Pakket ontvangen maar niets besteld. Wat doe je dan?

Geschatte leestijd: 7 minuten

Pakket ontvangen maar niets besteld. Heb je het ook al voorgehad? Kan best, want veel mensen zijn slachtoffer van deze bedrieglijke praktijk: ze ontvangen een onverwacht, klein of groot pakket op naam zonder dat te hebben besteld. Ik heb een dergelijk pakket ontvangen van Buy4Life, mét een factuur erbij van 186 euro. Ja dus, ik heb Buy4Life klachten!

Dat groot probleem heb ik op een leuke én efficiënte manier weten op te lossen, en die geschikte oplossing deel ik graag met jullie. Heb je ook een pakket ontvangen maar niets besteld? Wat doe je dan? Welke stappen zet je?

Ik speel even mijn eigen juridisch forum. Eén ding is zeker: laat je niet doen, de bewijslast ligt in hun kamp! Waar het pakje ook vandaan komt! Ook bij online bestellingen of een verkeerd adres.

Pakket ontvangen, maar niet besteld? Zo los je het op! Buy4Life heeft kennisgemaakt met de scherpe pen van C'bon
Een gegeven paard mag je wel in de bek kijken!

Pakket ontvangen maar niets besteld. Hoe pak je dat aan?

Ik leg even stap voor stap uit welke oneerlijke handelspraktijk ik heb ervaren.

In november 2018 belde een man van Buy4Life me op, een bedrijf dat producten verkoopt voor goede doelen. Hij belde me in naam van Comiclown, of ik die kende? Uiteraard ken ik die. En omdat mijn hart op de juiste plaats zit, wou ik wel eens luisteren naar wat de man in de aanbieding had.

Zijn aanbod was niet gering:

 • Zes flessen cava: “Van uitmuntende kwaliteit, een echte medaillewinnaar, voor de luttele som van 190 euro, btw en vervoerskosten inbegrepen!” Ik slikte even en vroeg of hij nog wat anders in de aanbieding had. Dat had hij!
 • Een geschenkmand van Oil & Vinegar: “Een prachtige verzameling lekkernijen voor de even luttele som van 186 euro.” Ik moest weer even slikken. Nog iets?
 • Twee dozen printpapier: “Altijd handig voor een bedrijf als het mijne. Slechts 90 euro, mevrouw Christine, opnieuw all-in”.
Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.
… en blogs die ranken. Je leest deze toch ook?

Toch wel veel geld, niet?

Daar moest ik toch even over nadenken. Als freelance copywriter in Gent kan ik eindejaarsgeschenken fiscaal inbrengen, maar dat wil niet zeggen dat ik met geld kan smijten. Dat wil ik trouwens ook niet. Kon hij de volgende week even terugbellen? Zo had ik wat tijd om zijn aanbod te laten bezinken en wat te rekenen. Als lettermadam – en dus géén cijfermadam – heb ik die extra tijd nodig.

Een fles cava bleek zomaar eventjes meer dan 30 euro te kosten. Daar heb je al een fles champagne voor! Ook die andere prijzen vond ik exorbitant hoog.

Toen de man de week erna op woensdag terugbelde, had ik mijn antwoord klaar. “Toch maar niet, want je prijzen zijn onredelijk hoog.” De man bedankte me vriendelijk.

En wat bracht de postbode de daaropvolgende vrijdag?

De vrijdag daarop kom ik in de namiddag thuis en mijn oog valt op een doos van Buy4Life, met vermelding “Geschenkmand Oil & Vinegar”, met daarop de factuur gekleefd, meteen het begin van mijn Buy4Life klachten.

De doos was geleverd door DHL Express en dochter Maya had de doos ontvangen en afgetekend. Mijn eerste reactie? Die doos meteen terugsturen. Maar dan zou ik ook de retourkosten moeten betalen! Voor iets wat ik niet had gevraagd! Mijn nekharen gingen prompt overeind staan.

Pakket ontvangen en niet besteld, valse truc van Buy4Life. Niet met mij!
Dit was het niet-bestelde pakket dat ik in de bus kreeg. Best aardig, heb het ook gehouden.

Omdat het vrijdagavond was, besloot ik mijn impulsieve natuur te laten voor wat die was en me eerst online te informeren over wat ik kon doen.

In het kort leerde een Google-zoektocht me het volgende advies op: heb je een niet-besteld pakket ontvangen? Dan moet de verzender bewijzen dat je het besteld hebt. Kan hij dat niet, dan mag je het houden.

En toen borrelde het volgende fijne idee op.

“Dank je wel voor het mooie cadeau!”

Ik besloot geen klachtenmail te sturen, maar in plaats daarvan het even wat humoristischer aan te pakken, met een soort van schriftelijke reactie. Op zondag stuurde ik de volgende mail naar hun contactadres:

Beste

DHL brengt me een mooie doos van jullie. En ik heb er niet eens om gevraagd! Een echt cadeautje dus. En wat voor cadeautje, een doos vol Oil & Vinegar-producten. Wat leuk!

Wel vreemd dat ik dit krijg. Ik heb jullie verkoper immers telefonisch duidelijk gemaakt dat ik geen interesse had en dat ik jullie prijzen extreem hoog vind. Heeft hij me dan zo verkeerd verstaan? Ik praat nochtans heel duidelijk, in heel verzorgd Nederlands.

Mijn voorstel:

 • ofwel bezorgen jullie me een door mij ondertekende bestelbon (een tip: ga vooral niet zoeken, want die bestaat niet)
 • ofwel een opname van een telefoongesprek waarin ik duidelijk zeg dat ik deze doos Oil & Vinegar-producten wil (andere tip: zoek ook hier te lang, want ook die zal je niet vinden). Integendeel: als jullie een telefoongesprekopname hebben, zal daarop duidelijk staan dat ik geen interesse heb.

Dus, ik herhaal. Dank je wel hoor! Ik krijg niet altijd zo’n leuke cadeaus. Tof!

Ook de excuustelefoon …

Op woensdag krijg ik dezelfde man van Buy4life aan de lijn die me aanspreekt met “Mevrouw Christine! Mijn excuses! Het gaat om een stomme fout. Helemaal niet expres. Tijdens ons gesprek heb ik iets aangevinkt dat ik had moet ontvinken, en ik heb dat over het hoofd gezien. Menselijke fout, kan iedereen overkomen. Vindt u het goed dat ik het pakje in de loop van volgende week laat ophalen?”

Ik vond zijn uitleg heel aannemelijk en gaf hem het voordeel van de twijfel. Missen is inderdaad menselijk. Dat hij me terugbelde, vond ik trouwens heel positief. Ik ging dus met zijn voorstel akkoord.

De geschenkmand van Buy4life had ik nochtans gewoon kunnen houden, vermits het om een niet-besteld pakketje ging.

Pakket ontvangen maar niets besteld? Dat mag je gewoon houden, zegt de wet.

… blijkt oneerlijk

De week erna geen DHL gezien. Op het einde van de week kwam wel weer een herinneringsfactuur binnen (gelukkig zonder hoge herinneringskosten): ik had de 186 euro nog niet betaald! “Graag zo vlug mogelijk in orde maken”.

Ik moest dus alweer 186 euro betalen voor een weliswaar ontvangen maar niet besteld pakket met inhoud, op mijn naam. Mijn indruk dat de man eerlijk was, werd hierdoor volledig teniet gedaan.

Kijk, aan dit soort praktijken heb ik nu eens een gloeiende hekel. Ik heb de factuur per brief teruggestuurd met de vermelding: Pakket ontvangen, maar niets besteld. Ik aanvaard deze factuur niet. En opnieuw een mail gestuurd met de volgende tekst:

Beste

Ik krijg een eerste herinnering in de bus dat ik jullie cadeautje moet betalen. Toch vreemd dat ik moet betalen voor iets dat ik niet besteld heb.

Mag ik u vragen mijn vorige mail te herlezen? Bewijs me dat ik deze doos vol Oil & Vinegar-producten heb besteld. En ik betaal meteen.

Slagen jullie er niet in dat te bewijzen? Dan herhaal ik mezelf: dank je wel voor jullie mooie cadeautje!

Buy4Life klachten? Kans verkeken!

Want nu betaal ik hun factuur zeker niet, omwille van pakket ontvangen maar niets besteld. Bovendien geef ik dat niet-bestelde pakket niet meer terug. Ik houd het gewoon. Een echt cadeautje dus. Leuk!

Wat Buy4life doet is wel jammer voor de goede doelen waar ze zich voor inspannen. Want hun aanpak stelt ook die goede doelen in het verkeerde daglicht. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Even deze aanvulling: ik heb erna nooit meer iets van hen gehoord. Alles mooi opgelost dus!

Mijn ultieme tip bij “Pakket ontvangen, maar niets besteld”?

Ofwel reageer je gewoon niet en geniet je van het cadeautje. Ofwel stuur je zo’n mail zoals de mijne hierboven en bedank je hen voor het cadeautje.

Stuur niets terug, en betaal zeker niets. De enige manier om deze bedrieglijke praktijken te stoppen is niets te betalen. De bewijslast ligt in hun kamp. Het zal hen leren!

Neem zeker contact met me op als ik je kan helpen met schrijven, hoewel een schriftelijke reactie écht niet nodig is. Houd het pakket!

En met deze positieve noot sluit ik deze blog alweer af. Tot de volgende!

Trouwens, wil je een blogger inhuren? Neem dan inderdaad contact met me op. Mijn blogs worden gevonden en gelezen. Jij bent hier toch ook geraakt? Alles specialist SEO Gent weet ik ongeveer alles wat er te weten is over SEO optimalisatie.

Pakket ontvangen, maar niets besteld? Laat hen hun gelijk bewijzen.


© C’bon, tekstschrijver blogs

Ook geïnteresseerd in een van de onderstaande blogs?

Goede blog schrijven? Lees deze 5 beregoede tips

Goede blog schrijven? Lees deze 5 beregoede tips

SEO-copywriting, wat een uitdagende klus!

SEO-copywriting, wat een uitdagende klus!

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Peter Rogiest

  Prima tips. Zo raakte ikzelf weer wat mediawijzer! Bedankt!

  • Christine

   Graag gedaan! Ik maak jou mediawijzer? Jij die daar ongeveer alles van afweet? Ik sta versteld. 🙂

 • Sev

  Bedankt voor de uitleg, tip en helpende hand, ik zit nu momenteel in dezelfde situatie.

  • Christine

   Graag gedaan.

 • KENNES

  Zit ook in deze situatie. Niks gevraagd of besteld. Zelfs geen factuur bij de levering. Na mijn 1ste mail spraken ze van een cadeau .2de mail van een vergissing bij hun zelf. 2 aanmaningen gekregen niet betaald en gevraagd met rust te laten . 4 jaar later een incassobureau ingeschakeld. Nu zeggen ze dat ze een getekende leveringsbon hebben . Wij weten niet meer of we dat 4 jaar geleden bij ontvangst hebben getekend. F.O.D en unizo en test aankoop verwittigd. Telt ev. Een handtekening bij levering als een overeenkomst ? Ik dacht van niet. Zeer zeker nooit iets besteld of per ongeluk aangeklikt daar het gaat over wijn op naam van mijn zoon die nog steeds geen wijn drinkt.

  • Christine

   Ik zou hen vragen die ondertekende bon dan even te tonen…. En inderdaad zeker niets betalen, ze spreken zelf van een cadeau en een vergissing. Hopelijk kan Test-Aankoop je helpen. Heb daar ooit drie jaar gewerkt. Vaak haalt hun tussenkomst wel wat uit.

 • Gerre

  Ook in hetzelfde geval. Ik bestel een stormbeveiliging van een tuinhuis. Een paar dagen later ontvang ik een leveringsbon van een stormbeveiliging en een tuinhuis met vraag tot bevestiging voor levering. Ik bevestig niet, bel naar de leverancier en stel hen op de hoogte van het misverstand. Ze gingen het in orde brengen.
  Twee weken later staat er een vrachtwagen voor mijn deur voor levering van de stormbeveiliging en het tuinhuis. Ik teken de leveringsbon af voor levering.
  Ik hoor niks meer van de leverancier.
  Nu bijna 6 maanden na de levering ontvang ik telefoon van de leverancier. Zij vragen om foto’s van de staat van het tuinhuis dat nog niet geplaatst maar wel uitgepakt werd. Zij vragen ook om mijn akkoord om het tuinhuis in retour te nemen.

  graag zou ik aan Kennes willen vragen welke raad Test Aankoop hem heeft gegeven.

  • Christine

   Ik heb ook nog bij Test-Aankoop gewerkt. Ben je geen lid, dan kan je je tijdelijk lid maken, en vanaf dat moment kan je je vraag stellen aan de juridische dienst van Test-Aankoop. En die helpt. Misschien een idee?

   • Gerrit

    Beste Christine,
    Ja, ik ben al een poos lid bij Test-Aankoop, heb vorige week gebeld. Ze gingen me de dag daarna antwoord geven maar ik wacht er nog op.
    Groeten
    Gerrit