Copywriter betekenis in 900 eenvoudige woorden

Je vraagt je af wat het woord copywriting wil zeggen? Heb je de woorden ‘copywriter betekenis’ ingevoerd in Google? Dat moet haast wel, anders was je niet op deze pagina beland. Wat doet een copywriter nu precies? Welkom trouwens!

Copywriter betekenis? Legt C'bon je graag uit!
Een goede copwriter slaagt er moeiteloos in je dit ouderwetse toestel te verkopen…

Ik probeer je hieronder uit te leggen wat copywriting precies inhoudt.

Even heel eerlijk tussen jou en mij? Ik kan me heel goed voorstellen dat je niet weet wat copywriting precies is. Toen ik een zestal jaar geleden begon als freelance copywriter had ik totaal geen benul van de inhoud van de functie. Ik hield – en houd nog steeds – van schrijven, genoeg om de sprong te wagen naar het statuut van zelfstandig copywriter in Gent.

Ik dacht: “Voltijds teksten schrijven, leuk toch?”

Ondertussen ben ik een heel pak wijzer geworden. Ik deel mijn inzichten graag met jou.

Copywriter betekenis?

Wervelend schrijven, dat doen copywriters!
Wervelende woorden zijn hét basismateriaal van copywriters.

Volgens Wikipedia is een copywriter een tekstschrijver die gespecialiseerd is in reclameteksten en vergelijkbare verzamelingen van wervende woorden – dat laatste is mijn persoonlijke interpretatie. En dat is inderdaad wat een copywriter in essentie doet.

In een vorige blog over een goede tekstschrijver heb ik het verschil tussen een goede copywriter en tekstschrijver al uitgelegd. Hieronder herhaal ik even de essentie.

  • Een copywriter schrijft vooral korte gebalde teksten, denk aan slogans (à la steeds verrassend, altijd voordelig), en advertentieteksten die verkopen en dus wervend zijn.
  • Een tekstschrijver schrijft de langere tekstexemplaren, denk aan artikels, zakelijke blogs, brochures, folders… Maar vergis je niet, die teksten kunnen best ook wervend en wervelend zijn.

Je merkt het, een copywriter en een tekstschrijver hebben veel met elkaar gemeen. Heb je nu een copywriter nodig? Of een tekstschrijver?

Om mezelf te beschrijven heb ik een lichte voorkeur voor het woord tekstschrijver. Want geef toe, duidelijker kan een Nederlands woord toch niet zijn? Ik ben een tekstschrijver die teksten schrijft onder de bedrijfsnaam C’bon.

Maar aangezien potentiële klanten online meer op zoek gaan naar copywriters (3600 maandelijkse zoekopdrachten voor copywriter tegenover 390 voor tekstschrijver) heb ik gekozen voor de Engelse benaming om mijn beroep van copywriter mee aan te duiden. In mijn blogs focus ik dan weer op de beide termen en dat levert een behoorlijke SEO-meerwaarde op.

Wat doet een copywriter nu precies? Is vooral actief in reclame

Wie het woord copywriter hoort, denkt bijna meteen aan het type creatieve bedenker van reclameslogans en verrassende advertenties.

Ik werk al jaren als ‘vaste’ freelance copywriter voor communicatiebureau Magelaan in Gent – ooit werkte ik er als copywriter in loondienst. Ik wéét dus hoe het er in zo’n bureau aan toegaat.

Een campagne realiseer je als copywriter nooit alleen. De meeste copywriters zitten vaak met een heleboel mensen samen rond de tafel, copywriter, projectbegeleider, art director, grafisch vormgever… en brainstormen levendig hoe we de (reclame)campagne het best vormgeven. Uiteraard altijd gebaseerd op een goede briefing van de klant, want alleen goede briefings leveren goede teksten af.

Idealiter maakt de briefing perfect duidelijk welk product er aan welke doelgroep gesleten wordt en hoe die doelgroep het best wordt aangesproken om tot een bepaalde actie over te gaan..

De brainstorm draait vooral rond de volgende vragen:

  • Wat is het probleem van de doelgroep?
  • Hoe kunnen we dat probleem oplossen?
  • Hoe kunnen we die oplossing ook nog eens op overtuigend verkopen?

We bekijken het thema van boven, van onder en van opzij, in vogel- en kikkerperspectief. En we proberen de boodschap te vertalen in prachtige creatieve concepten. Pas als dat allemaal vaststaat, komt de copy eraan.

Copywriting omschrijf ik als het individuele resultaat van echt teamwork.
Copywriter betekenis in de ogen van C’bon? Vrij intiem werken in team.

Welk soort teksten schrijft een copywriter?

De teksten van een copywriter hebben dikwijls het doel de lezer te overtuigen dat hij iets nodig heeft, een dienst of een product. En die lezer ook zover te krijgen dat hij overgaat tot de aankoop. Denk je nu vanzelf en automatisch aan reclamecampagnes, concepten en promotie, branding, marketing en reclame? Dan denk je goed!

Copywriters schrijven vooral commerciële teksten voor websites, folders, brochures, mailings, verkoopbrieven, nieuwsbrieven, personeelsbladen of advertenties. In al die teksten staat het commerciële vaak voorop.

Bij een tekstschrijver is het commerciële minder van belang

Een al dan niet freelance tekstschrijver houdt zich meer bezig met het schrijven van langere neutralere informatieve teksten die een merk bekender en geliefder te maken, de lezer voorlichten, meer informatie bezorgen.

  • Hij buigt zich over jaarverslagen, nieuwsbrieven en bedrijfsmagazines.
  • Is op zijn eentje soms een echt content bureau.
  • Schrijft uiteenlopende – let wel, ook commerciële – webteksten, zakelijke blogs als ghostblogger, interviews, brochures.
  • En sommigen specialiseren zich als copywriter SEO, zoals yours truly, waarvan ik de basis heb opgestoken in een goede cursus copywriting.

Een SEO-tekstschrijver doet veel extra werk, alvast heel wat meer dan alleen maar schrijven…

Een (SEO-)tekstschrijver doet research en schrijft wat hij heeft gevonden op een aantrekkelijke manier uit in een goede, leesbare en correcte tekst. In tegenstelling tot een copywriter die de regels van de grammatica al eens aan zijn laars lapt als dat ertoe leidt dat de boodschap nog krachtiger wordt.

Andy Maslen heeft de betekenis van het woord copywriter trouwens perfect uiteengezet in zijn Persuasive copywriting.

Even tussen haakjes, de scheidingslijn tussen copywriter en tekstschrijver is heel dun. Zoals ik hierboven al zei werken ze allebei met woorden… Maar hoewel ik mezelf vooral een tekstschrijver vind, doe ik vaak een beroep op mijn commercieel talent.

Wist je dat ik al honderden overtuigende motivatiebrieven heb geschreven voor particulieren? Naast tal van effectieve commerciële mailings voor bedrijven? Stuur me een mail en ik bezorg je een voorbeeld.

Waarvoor kan je terecht bij copywriter, of liever tekstschrijver C’bon?

Mijn specialiteiten?

En dat allemaal tegen zéér betaalbare tarieven. Dat heeft een eigen marktstudie naar tarieven copywriter wel aangetoond.

Is de copywriter betekenis nu duidelijk voor je? Daar ben ik blij mee!

Laat C'bon jouw pen zijn!
Kan ik iets voor je betekenen? Neem dan contact met me op.
Tarieven van copywriter C'bon.
Wellicht ben je geïnteresseerd in mijn tarieven?

© C’bon, SEO-specialist in Gent

Waarom ik een tevreden content creator ben

Waarom ik een tevreden content creator ben

Sprekerspool? Vijver vol inspirerende sprekers uit België

Sprekerspool? Vijver vol inspirerende sprekers uit België

Review Miele Blizzard CX1: er is wèl een betere

Review Miele Blizzard CX1: er is wèl een betere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *