideeën en complexe onderwerpen over.
 5. Je vindt online de beste bronnen, statistieken en gegevens om wat je beweert te ondersteunen.
 6. Je redigeert je tekst en snijdt alle ballast weg om tot de kern van je boodschap te komen.
 7. Je gebruikt de juiste stijl en grammatica in elke schrijfsituatie.

Waarom een beroep doen op een online copywriter of online tekstschrijver?

Omdat het inhuren van een digitale copywriter belangrijk is. Omdat een digitale copywriter aan de hand van kwalitatieve content zorgt voor een sterke online aanwezigheid van jouw bedrijf of onderneming.

Een goede online copywriter slaagt erin het verkeer naar jouw website én het aantal klanten te verhogen.

Bij professionele copywriter C’bon kan je terecht voor:

 1. Blogartikelen

  Bloggen is een beproefde en bewezen marketingtactiek. Een klant kan op je site terechtkomen als hij op zoek is naar het specifieke product of de bepaalde dienst die je aanbiedt. Via blogs bouw je relaties op met klanten op voorwaarde dat ze professioneel geschreven zijn, leesbaar en interessant. Niet-professionele kopij kan ervoor zorgen dat je lezer zijn interesse verliest en wegklikt.

 2. Websitepagina’s en landingspagina’s

  Een landingspagina heeft een niet te onderschatten belang. In een paar seconden kan die erin slagen jouw websitebezoeker te overtuigen dat je bedrijf en je product van goede kwaliteit zijn. Krijgen ze die goede indruk niet? Dan zijn ze meteen weg.

  Online copywriters zijn dus experts in het maken van SEO-vriendelijke landingspagina’s, en in het sturen van conversies. Hoe doen ze dat? Door woorden zodanig te kiezen én te combineren dat die ook de ranking van je site in Google beïnvloeden.

 3. Copy voor Google & Facebook Ads

  Een online tekstschrijver weet hoe hij in een beperkte ruimte de juiste copy schrijft om een zo groot mogelijke impact te maken. Hij kiest de beste woorden en zinnen om potentiële klanten aan te trekken, én heeft een vinger in de pap bij de afbeeldingen. Alles met slechts één doel: het trekken van aandacht.

Hoeveel betaal je voor deze online copywriter?

Een goede online copywriter heeft een scala aan kennis die verder gaat dan alleen maar geweldige schrijfvaardigheden.

Christine Bonheure van C’bon is een universitair geschoolde allround tekstschrijver, met jaren ervaring op de teller, meer dan één copywriting opleiding achter de rug, én véél SEO-kennis. Als freelance copywriter bied ik mijn klanten sterke copywriting én een beregoede service aan.

En ik ben trouwens helemaal niet duur. Zelfs meer dan betaalbaar. Lees er deze blog over tarieven van copywriters maar eens op na.

Tarieven van online copywriter en online tekstschrijver C'bon

En met deze positieve noot sluit ik deze blog alweer af. Tot de volgende!

© C’bon, copywriter in Gent

Ben ook offline onder de indruk van het Online invloed boek

Ben ook offline onder de indruk van het Online invloed boek

Ghostblogging, zo noem je het werk van een ghostblogger

Ghostblogging, zo noem je het werk van een ghostblogger

Copywriter betekenis in 900 eenvoudige woorden

Copywriter betekenis in 900 eenvoudige woorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *