Hoger scoren in Google? Ontdek hoe je dat doet in deze gids

Hoger scoren in Google is de droom van elke website-eigenaar. Het betekent meer zichtbaarheid, meer bezoekers en meer kansen om je doelen te bereiken. Maar hoe pak je zoiets aan?

In deze blog combineer ik – vanuit mijn ervaring als SEO copywriter – bewezen technieken met minder bekende, maar minstens zo effectieve strategieën om jouw website naar hogere posities in Google te brengen. Wil je je online vindbaarheid verbeteren? Lees dan verder!

Wil je op de eerste pagina van Google belanden? Lees deze blog en volg de tips.
Met deze SEO-strategieën breng je jouw website naar de eerste pagina van Google.

1. De klassiekers: wat iedereen moet doen, en dus ook jij!

Veel van de volgende basisprincipes worden vrijwel overal genoemd. En met reden, want ze werken.

Wil je hoger scoren in Google? Hier komen de fundamenten voor een goede SEO-strategie aan:

Technische SEO

Een snelle, mobielvriendelijke website is een must. Google meet hoe goed je website laadt en of deze gebruiksvriendelijk is op alle apparaten. Hier komt helaas een beetje technische kennis bij…

De tips:

  • Verbeter je laadsnelheid door afbeeldingen te comprimeren.
  • Zorg dat je website mobile friendly is met een responsive design. Dit betekent in mensentaal dat je ervoor moet zorgen dat je website perfect wordt weergegeven op alle mobiele apparaten.
  • Check je website regelmatig op technische fouten via tools als Google Search Console – deze tool is gratis en biedt een rijkdom aan informatie!

Kwalitatieve content

Content is king,” zegt men vaak, en dat is waar! Dat weet ik als content creator maar al te goed. SEO-blogs schrijven is trouwens mijn dada en mijn passie.

Wil je hoger scoren in Google? Dan moet je ervoor zorgen dat je teksten aansluiten bij wat je doelgroep zoekt – want alleen zo klikken ze op je website door.

  • Gebruik relevante zoekwoorden op een natuurlijke manier in je belangrijke H1 titel en andere subtitels, meta titel, metadescriptions en hoofdinhoud. Maak ook gebruik van synoniemen voor je belangrijkste keyword. In deze blog geef ik als specialist SEO Gent dat onderdeel meer aandacht.
  • Ga op zoek naar goede contentideeën en creëer waardevolle content die vragen beantwoordt en problemen oplost.
  • Plaats niet alleen vaak nieuwe content maar vooral hoogwaardige content waar je lezers wat aan hebben – dat probeer ik als online copywriter alvast te doen.

Gouden tip – Analyseren wat de concurrentie doet is heel belangrijk: welke info geven ze, en vooral welke niet. En beide zaken combineer je dan! Dat doe ik alvast in elke blog die ik schrijf – zowel voor mezelf als mijn klanten – en dat werkt supergoed.

Vergeet nooit dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit! Hoger scoren in Google hangt niet af van het aantal teksten op je website.

Linkbuilding

Externe links van andere en het liefst kwalitatieve websites naar jouw pagina’s (backlinks) laten Google zien dat jouw site betrouwbaar en waardevol is. Een groot aantal backlinks levert je vaak goede posities op. Maar die komen niet vanzelf, daar moet je wat voor doen.

  • Vraag partners of klanten om een kwalitatieve link naar jouw website te plaatsen.
  • Publiceer gastblogs op relevante sites in jouw niche.
  • Publiceer relevante content waar andere websites graag en spontaan naar linken.

Ook consistentie doet je hoger scoren in Google

SEO of zoekmachine optimalisatie is geen eenmalige actie. Analyseer je prestaties regelmatig en blijf je content en strategie verbeteren.

Regelmatig je content bijwerken op basis van de juiste zoekwoorden en je prestaties analyseren via tools als Google Analytics of Search Console zijn sleutelfactoren in je online marketing.

Hoger scoren in Google? Volg dit stappenplan!
Wil je hoger scoren in Google? Volg dit stappenplan!

2. De vergeten krachten: wat vaak wordt gemist

Naast de basics zijn er een aantal krachtige strategieën die vaak over het hoofd worden gezien maar toch belangrijke factoren zijn. Wil je hoger scoren in Google, dan scoor je hier alvast punten mee:

Structured Data (Schema Markup)

Met gestructureerde gegevens help je Google om de inhoud van je pagina’s beter te begrijpen. Dit kan leiden tot rich snippets in de zoekresultaten, zoals sterrenbeoordelingen, productinformatie of FAQ’s.

Gebruik tools zoals Schema.org of de Structured Data Markup Helper van Google om dit eenvoudig in te stellen.

Core Web Vitals

Snelheid wordt vaak genoemd, maar vergeet de specifieke Core Web Vitals niet, want die zijn cruciaal voor Googles beoordeling van de gebruikerservaring.

  • LCP (Largest Contentful Paint): hoe snel wordt de grootste inhoud op je pagina geladen?
  • FID (First Input Delay): hoe snel reageert je site op interacties?
  • CLS (Cumulative Layout Shift): hoe stabiel is je pagina tijdens het laden?

Optimaliseer deze punten voor een betere gebruikservaring en een hogere ranking.

De core web vitals van c-bon.org
Deze zijn alvast de Core Web Vitals van mijn eigen website: c-bon.org

Lokale SEO

Heb je een fysiek bedrijf of bedien je een specifieke regio? En wil je hoger scoren in Google op lokale zoekopdrachten? Dan is lokale SEO een must.

  • Maak een Google Business Profile of een Google Bedrijfsprofiel aan en vul alle nodige informatie compleet in.
  • Verzamel positieve reviews van oude en nieuwe klanten. Gebruik zeker de positieve feedback van klanten, want ze beïnvloeden je lokale ranking sterk.
  • Blog regelmatig en plaats een update terwijl je verwijst naar de juiste content – wist je trouwens dat bloggen mijn favoriete onderdeel is?
Zo scoort C'bon lokaal, op Google My Business: 4,9/5 op basis van 60 reviews!
Dit cijfer toont aan hoe mijn klanten mijn werk beoordelen. De reviews zijn echte parels!

Video SEO

Google werkt volgens een complex algoritme dat niemand volledig kan doorgronden. Maar één ding is zeker: als grootste zoekmachine plaatst Google steeds vaker video’s bovenaan in de zoekresultaten.

Door je video’s te optimaliseren met goede titels, beschrijvingen en tags komt je de webpagina van je bedrijf hoger te staan en kun je die extra potentiële klant aantrekken.

Is het je doel om hoger te coren in Google? Volg dan dit stappenplan!
Klaar om je online zichtbaarheid te verbeteren?

Zoekintentieanalyse

Niet elk relevant zoekwoord is hetzelfde. Wil je hoger scoren in Google? Dan hoor je de intentie achter een zoekopdracht te begrijpen (voorbeeld informatief, transactioneel of navigerend – deze is informatief) en content te maken die hierop aansluit. Zo kan je je bounce rate verlagen en je relevantie verhogen.

Wat doe je daarnaast? Breng de concurrentie in kaart en bekijk regelmatig de content van concurrenten, zeker als je te maken hebt met competitieve zoekwoorden. Analyseer een aantal zoekwoorden, stuur bij en breng op die manier je content hoger.

Voice Search optimalisatie

Met de opkomst van spraakgestuurde zoekopdrachten, zoals via Siri of Google Assistant, is het van groot belang om korte, duidelijke antwoorden op je website te hebben.

Denk aan FAQ-secties vol veelgestelde vragen die een kort en bondig antwoord krijgen! Daar moet ik trouwens zelf eens werk van maken.

SEO voor afbeeldingen

Beelden spelen een grote rol in Google Afbeeldingen en algemene zoekresultaten:

  • Gebruik beschrijvende bestandsnamen en voeg alt-teksten toe
  • Comprimeer je afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies om laadtijden te verkorten.
  • Gebruik relevante afbeeldingen – Tip: onder meer op pixabay.com vind je de prachtigste afbeeldingen, helemaal gratis. Je kan ook AI inschakelen om afbeeldingen te genereren.

Gebruikerservaring (UX)

Naast technische aspecten zoals snelheid en mobielvriendelijkheid, is een intuïtieve navigatie en duidelijke structuur belangrijk voor zowel gebruikers als zoekmachines.

Bezoekers je bezoekers een fijne gebruikerservaring via een goede structuur ! Is hun gebruikerservaring negatief, dan zijn ze in een mum van tijd weg en komen ze niet meer terug.

Een goede blogschrijver houdt daar trouwens rekening mee bij het uitschrijven én aanleveren van de teksten.

3. De toekomst: trends om op te letten

SEO is continu in ontwikkeling, het stopt nooit en staat nooit stil. Hier zijn alvast enkele trends die je in de gaten moet houden.

AI en zoekgedrag

Tools als ChatGPT, Gemini en Copilot in contentcreatie beïnvloeden hoe mensen zoeken en welke antwoorden ze verwachten. Dat kan van grote invloed zijn op hoe content wordt gevonden.

Anticipeer hierop met diepgaande en accurate content die specifiek gericht is op informatieve, transactionele, of navigatieve zoekopdrachten. Maar wees gerust: SEO is nog niet dood.

Volg de tips in dit stappenplan om hoger te scoren in Google!
Vergeet zeker de toekomst niet!

Ethische SEO

Google waardeert duurzaam opgebouwde autoriteit meer dan ooit. Vermijd “black hat”-technieken zoals keyword stuffing, gericht op snelle winsten.

Lever betrouwbare content af en focus op ethische SEO-praktijken en duurzame groei. Dat hoort het meest belangrijk onderdeel van je contentstrategie te zijn.

Interactie als rankingfactor

Hoe meer interactie je website uitlokt (bijvoorbeeld via comments of shares), hoe relevanter Google jouw site beschouwt.

Vergeet dus ook je sociale media niet en focus ook daar op het leveren van hoge kwaliteit. Sociale media zijn geen directe rankingfactor, maar shares en likes zijn wel sterke sociale signalen die indirect verkeer en autoriteit kunnen vergroten.

4. Veelgemaakte fouten (en hoe je ze vermijdt)

Tot slot een lijstje met valkuilen die je moet vermijden:

Keyword stuffing

Te veel exacte zoekwoorden in je tekst verwerken maakt je inhoud onleesbaar. Tip: gebruik ook alternatieve zoekwoorden en synoniemen.

Duplicate content

Doe het niet, want Google straft het kopiëren van andere pagina’s meteen af: “God straft meteen”.

Geen SSL-certificaat

Een beveiligde website (https://) is een must.

Conclusie: hoe hoger scoren in Google?

Hoger scoren in Google vereist een mix van bekende technieken en minder vaak gebruikte strategieën. Door aandacht te besteden aan zowel de technische, inhoudelijke als gebruikersgerichte aspecten van SEO, kun je je concurrentie een stap voor blijven.

En onthoud: SEO is een marathon, geen sprint. Consistentie en kwaliteit leveren uiteindelijk de beste resultaten op.

Heb je vragen of wil je hulp bij jouw SEO-strategie? Laat het me weten!

© C’bon, copywriter in Gent

Hoe een blogschrijver je bedrijf bovenaan in Google brengt

Hoe een blogschrijver je bedrijf bovenaan in Google brengt

5 simpele stappen om jouw KMO hoger te laten scoren in zoekmachines

5 simpele stappen om jouw KMO hoger te laten scoren in zoekmachines

Is SEO dood nu AI & ChatGPT alive & kicking zijn?

Is SEO dood nu AI & ChatGPT alive & kicking zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *