Grootste verschil tussen SEO en SEA? Geduld versus geld

Je typt een zoekwoord in in Google en bam, daar verschijnen meteen een aantal bruikbare resultaten. Maar hoe komen die websites zo hoog in de lijst? Dat is te danken aan de twee internetstrategieën SEO en SEA. Naast de verschillende letters O en A is er nog wel meer significant verschil tussen SEO en SEA te vinden.

Even plastisch uitgelegd:

  • Met SEA of Search Engine Advertising koop je een vipticket voor een concert. Je betaalt en je staat meteen op de eerste rij, in dit geval bovenaan in de zoekresultaten.
  • SEO of Search Engine Optimization komt neer op het onderhouden van je eigen groentetuin. Het duurt langer om hoog in Google te staan, maar het is wel helemaal gratis (nou ja, bijna dan).
Verschil tussen SEO en SEA is als het v erschil tussen een schildpad en een haas. Maar wie won er uiteindelijk?
Het verschil tussen SEO en SEA kan je omschrijven als het verschil tussen de haas en de schildpad.
En wie won er uiteindelijk in de beroemde fabel?

Nog even kort het verschil tussen SEO en SEA.

  • SEO richt zich op organisch verkeer met zoekwoorden
  • SEA gebruikt betaalde campagnes voor zichtbaarheid
  • SEO is gratis maar kost tijd, kennis en vaardigheid
  • SEA is snel maar brengt kosten per klik met zich mee

Nu je het verschil tussen SEO en SEA kent, laten we ook even de voor- en nadelen ervan bekijken.

Wat is SEA?

Stel je voor: je hebt een digitale winkel en je wilt hem in de spotlight zetten. Hoe doe je dat? Je kan een paar digitale vuurpijlen afschieten in de hoop dat Google-gebruikers jouw winkel opmerken.

En dat is eigenlijk precies wat SEA doet, alleen iets geraffineerder.

SEA staat voor zoekmachineadverteren. Je koopt als het ware een plekje aan de top van de zoekresultatenpagina (de SERP). Als je genoeg betaalt staat jouw advertentie bovenaan in de zoekresultaten te pronken als een pauw.

Geen gedoe met uitzoeken wat metatags zijn, hoe backlinks werken, wat de juiste zoektermen zijn.

Je geeft Google gewoon een zak met geld en die zorgt voor de rest. Simpel, toch?

De voordelen van SEA?

Met SEA vang je potentiële klanten met honing, en die honing koop je bij Google.

Het grote voordeel van SEA? Het werkt snel. Je betaalt en je advertentie verschijnt meteen.

Andere voordelen? Je kan heel precies mikken op de juiste zoekwoorden. Gebruikers zoeken op ‘gebreide mutsen voor katten’ et voilà, jouw advertentie voor gebreide kattenmutsen staat bovenaan, als je genoeg betaalt, uiteraard.

Ook de analyses gaan als een trein. Je ziet direct wat werkt en wat niet, zen kunt meteen bijsturen als dat nodig is.

Even de voordelen op een rijtje – simpel en zonder poespas:

  • Snel resultaat: met SEA ben je net zo snel in de zoekresultaten als Usain Bolt op de 100 meter.
  • Goed te meten: je kunt bijna in realtime zien hoeveel mensen op je advertenties klikken.
  • Budget in de hand: je hebt complete controle over je uitgaven en advertentiebudget.
  • Targeting: je kunt je superspecifiek richten op nonkel René die alleen bouwmaterialen zoekt, maar ook op tante Monique die een antwoord zoekt op de vraag: ‘Hoe verzorg ik mijn cactus?’
  • Hoge positie: met SEA koop je eigenlijk een fast-laneticket, je mag de wachtrij overslaan en staat meteen bovenaan in de zoekresultaten.

Een goed geplaatste Google Ad kan je meer opleveren dan de meest aanstekelijke reclametune.

De nadelen van SEA?

Er is uiteraard het prijskaartje. Bij SEA betaal je per klik, en dat kan behoorlijk oplopen, zorg dus maar voor voldoende budget.

SEA werkt snel, maar je moet er wel voor betalen.
SEA werkt snel als een haas maar kost de nodige centen.

Je betaalt bovendien niet alleen voor de kliks, maar ook voor de slim bedachte sleutelwoorden waarop je gevonden wilt worden. Vaak is precies dát woord ook het woord waarop je buurman wil gevonden worden. Je raadt het al: de prijs schiet omhoog door die flinke concurrentie op zoekwoorden.

En met een beetje pech levert al dat geklik je helemaal niets op. Want als je landingspagina’s niet uitnodigend genoeg zijn, dan wordt de kans op conversie héél klein.

Landingspagina’s zijn trouwens die pagina’s waarop de doorklikkende persoon terechtkomt. Conversie is dan weer een moeilijk woord voor een aankoop of andere handeling online.

Plus, laten we eerlijk zijn, advertenties kunnen heel irritant zijn. Sommige mensen klikken er uit principe niet op. Ik sla ze alvast altijd over… Ik ga altijd voor de organische resultaten, want als copywriter SEO weet ik welk uitmuntend werk daarachter schuilt!

Bovendien duurt het feest maar kort. Zodra je de geldkraan dichtdraait, verdwijnt je advertentie als sneeuw voor de zon.

En hiermee komen we al meteen aan het grootste verschil tussen SEO en SEA. SEO is véél duurzamer.

Wat is SEO?

Stel je voor: je bent online je eigen winkeltje begonnen. Maar hoe zorg je er nu voor dat de mensen je winkel vinden tussen al die miljoenen andere? Hier komt SEO of zoekmachineoptimalisatie bij kijken, jouw onzichtbare reclamebord op het internet.

Het doel van SEO is simpel: zorgen dat jouw website zo hoog mogelijk in de organische zoekresultaten van zoekmachines terechtkomt, dus zónder dat je daarvoor hoeft te betalen.

Dat doe je door allerlei trucjes uit te halen die Google en de zijnen kunnen waarderen. Dat gaat van de juiste zoekwoorden gebruiken – die woorden waar mensen op Google naar zoeken – tot ervoor zorgen dat je site lekker snel laadt. Technische optimalisatie is in deze een must.

Wat houdt SEO in een notendop in?

  • Je kiest de juiste ingrediënten (trefwoordonderzoek)
  • Je zorgt dat alles er mooi uitziet (metatags en landingspagina’s)
  • En je zorgt dat het hemels smaakt (contentmarketing en backlinks)

Dit alles levert je website en dus ook het bedrijf erachter de nodige autoriteit op.

De voordelen van SEO

Het grootste voordeel van SEO is misschien wel dat het, als het goed is gedaan, ontzettend veel kan opleveren voor niks. Geen cent!

Nu ja, echt gratis is het niet. Het kost je in ieder geval een behoorlijk aantal uren en wat hersenkracht. Maar je hoeft zeker niet elke dag je portemonnee te trekken.

Stel je voor dat je website een winkel is. SEO zorgt ervoor dat jouw winkel op de beste plek in de winkelstraat staat. In Googletermen heet dat een hoge positie in de zoekresultaten. Hierdoor zien meer mensen jou en je product, zonder dat je direct de hoofdprijs betaalt.

SEA geeft vaak snellere en ook wel goede resultaten, maar SEO biedt duurzame groei en meer duurzame impact.

SEO gaat in het begin rustig van start, maar uiteindelijk profiteert jouw hoge organische positie van het verkeer dat bij je blijft binnenwandelen, dag in en dag uit.

SEO werkt voor jou, ook als je slaapt. Jouw contentmarketing en metatags doen het zware werk. SEO is een investering die loont!

En vergeet niet, SEO is jouw brug van potentiële klanten naar nieuwe klanten. Door in te zoomen op relevante zoekwoorden, trek je mensen aan die écht geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt.

Kortom, SEO geeft je een duurzaam voordeel. Je bouwt na verloop van tijd aan een stevige online aanwezigheid en meer autoriteit. Op de lange termijn is dat zeker een slimme zet.

Ik kan daarvan meespreken. Als copywriter SEO zie ik hoeveel mensen mijn website vinden, via mijn geoptimaliseerde blogs. Deze blog vertelt je waarom ook jij zou moeten bloggen als ondernemer.

SEO blijft uiteindelijk duurzamer en langer overeind.
SEO is een blijvertje, in tegenstelling tot SEA. Die stopt abrupt zodra het budget op is.

De nadelen van SEO

Allereerst gaat SEO niet over één nacht ijs. Het is een spelletje van lange adem. Je moet relevante content van hoge kwaliteit creëren, netjes wachten op je backlinks en hopen dat Google je niet in de steek laat.

SEO is ook een beetje een mysterie, want zoekmachines zijn soms net zo onvoorspelbaar als het weer in België. Wat de ene dag werkt, is de volgende dag opeens passé.

Daarnaast kan het zijn dat je onderwerp zo populair is dat je bijna moet worstelen om bovenaan te komen tussen al die andere enthousiastelingen.

Je bent inderdaad nooit alleen. De concurrentie zit niet stil en is misschien wel net zo bezig met goede posities bemachtigen als jij.

Organische resultaten behalen vraagt continu aandacht, analyseren, aanpassen, bijspijkeren en ja, soms ook inhuren van een SEO specialist of SEO tekstschrijver als C’bon of een online marketing specialist. En dat kan een invloed hebben op je budget.

Tot slot moet je niet alleen creatief zijn, maar ook nog eens slim. Trefwoordonderzoek is van groot belang, maar je moet wel de juiste woorden kiezen.

By the way, ik gebruik SEcockpit voor mijn sleutelwoordenonderzoek. En dat rendeert vrijwel altijd, ook bij mijn klanten!

Overduidelijk verschil tussen SEO en SEA

Stel je voor, je hebt een feestje en wilt de boel een beetje opfleuren met slingers.

  • SEO is het zelf knutselen van die slingers: je bent even bezig, maar het kost je bijna niks.
  • SEA is het kopen van de kant-en-klare slinger, snel en makkelijk, je portemonnee wordt wel lichter.

Met SEO verleid je Google met geweldige content, slimme zoekwoorden en een website die zo lekker loopt dat bezoekers er graag op rondhangen.

Het idee is simpel: je zorgt ervoor dat jouw site zo aantrekkelijk mogelijk is voor zoekmachines, waardoor je hoger in de organische, niet-betaalde zoekresultaten komt te staan. Een groot aantal bezoekers komt bij je binnen zonder dat je per klik betaalt.

Maar onthoud, SEO is een marathon, geen sprint.

Bij SEA gooi je eigenlijk gewoon geld over de balk bij Google Ads om meteen bovenaan in de zoekresultaten te staan. Het is een directe manier om zichtbaarheid te krijgen, maar je betaalt wel voor elke klik. Ideaal voor de ongeduldigen onder ons omdat je snel resultaat hebt.

Wat is dus het grootste verschil tussen SEO en SEA? Geduld versus geldbeurs.

Organisch versus betalend verkeer

Bij SEO doe je je stinkende best om hogerop te komen in de gratis zoekresultaten van zoekmachines.

  • Je gebruikt de juiste zoekwoorden, metatags en landingspagina’s,
  • bouwt een netwerk aan backlinks of externe links,
  • en hoopt dat mensen vanwege je geweldige contentmarketing op je link klikken.

SEO levert je organisch verkeer op, wat zoiets betekent als onbetaalde en gratis aandacht – de mensen komen bij jou omdat ze je leuk vinden.

SEA is de snelle fix. Je betaalt voor advertenties in zoekmachines, en meteen sta je bovenaan, ook als je net bent begonnen. Voor zulke kortetermijnresultaten moet je natuurlijk wel je portemonnee trekken. Kies je de juiste zoekwoorden en stel je een goed advertentiebudget in, dan kunnen je Google Ads je goeie maatjes worden.

  • SEO is de marathonloper die rustig, maar met doorzettingsvermogen, naar de finish jogt.
  • SEA is de hightech sprinter die voor je het weet, al bij de medialijn interviews aan het geven is.

Maar vergeet het niet, de sprinter haalt snel het nieuws, terwijl de marathonloper met zijn uithoudingsvermogen vaak wint op lange termijn. Denk aan de haas en de schildpad in de beroemde fabel van goede oude Aesopus: de aanhouder wint!

SEA en SEO vormen samen SEM

Wist je dat SEO en SEA samen bekendstaan als SEM, oftewel zoekmachinemarketing?

SEO gaat voor de lange termijn en het sleutelwoord hier is ‘organisch’. SEO zorgt ervoor dat jouw website stap voor stap hoger in de zoekresultaten klimt. Dit gebeurt niet over één nacht ijs, het vergt geduld, maar als het je lukt, is het effect vaak langdurig.

Zoekintentie, relevante zoekwoorden, goede content, metatags – het is een heuse stoelendans, maar het helpt je autoriteitsscore de hoogte in.

SEA is de ongeduldige. Het wil snelle resultaten en is bereid daarvoor te betalen. Denk aan advertenties in zoekmachines, Google Adwords ….

Je betaalt om snel in de spotlight terecht te komen en als je het goed doet, maak je van potentiële klanten échte klanten.

SEO en SEA samen zijn dé krachtpatsers van digitale marketing.

Tegenpolen trekken elkaar aan – ook in de digitale wereld.

Combineer je ze allebei, dan heb je goud in handen – of in dit geval, de topposities in Google. Want door te betalen voor SEA krijg je meer inzicht in het gedrag van je bezoekers. De data van je Google Ads-campagnes gebruik je dan weer als startpunt voor je SEO.

Met SEO en SEA samen heb je goud in handen.
Wie het verschil tussen SEO en SEA overbrugt heeft goud in handen. Die combineert haas en schildpad.

Hoger in Google: kies je voor SEO of SEA?

Om een hogere positie in Google te bereiken heb je de keuze tussen SEO en SEA.

Als je voor SEO kiest, dan denk je aan de lange termijn. Net als een goed boek dat na een tijdje mond-tot-mondreclame krijgt, vergaar je met SEO geleidelijk aan backlinks en goede content. Het effect komt niet meteen, maar is wel duurzaam.

Met SEA heb je sneller resultaat, en dat is ideaal voor wie haast heeft. Je zet een Google Ads campagne op, kiest de juiste zoekwoorden, en hop, je ziet jezelf verschijnen bovenaan in de zoekresultaten. Maar helaas, zodra je budget opraakt, is het feestje voorbij.

Kortom, SEO is een marathon en SEA de honderdmetersprint. Beide zorgen ervoor dat je wint, maar op verschillende tempo’s en manieren. En weet je wat het mooiste is? Je kunt ze ook combineren voor een optimale strategie!

Wie SEO en SEA combineert gaat sneller vooruit.
Waarom zou je niet af en toe de sprint en de marathon combineren?

Hulp nodig met je korte of langetermijnstrategie, met SEA of SEO? Dan help ik je graag!

Ook ik maak in mijn werk als freelance copywriter een verschil tussen SEO en SEA.

  • SEO-opdrachten voer ik volledig zelf uit, daar heb ik de nodige kennis, expertise en ervaring in.
  • SEA-opdrachten voer ik uit in samenwerking met communicatiehuis Magelaan, meteen ook Google Certified Partner.
Neem contact op met C'bon!

© C’bon, copywriter in Gent

Cruciale tips & trics voor jouw lokale SEO

Cruciale tips & trics voor jouw lokale SEO

Verschil onpage en offpage SEO gratis voor jou uitgeklaard

Verschil onpage en offpage SEO gratis voor jou uitgeklaard

SEO optimalisatie? Upgrade nu meteen in 5 simpele stappen

SEO optimalisatie? Upgrade nu meteen in 5 simpele stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *