Voordelen Google Mijn Bedrijf? Gratis extra lokale promotie

Vraag je je af wat de vele voordelen Google Mijn Bedrijf zijn? Met Google My Business zet je je bedrijf letterlijk en gratis op de kaart met adres, diensten, openingsuren, foto’s en posts. Met je bedrijfsprofiel kom je zelfs boven de normale organische zoekresultaten terecht.

Je online aanwezigheid en online zichtbaarheid krijgen met andere woorden een boost van jewelste.

Ik noem dat een boost in het kwadraat.

Google Mijn Bedrijf, ideaal voor lokaal
Wil je lokaal scoren? Zet dan de stap en maak werk van je bedrijfsvermelding in Google Mijn Bedrijf!

En het nog betere nieuws? Het maakt niet uit welk type bedrijf je hebt. Met Google Mijn Bedrijf ben je makkelijk te vinden op Google Maps. En dat, beste lezer, is belangrijk voor de lokale zoekopdrachten.

Wist je trouwens dat lokale zoekopdrachten meer dan de helft van alle zoekopdrachten uitmaken? En net omdat Google Mijn Bedrijf (GMB) je lokaal extra in de verf zet, is het een prachtige tool om je te onderscheiden, je lokale online vindbaarheid te verhogen en weer een nieuwe klant binnen te halen.

Ook deze blog belicht het belang van lokale SEO! Check it out!

Update: Google my Business omgedoopt tot Google Business Profile

Google heeft zijn lokale bedrijfsvermeldingsdienst Google mijn Bedrijf onlangs omgedoopt tot Google-bedrijfsprofiel (Google Business Profile). Met als resultaat? Je kan nu nog makkelijker je Google My Business aanmaken en je bedrijfsprofiel beheren, rechtstreeks in Google Zoeken of Google Maps. Google laat de interactie tussen jou en je bezoekers plaatsvinden in de zoekomgeving zelf. In Google Maps kan je nu meteen reageren op vragen, antwoorden, opmerkingen, reviews… van bezoekers.

Deze online bedrijvengids is perfect voor je lokale vindbaarheid. Je voert je bedrijfsnaam in, je product of dienst, je openingsuren, eventuele foto’s, je post je blog, je promoties van de week… en je valt online op bij de lokale zoekopdrachten, ook op Google Maps. En dat levert op!

Het grootste voordeel? Een bedrijfspagina aanmaken op GMB is niet veel werk. Zodra die er staat, houd je je pagina zo levendig als je zelf wilt. Je beslist helemaal zelf over welke relevante informatie je communiceert. Jij beslist welke belangrijke informatie je doorspeelt.

Mijn tip? Zorg er wel voor dat je de juiste informatie geeft.

Door je onderneming te vermelden op Google Mijn Bedrijf beschik je niet alleen over een Google bedrijfsvermelding en een lokale bedrijfsvermelding, je komt ook tegemoet aan de EAT-eisen. Via Google Mijn Bedrijf straalt je bedrijfsnaam expertise, autoriteit en vertrouwen uit. Google én geïnteresseerde bezoekers zien je aanwezigheid op het platform als een bevestiging dat:

 • jouw bedrijf en je expertise bestaat,
 • je daadwerkelijk op die locatie gevestigd bent,
 • en dat je betrouwbaar en te vertrouwen bent.

Voordelen Google Mijn Bedrijf? Die zijn talrijk!

Je vraagt je af wat de voordelen Google Mijn Bedrijf zijn? Ga er even rustig voor zitten, want er zijn er veel.

Als bedrijf heb je er alle belang bij om een actief Google Mijn Bedrijf-account te hebben. Want helpt je tevoorschijn te komen in lokale zoekopdrachten in een Local 3-Pack: een kaart met drie relevante bedrijven in de buurt met naam, adres, openingstijden en telefoonnummer, de Google Mijn Bedrijf-profielen dus. Via de buttons website, bellen of routebeschrijving kan de geïnteresseerde meteen en op een eenvoudige manier en een stuk sneller contact opnemen met het bedrijf. 

Even een voorbeeld. Stel dat je freelance copywriter bent, meer bepaald copywriter in Gent. Of zelfs content bureau in Gent. Als iemand in de omgeving van die prachtige stad het woord copywriter invoert in Google, of inderdaad de omschrijving content marketing bureau, dan vindt die je gemakkelijk terug. Zéker als je aanwezig bent op Google Mijn Bedrijf. Wil je trouwens meer weten over de betekenis van het woord copywriter?

Voordelen van Google Mijn Bedrijf? Ontelbaar veel!
Zo vind je mijn bedrijfsprofiel, puik onder op de resultatenpagina van Google, in de rechterbovenhoek

Google kijkt eerst wie de dichtstbijzijnde copywriters zijn en checkt vervolgens de populariteit. Google bekijkt dus ook de reviews en de scores die je klanten je hebben gegeven. Zijn die er, dan heeft Google een extra reden om je een hogere positie te geven in zijn rankings.

“Zoals je ziet haal ik een score van 4,9 uit 59 Google-reviews. Vind ik verre van slecht!”

Hoe meer positieve reviews je hebt, hoe beter uiteraard, want zo zien potentiële klanten dat wat je aanbiedt ook goed is. Reviews zijn ontzettend belangrijk voor je social proof want veel mensen laten zich erdoor leiden. Negeer die reviews dus niet.

Beantwoord zeker ook een eventuele negatieve review, en doe dat altijd zo positief mogelijk.

Alle gegevens die je hebt ingevoerd in Google Mijn Bedrijf staan trouwens mooi en opvallend weergegeven in de rechterbovenhoek van de pagina met zoekresultaten. Je wordt dus niet alleen beter lokaal gevonden, je valt ook meer op.

Ook vermelding op Google Maps, nu zeker met Google Business Profile

Hetzelfde geldt voor mijn aanwezigheid op Google Maps… Dankzij mijn Google Mijn Bedrijf-pagina hebben een aantal van mijn klanten me gevonden. Beschouw ik als een puik onderdeel van mijn online marketing en online strategie.

Voordelen van Google Mijn Bedrijf? De gratis opvallende weergave op Google Maps.
En zo verschijnt C’bon op Google Maps

Voordelen van aanwezigheid op Google My Business? Er zijn er veel!

Slechts één beperking

Je kan je bedrijf enkel vermelden in Google Mijn Bedrijf als klanten je bedrijf fysiek kunnen bezoeken. Je hebt dus een fysiek adres nodig. Een postbus alleen volstaat niet.  

Doe je enkel online zaken, dan kom je niet in aanmerking voor Google Mijn Bedrijf. De online bedrijvengids is er dus niet voor de Amazons, Zalandos en Bolcommers van deze wereld. In dat geval doe je voor je online content marketing beter een beroep op een tekstschrijver blogs, zoals C’bon er een is.

In de richtlijnen staat inderdaad vermeld dat je bedrijf een lokale onderneming moet zijn. Je moet een bepaalde locatie hebben zodat je klanten naar je toe kunnen komen. Of je moet een ondernemer zijn die zich voor zijn professionele activiteit verplaatst, zoals een loodgieter.

Voordelen Google Mijn Bedrijf: hoe maximaliseer je ze?

 1. Maak gebruik van posts

Je krijgt inderdaad de mogelijkheid om posts te zetten, de mogelijkheid om berichten te zetten dus.

Posts zijn berichten die je maakt op je Google Mijn Bedrijf-pagina. Dat kan van alles zijn. Een vacature, product, promotie, event. Je post is meteen zichtbaar in het kennisvenster aan de rechterkant van de zoekpagina.

Mensen gaan online op zoek naar jouw diensten, en jouw posts op je Google Mijn Bedrijf-pagina maken je extra zichtbaar. Google haalt de trefwoorden uit je posts, weet weer iets beter waar je je mee bezig houdt en toont jouw bedrijf als lokaal antwoord op zoektermen die met die trefwoorden te maken hebben.

Nog een niet te onderschatten en tijdbesparend voordeel? De content van je berichten hoeft niet volstrekt uniek te zijn. Ik post sowieso al mijn blogs op Google Mijn bedrijf.

Post van C'bon op Google My Business begin januari 2024
Mijn vorige blog staat te blinken op Google Mijn bedrijf. Deze trouwens ook!

Via je posts laat je trouwens zien dat je bedrijf leeft en dat er veel actie is. En ook Google merkt dat.

Toptip: beschouw je posts als een extra advertentiemogelijkheid die Google je gratis ter beschikking stelt. Ook de moeite waard? Je krijgt inzicht in welke posts scoren en welke niet. Je insights vertellen je hoeveel mensen je post hebben gezien en doorgeklikt naar je website.

 1. Vraag reviews aan je klanten

Reviews zijn ontzettend belangrijk voor je social proof. Jij laat je toch ook leiden door positieve reviews? Google interpreteert ze als iets goeds en beloont je alweer met een hogere ranking. Waar Google Mijn Bedrijf al niet voordelig voor is.

Google Reviews voor C’bon, d.d. 21/08/2022, nu zijn er dus al 59…

Mijn tip? Ga er actief achteraan! Stuur je klanten de link van je Google Mijn Bedrijf-pagina door en vraag hen een review voor je te schrijven. Doe dat telkens als je een opdracht klaar hebt.

Niet al je klanten zullen dat doen of zin hebben om een mening te gaan formuleren. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Het volstaat om op het aantal sterren te drukken dat ze je willen geven.

En heb je een nieuwe review? Bedankt de gulle gever dan meteen en altijd. Je bedrijfsprofiel oogt meteen een pak positiever.

 1. Beantwoord alle vragen van klanten

Klanten kunnen vragen stellen op je Google Mijn Bedrijf-pagina. Hun vragen en jouw antwoorden zijn zichtbaar voor iedereen. Zorg dus zeker voor een positief antwoord, altijd, ook bij negatieve opmerkingen. Dat geldt trouwens niet alleen op GMB maar altijd en overal. Is de basis van goed zakendoen!

Het voordeel van deze vraagbaak? Deze functie is heel belangrijk om te weten te komen welke vragen je klanten zich stellen. Komen sommige vragen vaak terug? Dan kan je die ook op je je website zetten. Ook dat is een van de voordelen Google Mijn Bedrijf.

 1. Houd je openingstijden actueel

Zorg ervoor dat alle bedrijfsgegevens die je op Google Mijn Bedrijf hebt staan honderd procent kloppen.

Houd je info dus actueel. Ga je op vakantie, laat dat dan weten. Sluit je een paar dagen, laat dat ook weten. Dat kost je amper een paar seconden.

Sluit je een dag of een paar dagen? Dan wordt dat meteen heel duidelijk weergegeven. Je klanten zien die informatie in één oogopslag.

 1. Voeg foto’s toe

Zeker doen, want mensen houden van foto’s. Bedrijven die foto’s toevoegen hebben meer klanten, dat is bewezen. Met 360° foto’s kan je een impressie geven van het interieur van je restaurant, kapperszaak, horeca, museum. Je kan je klanten ook een virtuele rondleiding geven. Zeker doen als de sfeer in je zaak belangrijk is.

Je kan ook iets nieuws binnen je bedrijf tonen, een nieuwe medewerker bijvoorbeeld.

Foto’s plaatsen is alvast een goede aanvulling op wat je zou posten op je Facebook-bedrijfspagina. Foto’s maken alles interactiever en levendiger. Nog een voordeel van deze functie op Google Mijn Bedrijf? Je geeft mensen meteen een goede en dynamische indruk van je bedrijf.

Ook hier geldt dat je foto’s actueel moeten zijn. Zorg dus voor een regelmatige update en aanvulling.

 1. Download de app

De Google My Business-app stuurt je in real-time een notificatie als er een bericht van een klant binnenkomt. Een extra contactbutton in je kennisvenster maakt het je klant bovendien nog gemakkelijker om contact op te nemen.

Houd wel rekening met het volgende. Snel reageren is de boodschap. Dagen wachten om te antwoorden kan echt niet meer.

 1. Bekijk je dashboard regelmatig

Het dashboard biedt je ontzettend veel informatie. Zo kan je zien hoeveel weergaven je profiel heeft gehad in de afgelopen 28 dagen, hoeveel mensen hebben doorgeklikt, hoeveel er hebben gebeld.

Google geeft je ook aanbevelingen en tips om je informatie aan te vullen en je pagina fris en fruitig te houden.

Wil je een website die gevonden wordt? Eén adres: C'bon.

Zijn er ook nadelen aan Google Mijn Bedrijf?

Er is inderdaad een schaduwzijde, zoals elk voordeel wel een nadeel heeft.

Omdat Google veel zaken naar zijn eigen platform haalt, wordt je eigen website soms minder relevant. Geïnteresseerden voeren hun zoekopdracht in en lijken op Google al alles over je bedrijf te vinden en te zien, waarom zouden ze dan je website bezoeken?

Wist je trouwens dat Google Mijn Bedrijf een automatische websitebuilder aanbiedt waarmee je je eigen basiswebsite kan bouwen? Meegenomen voor ondernemers die nog geen website hebben.

Maar niets is uiteraard beter dan een eigen website, toch? Ik vermeld even tussendoor dat ik professionele websites aanbied en ook de SEO-copy ervan verzorg. Misschien ben je wel geïnteresseerd?

Wil je een website z-die werkt? Neem contact op met C'bon!
Zeker doen!

Wat als je bedrijf zijn diensten landelijk aanbiedt?

Ook in dat geval biedt je registreren op Google Mijn Bedrijf veel voordelen, want ook dan kom je naar voren bij lokale zoekresultaten door de gebruikte zoekwoorden.

 • Je stelt bij je profiel in dat je adres onzichtbaar is.
 • Je toont op die manier aan dat je in het hele land diensten verleent.
 • En je geeft een servicegebied en een regio aan waarin je werkzaam bent.

Conclusie: voordelen Google Mijn Bedrijf?

Aanwezig zijn op Google Mijn Bedrijf heeft ontzettend veel potentieel.

Het is een online bedrijvengids binnen de Google-resultaten. Naast je eigen website heb je de kans je bedrijf online extra voor te stellen en je promoties nog meer aandacht te geven, reviews van je klanten vragen die zéér belangrijk zijn voor nieuwe potentiële klanten, lokaal sterk opvallen…. Een Google Mijn Bedrijf-pagina heb je trouwens zo opgericht.

En het belangrijkste voordeel? Alles is gratis. Afijn, niet echt gratis, maar je begrijpt me wel.

Een laatste niet te onderschatten voordeel van Google Mijn Bedrijf is de gunfactor. Soms gunnen mensen bedrijven uit hun omgeving de klus. Lokale klanten vinden er de lokale bedrijven. Maak er dus werk van en zet nu die stap! Het direct contact met klanten gaat alleen maar de hoogte in.

En met deze noot sluit ik weer af. Tot de volgende.

Zoals steeds weer veel dank aan de Rutger Steenbergen en Michiel Brand.

© C’bon

Je beste investering als bedrijf? Een blogger inhuren!

Je beste investering als bedrijf? Een blogger inhuren!

Welk type sleutelwoord gebruik je waar en wanneer?

Welk type sleutelwoord gebruik je waar en wanneer?

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *