Goede teksten schrijven: 4 onmisbare tips en strategieën
Wil je goede teksten schrijven die de aandacht trekken? Denk dan aan actieve zinnen, vermijd overbodige woorden voor een vlotte stijl en schrijf helder opgebouwde zinnen die beginnen met een hoofdletter en eindigen met een punt (die duivelse grammatica- en spellingsregels toch!).
Goede teksten schrijven die niet alleen gelezen, maar ook onthouden worden – het blijft belangrijk. Maar hoe til je jouw teksten naar een hoger niveau? Wat houdt het schrijven van sterke copy en betere teksten nu eigenlijk in?
In deze blog combineer ik klassieke adviezen met frisse inzichten die vaak over het hoofd worden gezien. Allemaal kennis opgedaan in mijn tienjarige ervaring als freelance copywriter, gespecialiseerd in SEO.
Van psychologische triggers tot inclusieve taal: hieronder vind je alles wat je nodig hebt om het beter te doen dan de concurrentie. En om de aandacht van klanten, lezers en geïnteresseerden niet alleen te grijpen, maar ook vast te houden – zowel in een artikel online als in een artikel op papier.
Contents
De klassiekers bij goede teksten schrijven
Goede teksten schrijven is een kunst die elke schrijver kan beheersen, je hebt er alleen de juiste technieken en inzichten voor nodig.
Het maakt niet uit of je nu een ervaren professional bent of net als copywriter begint, deze klassieke strategieën helpen je om je boodschap helder en effectief over te brengen en impactvolle en aantrekkelijke teksten te creëren.
1. Schrijven is schrappen
Overbodige woorden en hulpwerkwoorden zijn dodelijk voor de leesbaarheid. Ga door je tekst en verwijder alles wat niets toevoegt, zeker de moeilijke woorden. Kort en krachtig wint altijd.
Schrap elk ingewikkeld woord en vervang dat door het juiste woord – alleen iets eenvoudiger.
2. Gebruik actieve zinnen
Actieve zinnen maken je tekst levendig en direct. Vergelijk: “Het rapport werd door Lisa geschreven” met “Lisa schreef het rapport”. Ook positieve woorden doen zo veel!
Wil je goede teksten schrijven? Schrijf dan in de tegenwoordige tijd!
3. Spreek de lezer direct aan
Door ‘je’ of ‘u’ te gebruiken, maak je je tekst persoonlijker en toegankelijker. Het voelt alsof je een gesprek voert in plaats van een monoloog houdt.
Zeker doen, want de meeste mensen houden van klantgerichte teksten. Jij toch ook?
4. Leid je lezer door de tekst
Een goede structuur is cruciaal. Gebruik tussenkopjes, lijstjes en korte alinea’s om de lezer te begeleiden. Gebruik bullets en opsommingen als deze. Ze zijn niet alleen overzichtelijk, maar ook onweerstaanbaar.
Stephen King geeft in ‘Over leven en schrijven‘ enorm veel goede schrijftips die hier dieper op in gaan.
Wat je vaak niet leest: de unieke invalshoeken
In een wereld vol informatie is het cruciaal om teksten te schrijven die niet alleen informatief zijn, maar ook blijven hangen bij de lezer. Terwijl klassieke technieken een solide basis bieden, zijn unieke invalshoeken de kers op de taart.
De belangrijkste vraag van deze blog? Wil je de perfecte mix creëren voor betekenisvolle en impactvolle teksten? Houd dan zeker ook rekening met het onderstaande.
1. Begrijp de psychologie achter woorden
Wist je dat woorden emoties activeren? Gebruik krachtige emotionele triggers zoals:
- Urgentie: “Mis deze kans niet!”
- Autoriteit: “Experts raden dit aan.”
- Beloning: “Ontvang direct 20% korting.”
Een beregoed boek hierover is ‘Online invloed‘.
Daarnaast werken verhalen als een emotionele hefboom. Verhalen blijven hangen en zorgen voor een diepere connectie met je doelgroep. Met verhalen bereikt je de lezer écht, als content creator probeer ik dat alvast te doen.
2. Maak je teksten inclusief en toegankelijk
Niet iedereen leest je tekst op dezelfde manier. Denk aan:
- Genderneutrale en inclusieve taal: vermijd termen die bepaalde groepen uitsluiten.
- Toegankelijkheid: gebruik korte zinnen en vermijd jargon om iedereen mee te nemen, inclusief mensen met leesproblemen.
- Vlotte teksten: schrijf soepel lopende zinnen die de lezer als vanzelf door de tekst leiden. Maak ook gebruik van verbindingswoorden om de samenhang, leesbaarheid en dus ook toegankelijkheid te versterken.
3. Optimaliseer voor Google én de lezer
SEO is belangrijk, maar het mag de kwaliteit van je tekst niet schaden.
Focus dus op:
- Semantische zoekwoorden: denk verder dan ‘goede teksten schrijven’ en gebruik varianten zoals ‘sterke copy schrijven’ of ‘betere teksten maken’.
- Featured snippets: anticipeer op vragen van je doelgroep. Bijvoorbeeld: “Hoe schrijf je een goede tekst?”
- Leestijd en scanbaarheid: zorg ervoor dat je tekst niet te lang is, schrijf korte teksten en makkelijk te scannen met koppen, opsommingen, witruimte én afbeeldingen. Voorzie ook wat humor in teksten, dat verhoogt de kans dat je lezer blijft hangen.
4. En ten slotte: gebruik AI als aanvulling, niet als vervanging
AI-tools kunnen je helpen bij het genereren van ideeën of het controleren van grammatica, maar jouw creativiteit en empathie blijven onmisbaar.
Laat AI een hulpmiddel zijn, geen vervanging!
Praktische ‘how to’-checklist: goede teksten schrijven
Voor je een tekst inlevert, controleer je:
- Is de boodschap duidelijk?
- Zijn de zinnen actief en bondig?
- Spreek ik de lezer direct aan?
- Heb ik emotionele triggers en verhalen gebruikt?
- Is de tekst inclusief en toegankelijk?
- Voldoet de tekst aan SEO-richtlijnen zonder de lezer uit het oog te verliezen?
En ook niet te negeren: zorg dat je een foutloze tekst aflevert, want een tekst met fouten erin komt niet goed over en kan je een klant kosten. Hier lees je waarom tekstrevisie belangrijk is, en hoe je daarbij te werk gaat.
Oefening doet het trouwens helemaal. Ben je geen geboren schrijver, dan kan je toch een goede schrijver worden op voorwaarde dat je véél schrijft.
Wie sprak nu ook alweer de gevleugelde woorden:
Repeteren, repeteren, repeteren, alleen zo kan je het leren!
Conclusie: het belang van goede teksten schrijven
Goede teksten schrijven vraagt om meer dan technische vaardigheden en kennis van grammatica en spelling. Het is een samenspel van psychologie, inclusiviteit, SEO en creativiteit.
Door deze extra lagen aan je teksten toe te voegen, onderscheid je jezelf niet alleen van andere schrijvers, maar ook in de ogen van Google – lees zijn SEO-startersguide.
Waar wacht je nog op? Ga aan de slag en schrijf teksten die impact maken!
En kan je het niet zelf: dan help ik je graag. Contacteer me maar!