Benieuwd hoe ik blijf scoren na de Google update juni 2021
Geschatte leestijd: 8 minuten
Eindelijk! De Google update juni 2021 komt er nu snel aan. Naar deze datum kijk ik als copywriter SEO én content marketing bureau in Gent al een hele tijd uit, met de nodige spanning en zelfs een beetje angst. Ben benieuwd wat die update zal betekenen voor de rankings, die van mij én mijn klanten.
Ik vraag me trouwens af of Google nog zal dansen. Ja, dus… De Google dans is nog ver van weg.
Een jaar geleden al liet Google weten dat de core webvitals belangrijk zouden worden voor de rankings, vanaf juni 2021 dus.
Hieronder leg ik je even uit wat die core webvitals precies zijn en hoe de Google update juni 2021 in elkaar zit. Terzijde heb ik het ook nog eens over andere zaken waarin SEO al sinds het begin van het jaar, en zelfs al langer, gewijzigd is. Je kan maar op de hoogte zijn.
Contents
Gevolgen Google update juni 2021 voor SEO
Zoekmachineoptimalisatie staat nooit stil, en dat past wel bij mijn karakter als specialist SEO Gent. Me blijven bijscholen, altijd meer weten, ook voor mijn klanten, is het liefste wat ik doe. Dat moet ook op het vlak van SEO, want anders blijft succes uit.
Wat verandert er op het vlak van SEO in 2021, en zeker vanaf de Google update in juni 2021? De wijzigingen vallen vooral op drie domeinen:
- Core webvitals
- Artificial Intelligence
- Onderwerpen in plaats van zoektermen
Volg even mee wat er allemaal verandert.
1. Core webvitals
Deze wereldwijde update komt niet uit de lucht vallen, de ‘page experience update’ werd vorig jaar in mei 2020 al aangekondigd. Iedereen heeft dus meer dan tijd genoeg gehad om zich daarop voor te bereiden. Heb ik dus ook gedaan.
In het kort waar de Google update juni 2021 op neerkomt: als mensen een webpagina bezoeken dan moet hun gebruikservaring goed zijn. Zit die goed, dan geeft Google je hogere punten en zoals je weet vertaalt zich dat in een hogere ranking.
Deze core webvitals komen dus naast de eisen voor mobielvriendelijkheid te staan, de https-beveiliging van je site en de hoge laadsnelheid ervan. Allemaal nogal technische zaken.
Over welke core webvitals gaat het?
- LCP – Largest Contentful Paint
Hoelang duurt het tot het grootste element op je webpagina geladen is? Een goede LCP-score is 2,5 seconden. Dan moet je bezoeker kunnen overgaan tot interactie. - FID – First Input Delay
Hoelang duurt het voordat de server reageert als je bezoeker op een link klikt? Hoe interactief reageert je website dus op een actie van je bezoeker? - CLS – Cumulative Lay-Out Shift
Hoe zit het met de visuele stabiliteit van een webpagina? Je hebt het zeker al eens zelf meegemaakt. Je wilt ergens op een website klikken maar opeens verschuift de pagina en klik je verkeerd. Verre van gebruiksvriendelijk en ook Google is geen fan.
Mijn core webvitals scoren alvast heel goed. Mijn website gaat lopen met een A-ranking, bekijk de cijfers hieronder maar even. TBT staat trouwens voor Total Blocking Time, de tijd tussen de First Contentful Paint (FCP) en Time to Interactive (TTI). Ben ik trots op, ik investeer meer dan genoeg in dat digitale paspoort van me.
Hoe speel jij op die core webvitals in?
- Heb je je nog niet aangemeld bij Google Search Console (GSC)? Dan heb je meteen een extra reden om dat wel te doen. GSC laat je in een rapport over je sitevitaliteit zien welke cijfers niet goed zitten en geeft je de url’s van de pagina’s die je kan verbeteren.
- Je kan ook een bezoekje brengen aan GTMetrix.com. Die laat je via een waterfall-view stapje per stapje zien wat er per pagina ingeladen wordt (script, externe bron, te grote afbeeldingen…). Je ontdekt snel welke elementen voor vertraging zorgen.
- Investeer in een duurdere hosting want die helpt! Heb ik zelf aan de lijve ondervonden toen ik overstapte van het goedkope one.com naar het duurdere Combell.
Google update juni 2021, kom maar af!
2. Artificial Intelligence verbetert het zoekalgoritme
Sinds de Bert-update (neen, neen, die heeft niets te maken met Bert Dockx :-)) begrijpt Google de menselijke taal en intenties beter. Google stopt menselijke kennis en inzichten in zijn zoekalgoritme en die leert voortdurend bij. De zoekmachine snapt dus dat een blauwe auto hetzelfde is als een auto die blauw is. De woordvolgorde is niet meer zo belangrijk, je hoeft die ‘blauwe auto’ niet meer constant in je tekst te herhalen. Google begrijpt ook dat rode stappers en een rode schoen hetzelfde is.
Door het gebruik van Artificial Intelligence (AI) komt een webpagina vaak in aanmerking voor een zoekwoord dat niet eens op de pagina voorkomt. Ik verwijs even naar een persoonlijke blog over een pakketje dat ik heb ontvangen maar nooit besteld. Die staat op nummer 1 in Google en rankt op woorden die totaal niet in de blog staan, zoals Ansul-pakje. Wat dat ook moge betekenen.
Sinds oktober 2020 slaagt Google er ook in om verkeerd gespelde woorden beter te ontcijferen. Je hoeft dus niet meer opzettelijk spelfouten in je tekst te zetten, omdat het merendeel van de bezoekers dat wel doet. Dat deed ik sowieso al niet. Correct spellen is voor mij heilig. Dat vind ik trouwens ook een service naar mijn lezers.
Ook nieuw: 7% van de zoekopdrachten zal een Passage Ranking tonen. Je vraagt Google iets en je krijgt je antwoord in een mooi afgelijnd kader. Google haalt het antwoord op je vraag uit een hele webpagina. Lekker handig, want zo hoef je niet de hele pagina door te lezen om het antwoord te vinden.
Hoe speel je op deze AI in?
Blijf unieke en sterke content maken – of vraag een goede tekstschrijver of tekstschrijver blogs om dat voor jou te doen – die een antwoord geeft op de zoekvraag. Wie weet komt je antwoord wel in zo’n mooi kader te staan, bovenaan in de zoekresultaten. Zoals ik het ook al heb voorgehad met mijn blog over type sleutelwoorden. Kijk maar.
Zorg ervoor dat je je tekst onderverdeelt met tussenkoppen, streamers, loops, cliffhangers…. Want die houden de aandacht van lezers vast. Als je een aantrekkelijk lay-out aanbiedt, blijven mensen automatisch langer op je pagina.
Nog een tip? Schrijf je vaak langere teksten met veel content – zoals deze blog – zet dan een Table of Content op je webpagina. De app van Yoast maakt die voor mij automatisch aan! Helpt om te ranken op subonderwerpen!
Google update juni 2021, wees welgekomen!
3. Van zoekwoorden naar onderwerpen
Vroeger optimaliseerde je een webpagina rond één zoekterm of sleutelwoord die je dan ook regelmatig herhaalde op strategische plaatsen. Die techniek werkt tegenwoordig niet meer. Google kijkt nu meer naar groepen van woorden die aan elkaar gerelateerd zijn en iets met elkaar te maken hebben.
Je doet er dus goed aan veel context te schetsen en gerelateerde woorden, synoniemen, enkelvouden, meervouden, woorden met dezelfde zoekintentie te gebruiken zodat Google nog beter snapt welke informatie je biedt.
Hoe speel je op deze woordshift in?
Groepeer zoekwoorden die bij elkaar horen op één pagina. Denk aan clusters als wiel, stuur, fietsbel, voorlicht, achterlicht, spaak, trapper… Al die dingen die een fiets een fiets maken.
Nog een tip? Op keywoordtool.io kan je een zoekwoord invoeren en daar vragen bij zoeken. Als je het woord ‘fiets’ intypt en vervolgens op de knop ‘Questions’ drukt, dan krijg je meteen 112 vragen die mensen zich stellen over een fiets. Je vist uit wat bezoekers willen weten, wat ze precies zoeken en je hebt meteen al mogelijke content.
Ook Answer the public is een leuke manier om content en nieuwe invalshoeken te bedenken. Daarvoor verwijs ik graag naar een vorige blog over ‘hoe vind je onderwerpen voor blogs‘.
Even wat credits bovenhalen. Ook over dit onderwerp heb ik veel opgestoken via de SEO podcast van Rutger Steenbergen en Michiel Brand. Zalige podcast om op een aangename manier op de hoogte te blijven van alles wat met SEO te maken heeft.
Meer weten over deze Google update juni 2021?
Of iemand nodig om je te helpen je SEO in goede banen te leiden?
Bel – 0495 14 07 09 – of mail me even. Dan kijk ik wat ik voor jou kan doen.
Benieuwd naar mijn tarieven?
Tot binnenkort!