Cruciale tips & trics voor jouw lokale SEO

Stel je voor dat je ideale klant vlak om de hoek op zoek is naar jouw diensten, maar online langskomt bij jouw concurrent. Niet leuk hé? Inzetten op lokale SEO kan het verschil maken. Veel bedrijven zien lokale zoekmachineoptimalisatie over het hoofd, maar het is een cruciale strategie voor iedereen die lokaal klanten wil aantrekken en bedienen.

Wat mag je van dit artikel verwachten? Als copywriter SEO met jaren ervaring:

 • zet ik het belang van lokale SEO voor bedrijven uiteen,
 • vertel ik hoe lokale zoekwoorden en de intentie van zoekers jouw zichtbaarheid en vindbaarheid kunnen verbeteren,
 • bied ik inzicht in praktische tactieken om jouw lokale online aanwezigheid te optimaliseren, zodat lokale klanten niet meer bij de concurrent aankloppen, maar naar jouw deur worden geleid.

Wil je trouwens weten waarom een SEO-strategie voor KMO’s zo immens belangrijk is?

Met lokale SEO vind je lokale en loyale klanten
Met lokale SEO slaag je erin je bedrijf en je aanbod online te doen opvallen.

Wat is lokale SEO?

Lokale SEO staat voor het optimaliseren van jouw online aanwezigheid om meer lokale klanten aan te trekken via relevante lokale zoekopdrachten.

Weet je waarom lokale optimalisatie van cruciaal belang is in dit digitale tijdperk? Omdat een aanzienlijke 30% van alle mobiele zoekopdrachten locatiespecifiek is.

Dat betekent dat wanneer mensen in jouw geografisch gebied op zoek zijn naar producten of diensten die jij aanbiedt, jouw bedrijf prominent aanwezig moet zijn in de lokale zoekresultaten.

Wist je dat 78% van de lokale mobiele zoekopdrachten resulteert in een offline aankoop?

Dat is meteen het bewijs dat je je lokale SEO op orde moet hebben. Want op die manier zorg je ervoor dat je bedrijf niet alleen gratis zichtbaar is in organische zoekresultaten maar ook op prominente platforms als Google My Business en Google Maps. Dat laatste is enorm handig want de geïnteresseerde online zoeker ziet jouw fysieke locatie in één oogopslag.

C'bon op Google My Business
Zo sta ik te pronken op Google My Business, helaas nog met mijn coronakapsel.

Voordelen van lokale SEO

Met lokale SEO:

 • bevorder je de zichtbaarheid in lokale zoekresultaten,
 • verhoog je het aantal bezoekers zowel online als offline,
 • vergroot je de kans op nieuwe klanten uit jouw omgeving,
 • maak je contact makkelijk door je contactinformatie en openingstijden correct weer te geven.

Weet je wat? Ik speel je nu al de conclusie door, dan hoef je de volgende lange maar toch heel interessante tekst niet te doorploegen (smiley).

Ben je als lokaal bedrijf gericht op tevreden lokale klanten en het verhogen van verkopen?
Dan MOET je gewoon inzetten op lokale SEO.

Waarom is lokale SEO belangrijk?

Wil je je bereik binnen een specifieke regio vergroten? Dan is lokale SEO voor jouw bedrijf in één woord onmisbaar. Mensen zoeken steeds vaker via zoekmachines naar lokale bedrijven. Een sterke lokale positie in zoekresultaten is dan ook essentieel.

Met lokale SEO optimaliseer je jouw online aanwezigheid zodat lokale klanten jouw bedrijf en aanbod vinden.

Onderzoeken wijzen uit dat maar liefst 78% van de lokale mobiele zoekers binnen een dag de online gevonden locatie fysiek bezoekt.

Positieve onderscheiding van je concurrenten

Wordt je bedrijf in lokale zoekresultaten eerder dan je concurrenten getoond, dan verhoog je je kans op meer websiteverkeer en een stijging in verkoop. Bovendien worden potentiële klanten die jouw bedrijf lokaal vinden vaak loyale klanten. Je bedrijf bevindt zich immers lekker handig dichtbij.

Gebruik lokale SEO-tools als Google Mijn Bedrijf, klantenreviews en lokale backlinks om jouw zichtbaarheid te verbeteren en beter te concurreren in het digitale speelveld.

Heb je een fysieke winkel? Dan is lokale SEO zeker een must!
Voor fysieke winkels hoor je gewoon lokaal promotie te maken!

Zichtbaarheid voor potentiële klanten

Een volledig en actueel Google Mijn Bedrijf-profiel (GMB) is van fundamenteel belang voor de zichtbaarheid binnen Google Search en Google Maps.

Je draagt aanzienlijk bij aan lokale SEO door consequent gebruik te maken van correcte NAP-gegevens – wat staat voor Name, Address en Phone Number – en belangrijke bedrijfsinformatie en aangeboden diensten prominent weer te geven. Klanten vinden op die manier snel wat ze nodig hebben, waardoor de kans op een positieve actie van hun kant toeneemt.

Lokale SEO vormt een directe lijn naar jouw doelgroep, en dat is positief zowel voor de klant als voor je bedrijf.

Door lokaal en online zichtbaar te zijn verenig je de lokale vraag met jouw aanbod en profiteer je van een toename van zowel online als offline verkopen. Koppel je bedrijf zeker ook aan je socialemediaprofielen, dat verhoogt de online zichtbaarheid en autoriteit.

Verhoging van de online vindbaarheid

Een goed uitgevoerde lokale SEO-strategie zorgt ervoor dat jouw bedrijf bovenaan in de lokale zoekresultaten verschijnt. Potentiële klanten in jouw omgeving komen bijgevolg sneller met jou in contact. Dat is niet alleen goed voor de verkoop, maar het verbetert ook jouw naamsbekendheid op lokaal niveau.

Met een gratis vermelding in Google Mijn Bedrijf draag je bij aan een sterkere lokale vindbaarheid en wek je beduidend meer vertrouwen bij de consument.

Via lokaal zoekwoordonderzoek kan je ontdekken hoe consumenten naar jouw diensten zoeken, en op die manier kan je jouw positie in zoekmachineresultaten verder optimaliseren.

Tip: C’bon kan je als SEO copywriter helpen met dit lokale zoekwoordenonderzoek. Neem gerust contact met me op!

Betere ranking in lokale zoekresultaten

Met lokale SEO zet je een vergrootglas op je bedrijf en zijn aanbod.
Doe je bedrijf en aanbod lokaal opvallen!

Speel je locatie prominent uit. Het effectief gebruiken van lokale zoektermen zoals ‘opticien Gent’ kan wonderen verrichten voor jouw online vindbaarheid. Deze lokale zoektermen bezitten vaak een hoge conversieratio en spelen een significante rol in het aantrekken van nieuwe klanten.

Door de groeiende tendens van ‘near me’-zoekopdrachten stijgt de behoefte aan een lokale online strategie.

Ik heb dan ook een volledige blog gewijd aan C’bon als copywriter in Gent. En reken maar dat die gevonden wordt!

Ik post trouwens elke blog op mijn Google My Business-pagina, ook dit overzicht gelezen boeken.

Door actief werk te maken van lokale SEO:

 • bevestig je de relevantie van jouw onderneming voor de lokale klant,
 • heb je meer kans op een hogere ranking in lokale zoekresultaten,
 • en bouw je verder aan een succesvolle toekomst.

Lokale zoekwoorden en zoekintentie

De kracht van lokale zoekwoorden en de intentie van gebruikers bij lokale zoekopdrachten is niet te onderschatten. Een zoekactie met een lokale component reflecteert de behoefte van de consument om producten of diensten te vinden in de directe omgeving. Deze zoekopdrachten vormen een fundamenteel onderdeel van de zogenaamde local search.

Gegevens van Google tonen aan dat maar liefst 46% van alle zoekopdrachten op het internet een lokale zoekintentie hebben.

Dat houdt in dat consumenten actief zoeken naar ondernemingen in hun eigen regio en dat schept immense kansen voor een lokaal bedrijf als dat van jou.

Het belang van het gebruik van relevante lokale zoekwoorden

Het begrijpen en gebruiken van lokale zoektermen is van groot belang aangezien dergelijke termen doorgaans hoog converteren. Ze passen naadloos bij de intentie van gebruikers die op zoek zijn naar directe oplossingen in hun geografische gebied, en zijn in staat nieuwe klanten te genereren.

Het toepassen van de juiste lokale zoekwoorden in jouw SEO-strategie is belangrijk om de zichtbaarheid in de lokale markt te vergroten en een concurrentievoordeel te behalen. Door deze zoekwoorden slim in te zetten kan je ervoor zorgen dat je bedrijf prominent aanwezig is wanneer potentiële klanten in jouw regio hun zoektocht starten.

Het toevoegen van locatiespecifieke woorden zoals plaatsnamen kan jouw positie in de lokale zoekresultaten aanzienlijk verbeteren. Maar echt nodig is het niet.

Zoekmachines als Google zijn slim genoeg om de onderliggende lokale intentie van zoekopdrachten te herkennen, zelfs wanneer de gebruiker bijvoorbeeld alleen zoekt naar ‘koffiebar’ of ‘fietsenwinkel’. Mobiele apparaten gebruiken immers locatiegegevens om de zoekresultaten te personaliseren.

Begrijpen van de zoekintentie van lokale gebruikers

Ook de zoekintentie van lokale gebruikers begrijpen is een sleutelaspect voor elke ondernemer die online successen wil boeken. Zoals eerder vermeld heeft ongeveer 46% van alle zoekopdrachten een lokale zoekintentie. Dat houdt in dat veel gebruikers specifiek op zoek zijn naar diensten of producten in hun onmiddellijke omgeving.

Vaak uitgevoerde zoekopdrachten bevatten termen als ‘in de buurt’ of ‘dichtbij’, wat een duidelijke lokale zoekintentie aangeeft. Het begrijpen van deze intentie betekent dat jij als lokaal bedrijf je diensten optimaal kan afstemmen op de behoefte van de gebruiker.

Lokale SEO werkt als een lokale magneet.
Met lokale SEO vinden klanten de weg naar je bedrijf, waar dat zich ook bevindt.

Manieren om de lokale vindbaarheid te verbeteren

Heeft je bedrijf een fysieke locatie zoals een winkel, of heb je een horecazaak? Dan is lokale SEO voor jou zeker onmisbaar. Door slimme en gerichte optimalisatie kan je prominent aanwezig zijn in de lokale zoekresultaten van zoekmachines, waardoor de kans op meer verkeer naar jouw website en een hogere omzet toeneemt.

De local pack, die in ongeveer 30% tot 40% van de lokale zoekopdrachten de klikken ontvangt, is een belangrijke plek waar je als bedrijf  gevonden wil worden.

Optimalisatie van jouw Google My Business-vermelding is hiervoor essentieel, want het verbetert de zichtbaarheid in de local pack op Google aanzienlijk.

Wil je een voorbeeld van een local 3-pack?

Zie je C’bon staan? Ik word als eerste vermeld in de local 3-pack als je zoekt op copywriter Gent in Google. Ik laat even de dichte concurrenten staan, want ze doen ook goed werk!

Gebruik van Google My Business voor een sterke online aanwezigheid

Google My Business (GMB) is de sleutel tot succes voor lokale online zichtbaarheid. Een goed ingevulde GMB-pagina zorgt voor meer zichtbaarheid en een betere ranking in de lokale zoekresultaten. Dat maakt jouw onderneming aantrekkelijker voor potentiële klanten in de regio.

Benieuwd naar de voordelen van Google My Business? Er zijn er veel!

Hou wel rekening met een aantal zaken.

 • Zorg ervoor dat al je bedrijfsgegevens volledig en actueel zijn, inclusief adres, openingstijden, contactgegevens en een beschrijving van je aanbod.
 • Laat klanten hun ervaringen delen door reviews achter te laten én reageer hier ook op. Het is enorm belangrijk om de mensen te bedanken voor hun reactie.
 • Ook het delen van promoties of belangrijke artikelen via GMB kan bijdragen aan een sterkere band met je lokale gemeenschap.

Linkbuilding en backlinks voor lokale SEO

Ook linkbuilding is een krachtige tactiek binnen lokale SEO. Het verkrijgen van backlinks vanuit lokale bronnen zoals bedrijvengidsen, nieuwssites en andere lokale bedrijven kan de autoriteit van jouw website in zoekmachines vergroten.

Hierbij is het belangrijk om links te verzamelen die relevant zijn voor jouw lokale markt.

Werk samen met lokale influencers, kranten of blogs voor het genereren van backlinks en wees actief binnen lokale socialemediagroepen en forums.

Met lokale SEO valt ja aanbod online op bij geïnteresseerde mensen in de buurt.
Online opvallen tussen alle concurrentie? Dat doe je met lokale SEO!

Het belang van positieve online beoordelingen

Het verzamelen van positieve online beoordelingen speelt een cruciale rol in het opbouwen van de reputatie van lokale bedrijven. Het is een belangrijke lokale SEO-kracht die jouw zichtbaarheid in de zoekmachines versterkt.

Wanneer mensen positief over jouw diensten of producten spreken moedigt dat nieuwe klanten aan om ze ook uit te proberen. Zijn er geen online recensies dan kan dat potentiële klanten tegenhouden om met jou in zee te gaan.

Wees dus actief betrokken bij het verkrijgen van positieve feedback. Spoor tevreden klanten aan om hun ervaringen met jouw bedrijf te delen. Dat kan door middel van e-mailverzoeken, onsite prompts of persoonlijk contact.

Reageer op elke feedback, zowel positief als negatief. Dat verbetert niet alleen jouw imago, het toont ook aan dat je waarde hecht aan attente klantenfeedback en bereid bent jouw service voortdurend te verbeteren.

Online reputatiebeheer is trouwens onmisbaar. Door middel van tools als Google Alerts kan je de recensies opvolgen en adequaat reageren op negatieve feedback, waardoor de schade beperkt blijft.

Effect van positieve beoordelingen op lokale zichtbaarheid

Een goede reeks positieve beoordelingen kan je zoekmachineranking aanzienlijk verbeteren en helpen jouw lokale zichtbaarheid te vergroten.

Heb je trouwens de vele positieve reviews over copywritingservice C’bon al gezien?

Door de positieve recensies te benadrukken in jouw online marketingactiviteiten creëer je een krachtig sociaal bewijs dat anderen kan stimuleren om voor jouw bedrijf te kiezen.

Het belang van lokale evenementen en geografische content

Ook lokale evenementen en geografische content spelen een sleutelrol in de versterking van lokale SEO en daarmee de online zichtbaarheid van jouw bedrijf.

De invloed van lokale evenementen op lokale zichtbaarheid

Deelname aan of sponsoring van lokale evenementen kan een geweldige manier zijn voor je bedrijf om betrokken te raken bij de gemeenschap en tegelijkertijd je lokale vindbaarheid te verbeteren. Vooraf veel informatie delen op je website – inclusief details als locatie, datum en openingstijden van het evenement – zorgt voor een betere aansluiting bij lokale zoekopdrachten.

Het actief promoten van deze deelname en betrokkenheid op de bedrijfswebsite is een sterk signaal naar zoekmachines dat het om een relevante en geïntegreerde lokale speler gaat. Het creëren van content rond lokale evenementen is ook een uitstekende gelegenheid om de lokale gemeenschap actief te ondersteunen.

Wist je dat C’bon een van de sponsors is van Hartekamp in Oostakker? Het event vindt plaats in de school waar ik en mijn dochters school hebben gelopen en ik 18 jaar in het oudercomité heb gezeten.

Gebruik van geografische content voor gerichte lokale marketing

Lokale SEO is essentieel voor bedrijven die een fysieke locatie hebben of in een bepaald geografisch gebied diensten verlenen. Door gebruik te maken van locatiespecifieke trefwoorden in trefwoordonderzoek, zoals ‘beste kapper in Gent’, kan je bedrijf beter gevonden worden in lokale zoekresultaten. Dit leidt tot meer verkeer, potentieel meer conversies en een hogere ROI (= Return on Investment).

Conclusie? Maak werk van een sterkere lokale SEO!

De invloed van lokale SEO op de zichtbaarheid van je bedrijf binnen jouw geografische gebied is onmiskenbaar. Het actief betrekken van lokale zoektermen en het deelnemen aan lokale evenementen zijn strategieën die je online aanwezigheid sterk verbeteren.

Lokale marketinginspanningen zoals het optimaliseren voor ‘local 3-pack’ en het nauwkeurig instellen van een Google Bedrijfsprofiel, kunnen een substantiële toename in het aantal bezoekers en potentiële klanten opleveren.

Voor lokale bedrijven is het van groot belang om:

 • actief betrokken te zijn bij de gemeenschap,
 • lokale zoekintentie te begrijpen en hierop in te spelen met gerichte trefwoorden,
 • geografische content helder op de website te vermelden en zoekmachinevriendelijk te presenteren.

Hierdoor versterkt je bedrijf niet alleen zijn online vindbaarheid maar ook je band met tevreden klanten en de lokale gemeenschap.

Kortom, lokale SEO is een cruciale schakel indien je als lokaal bedrijf online succesvol zijn.

Hulp nodig bij je lokale SEO? 

Ik help je graag! Neem gerust contact met me op. Vlug en vriendelijk antwoord gegarandeerd!

(c) C’bon, copywriter Gent

Ontdek het immens grote belang van pillarpages

Ontdek het immens grote belang van pillarpages

Verschil onpage en offpage SEO gratis voor jou uitgeklaard

Verschil onpage en offpage SEO gratis voor jou uitgeklaard

Ik SEO-tekstschrijver? Ik ben en doe gegarandeerd veel meer!

Ik SEO-tekstschrijver? Ik ben en doe gegarandeerd veel meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *