Hoe vind je onderwerpen voor blogs?

Geschatte leestijd: 7 minuten

Hoe vind je onderwerpen voor blogs? Ik verklap je alvast hoe ik het doe als specialist SEO Gent. Regelmatig breng ik een bezoek aan answerthepublic.com. In vorige blogs, onder meer deze over het vinden van het juiste sleutelwoord, heb ik al gewezen op het bestaan ervan, nu ga ik er graag nog wat meer in detail op in. Die website is een enorm handige tool in de wereld van de SEO-copywriting, omdat je er te weten komt hoe mensen denken én online zoeken. Je vindt er ook de nodige context rond het sleutelwoord waarop je je richt. Daarop focussen vindt Google belangrijk.

Hoe vind je onderwerpen voor blogs? Via answerthepublic.com
Deze lieve man helpt je graag met al je vragen!

Nog even kort wat uitleg: SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie, een techniek die ervoor zorgt dat je teksten hoger scoren in Google. Om succesvol zaken te doen is het essentieel dat je je doelpubliek begrijpt. Af en toe moet je als het ware in het hoofd van je doelpubliek kruipen en nadenken over de vragen die ze over jouw product of dienst stellen. Moeilijk, zeg je? Toch niet, want Answer The Public schiet je als een ridder op een wit paard te hulp.

Hoe vind je onderwerpen voor blogs?

Je denkt dat je je doelpubliek kent? Dat je geen onderzoek hoeft te doen omdat je intuïtief aanvoelt wie je publiek is? Jammer maar helaas, want intuïtie heeft er bitter weinig mee te maken. Je voorstellen hoe je doelpubliek denkt en wat het precies wil weten? Het lijkt wel kinderspel, maar in de praktijk valt dat meer dan eens tegen. Zijn we niet allemaal uniek en verschillend?

Hoe vind je content voor blogs?
Laat dat intuïtieve buikgevoel maar links liggen wat SEO betreft.

Vaak richt de marketingwereld zich op persona’s, karakteriseringen van een bepaald type gebruiker en het resultaat van duur en tijdrovend offline consumentenonderzoek. Het is veel handiger én goedkoper om gewoon te begrijpen hoe een zoekmachine als Google werkt. En daar helpt Answer The Public je bij.

Even tussendoor? Wil je weten hoe je een goede blog schrijft?

Hoe werkt een zoekmachine dan?

De zoekopdrachten die mensen invoeren in Google tonen aan wat ze écht willen weten en zoeken. In hun zoekopdrachten voeren ze vaak woorden en zinnen in die ze nooit zouden gebruiken in een babbel met vrienden en kennissen. Zoekmachines verzamelen al die online ingevoerde zinnen en woorden van mensen over de hele wereld.

Ook answerthepublic.com verzamelt die gegevens en geeft ze mooi visueel weer in de vorm van een infografiek. Ik heb het woord ‘blog’ in hun zoekvenster ingevoerd en als resultaat kreeg ik prachtige waaiers aan mogelijke vragen over blogs die beginnen met vraagwoorden (wie, wat, waar, wanneer, hoe…), voorzetsels (in, op, voor, aan..) en vergelijkingen. Je voert een zoekwoord in en binnen een paar seconden krijg je alle gedachten van je doelgroep in mooie waaiers voorgeschoteld. Tegelijk krijg je input over onderwerpen waarover je kan schrijven. Vooral het voorzetsel ‘voor’ levert ontzettend veel relevante informatie op waar je echt wat mee kan doen.

Welke onderwerpen voor blogs zijn vergelijkbaar?Vragen en onderwerpen gecombineerd met voorzetselsWie, wat, waar, wanneer en hoe-vragen over je onderwerp.

Even samenvatten, hoe vind je onderwerpen voor blogs? Een bezoek aan Answer The Public brengt je al heel ver. Je krijgt er een overzicht van alle vragen die mensen zich stellen over een bepaald onderwerp. Wie sommige van die veelgestelde vragen beantwoordt aan de hand van leesbare blogs, bereikt niet alleen een grotere, maar ook de juiste doelgroep.

Praktisch voorbeeld van hoe je content vindt voor blogs

Een voorbeeld maakt alles duidelijk. Anita heeft een webshop waarop ze schoenen verkoopt. In de blogs voor september wil ze de focus leggen op herfst- en winterlaarzen. Ze brengt een bezoek aan answerthepublic.com en in het zoekvenster voert ze het woord laarzen in. Het valt haar meteen op dat mensen niet alleen willen weten welke soorten laarzen er op de markt zijn, maar dat ze heel wat uitgebreider informatie zoeken. Wat dacht je van zoekopdrachten als: “Laarzen als Uggs maar goedkoper”. Bij Anita gaat er al vlug een lampje branden. Zou het geen goed idee zijn om een deel van haar assortiment op die manier aan te prijzen?

Hoe vind je interessante content voor je blogs
Ik ben er ook niet zo’n fan van, van Uggs.

Anita wil in haar blogs ook nuttig advies geven. Als ze merkt dat veel mensen de vraag ‘Laarzen onder rokken’ invoeren, dient zich alweer een nieuw thema aan. In de lente en zomer zal ze in blogs beschrijven hoe je laarzen onder een rok draagt. Tegelijkertijd merkt ze dat mensen ook advies willen over ‘laarzen met leggings, jurken, spijkerbroeken’. Het idee voor een reeks leuke en interessante blogs is geboren, stuk voor stuk een antwoord op concrete vragen van bestaande mensen. 

Moraal van het verhaal?

Wil je ideeën voor content specifiek toegespitst op jouw doelpubliek? Wil je goede en bruikbare onderwerpen vinden voor je blogs? Bezoek dan answerthepublic.com. Je vindt er een overweldigend aantal suggesties. Gedaan met het schrijven van algemene blogs. Vanaf nu geef je het ultieme antwoord op specifieke vragen die je doelpubliek zich stelt. Nadat je de blog hebt geschreven voer je nog wat promotie zodat je blog online gevonden wordt. En jaren later kan je er nog verwijzen.

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

Nog een voordeel? Google hecht veel waarde aan dit soort blogs omdat ze een duidelijk antwoord geven op specifieke vragen van consumenten. Dergelijke blogs duwen je website omhoog in de zoekresultaten en daardoor neemt je leespubliek toe. Dat heeft dan weer een positieve impact op je verkoop en je zakencijfer. Kan het makkelijker?

Dergelijke blogs duwen je website omhoog in de zoekresultaten waardoor je leespubliek toeneemt.

Heb ik de vraag ‘Hoe vind je onderwerpen voor blogs?” goed beantwoord? Zoek je een SEO-copywriter die deze content voor jou schrijft én ervoor zorgt dat je blogs gevonden worden? Doe dan een beroep op mij, freelance copywriter in Gent. Neem gerust contact met me op, ik help je graag en efficiënt. En met deze positieve noot sluit ik deze blog weer af. Wil je trouwens een goede blogger inhuren? Ik ken wel een goed exemplaar! Tot de volgende!

Yoast Keyword Research certificate  oor C'bon

© C’bon

Goede blog schrijven? Lees deze 5 beregoede tips

Goede blog schrijven? Lees deze 5 beregoede tips

Wanneer heb je een nieuwe website nodig?

Wanneer heb je een nieuwe website nodig?

Hoe win je de war for talent? Met wervende, concrete copy

Hoe win je de war for talent? Met wervende, concrete copy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *