De toekomst van het schrijven: AI als jouw nieuwe tekstpartner

Met AI teksten schrijven is de toekomst van het schrijven? Volgens mij is die toekomst gisteren al begonnen. Als copywriter zie ik dagelijks hoe kunstmatige intelligentie (AI) een revolutie ontketent in het schrijfproces. Dankzij AI kan werkelijk iedereen, zelfs zonder tekstschrijversachtergrond, indrukwekkende teksten produceren en een grote stap vooruit zetten.

Duik mee in de boeiende wereld van AI teksten schrijven, uitgelegd van de basisconcepten tot tips voor betrouwbare en creatieve samenwerking.
Je kan niet schrijven? Dan vraag je deze leuke babbelkous toch om hulp?

Perfect is het uiteraard nog niet, en als je wilt dat je AI gegenereerde blog hoog rankt in Google, dan komt er nog behoorlijk wat opsmukwerk bij kijken. En daarvoor, mijn beste lezer, heb je toch wat extra SEO-kennis nodig.

Die kennis heb ik niet alleen, ik houd die voortdurend up-to-date. Dat moet ook want ik hoop nog lang het beleg op mijn boterham te verdienen als SEO copywriter. En neen, SEO is niet dood nu ChaptGPT en AI er zijn!

Eén iets is alvast zeker: AI revolutioneert de manier waarop we content creëren. Lees verder, dan kom je te weten welke tools ik gebruik.

Wat is AI teksten schrijven en waarom is het belangrijk?

Met AI teksten schrijven, je hebt het wellicht al uitgeprobeerd? Dan weet je dat het net is alsof je een robot als schrijfvriendje hebt? Die robot is zo pienter geworden door slim te kijken naar hoe wij mensen babbelen en schrijven, over van alles en nog wat.

Of je nu teksten nodig hebt voor een blog, een socialemediapost of zelfs de antwoorden op veelgestelde vragen, je moet ervoor zorgen dat je content altijd goed en hoogwaardig is en vlot leest. Je teksten schrijven met AI is hiervoor een handige oplossing.

Met AI teksten schrijven bezorgt je pijlsnel een stuk content dat lijkt alsof een mens het zelf heeft geschreven. Het leuke is dat je, met een goede prompt – een slimme zet vanaf de startlijn – een unieke inhoud krijgt waar je anders uren op zou zwoegen.

Misschien schrijf ik nog wel eens een blog over de prompts die ik vaak gebruik en die écht goed werken. Hier lees je alvast waar ik heb geleed om goede Chat GPT Prompts te schrijven.

Waarom is AI teksten schrijven zo handig?

 • Het levert snel goede content.
 • Het produceert veel woorden in een mum van tijd.
 • De tekst is vaak van goede kwaliteit en vaak beter dan als je het zelf zou doen – voor de niet-schrijvers onder ons dan…
 • En het zet nieuwe ideeën op papier alsof het niets is.

AI is net een Zwitsers zakmes, maar dan voor het schrijven!

De rol van AI in contentcreatie

AI of kunstmatige intelligentie helpt ons tegenwoordig een handje met bijna alles. Ook bij het bedenken van content, van diepe blogs tot snelle socialemediaposts.

Terwijl je een kopje koffie drinkt flanst AI al een stukje tekst voor jou in elkaar. Perfect voor als je snel content nodig hebt of als je inspiratie even zoek is.

Wil je weten wat AI allemaal voor jou kan betekenen? Ik som de belangrijkste punten even voor je op:

 • Breed scala aan content: van ‘veelgestelde vragen’ tot jouw maandelijkse nieuwsbrief.
 • Natuurlijke taalverwerking: AI babbelt en kletst heel natuurlijk.
 • Snel content produceren: terwijl jij twee keer knippert, staat je blogpost al online (maar op welke pagina van Google die komt te staan moet je toch nog wat afwachten …)
 • Unieke inhoud: soms is het wat bijsturen, maar vaak komt AI met nieuwe ideeën op de proppen.
 • Correcte informatie: als je de AI de juiste data voert, spuwt het de juiste informatie uit.

Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn, je moet wel even controleren of de AI geen feitelijke onjuistheden de wereld in helpt. Maar met de goede prompt en een alerte tekstrevisie heb je in no-time teksten van hoge kwaliteit.

En dat is het nu net: AI is een middel, geen doel. Er is nog wel wat werk aan de tekst die je krijgt, zie verder.

Zijn er ook ethische bezwaren?

Zolang je AI als een tool ziet en niet als je werkpaard ben je goed bezig. Want zoals de wereldberoemde taalkundige Dr. Noam Chomsky terecht stelt: “AI baseert zich op andermans werk, creëert niets, kopieert alleen maar en wijzigt gewoon alles een beetje om copyrightwetten te omzeilen.”

Dr. Noam Chomsky: "AI baseert zich op andermans werk, creëert niets, kopieert alleen maar en wijzigt gewoon alles een beetje om copyrightwetten te omzeilen."
Dr. Noam Chomsky noemt ChatGPT en consorten: “Plagiaatsoftware”.

Voordelen van het gebruik van AI teksten schrijven

Er zijn immens veel soorten content die je kan creëren met AI tekstschrijverstools.

Vooral op dagen dat de inspiratie niet zo rijkelijk vloeit, schiet AI je te hulp door een breed scala aan content uit de hoge hoed te toveren. AI kan het allemaal: een snelle blogpost schrijven, een productbeschrijving die zelfs je oma interessant zou vinden, een spitsvondige oneliner of een keurig uitgewerkte post die je volgers bij de lurven grijpt op X, Instagram of Facebook.

En weet je niet wat te posten, dan weet AI altijd raad. AI is een echte tovenaar op het vlak van sociale media.

Hoe kies je de juiste tool voor AI teksten schrijven?

Zoeken en uitzoeken is nodig, want je wilt natuurlijk geen tool die teksten uitspuwt die lezen als een handleiding om een IKEA-kast in elkaar te zetten. Nee, je wilt iets dat vloeiend leest en misschien zelfs een beetje charisma heeft.

Stel jezelf eerst de vraag: wat wil ik bereiken met mijn AI-gegenereerde content?

Ben je op zoek naar iets om je blog een beetje pit te geven? Of heb je hulp nodig bij het schrijven van productbeschrijvingen die zelfs de hardste consumenten doen smelten? De keuze van de tool hangt sterk af van je doel.

Kijk ook naar hoe gemakkelijk het is om de tool te gebruiken. We zijn niet allemaal geboren programmeurs en IT-wizzards.

En kosten? Dat is ook belangrijk. Niemand van ons wil meer uitgeven dan nodig is.

Welke AI-tools gebruik je?
Ga op zoek naar een betaalbare tool die wondergoed werk doet…

Ik heb alvast mijn tools gevonden, dames en heren, voor het schrijven van hoogrankende SEO-blogs. Eén extra opmerking: de AI-tools creëren een mooie uitgangsbasis. Er komt altijd nog revisiewerk bij kijken.

De drie AI-schrijftools die ik gebruik

Er zijn verschrikkelijk veel tools op de markt die AI teksten schrijven. Developers hebben duidelijk geld geroken. Ik geef het toe, ik heb niet alle tools heb uitgeprobeerd, maar deze drie steken er voor mij bovenuit.

Frase

In de eerste plaats werk ik graag met Frase.io: die tool werkt wonderwel en wondergoed en is zeer betaalbaar voor de hoogwaardige content die het biedt. Frase-teksten zijn de ware kampioenen van vlotte kwaliteitsteksten. Let wel, het resultaat wordt beter indien je de juiste prompts gebruikt, dat blijft nodig.

Prijs? Vanaf 15 euro tot 45 euro/per maand.

Zimmwriter

Ook Zimmwriter heeft mijn hart gestolen. Matt Zimmerman, de ontwikkelaar ervan, is niet alleen een technisch onderlegde goeroe, hij is ook een warm persoon met een passie om zijn subscribers écht vooruit te helpen. Met dit dynamische platform is je blog – en zelfs een hele reeks van blogs – klaar om te publiceren. De blog heeft wel nog wat revisiewerk nodig! Qua stijl en leesbaarheid is Frase nog net iets beter.

Prijs? Vanaf 25 euro/maand, ook LTD beschikbaar van 500 euro.

AI-Writer

AI-Writer is dan weer mijn derde efficiënte schrijftool: bij alle tekst die de tool genereert krijg je de vermelding van de bron waar AI de mosterd is gaan halen – en dat is een immens voordeel als je het mij vraagt.

Prijs? Vanaf 25 euro/maand.

Mijn advies? Ga zelf op zoek, kies één tool uit en focus je daarop. Dat geeft één groot voordeel: op de duur ken je de tool van binnen en van buiten en creëer je uiteindelijk alleen maar goede en hoogrankende content.

Hoe maak je AI teksten schrijven effectief?

Stel dat je je tool om AI teksten te schrijven hebt gevonden, dan wil dat niet zeggen dat het resultaat meteen 100% perfect naar je zin is.

Je hoort er iets van je eigen magie én je persoonlijkheid in te stoppen. Ik geef de AI altijd een zetje in de juiste richting met mijn eigen stijl.

Denk ook aan je publiek. Praat je tegen tieners of tegen professoren die alles weten over kwantumfysica? Dat maakt een wereld van verschil. Je AI snapt dat niet vanzelf, ook dat hoor je hem dus haarfijn uit te leggen.

Gebruik de AI tools om te experimenteren, net zoals je in de keuken zou doen met een nieuw recept. Probeer verschillende instellingen uit en kijk wat er gebeurt. Mislukt het, dan is er geen man overboord – je kunt het altijd nog een keer proberen.

En als je dan die gouden content ziet verschijnen, denk dan even na: was dit wat ik zocht? Zo ja, top! Zo nee, dan pas je het de volgende keer gewoon aan.

Het gaat om het vinden van de juiste mix tussen jouw kennis en de efficiëntie van de AI. Slaag je erin die twee hand in hand te doen werken, dan zit je gebakken!

Begrijp de beperkingen van AI teksten schrijven

Ik geef het eerlijk toe, AI heeft zijn beperkingen, is geen tovenaar en kan al zeker geen gedachten lezen. Er zijn dingen die het simpelweg niet weet en het kent ook de context niet altijd even goed.

Als je schrijft over ‘banken’, dan weet de AI niet of je het nu over de meubels hebt of over die plekken waar je geld kunt storten.

De AI is ook geen mens, verwacht dus geen diepe filosofische inzichten of de meest subtiele vormen van humor. AI gaat vaak recht op z’n doel af, en dat is nuttig, maar soms wil je iets meer… menselijkheid, nietwaar? En let op, want AI kan er ook naast zitten met feiten, zeker als je niet specifiek genoeg bent.

Dus de truc is: weet wat AI kan en wat niet. Gebruik het als een gereedschap, niet als je nieuwe beste vriend. Het blijft een bot. Dat is ook de reden waarom ik erin slaag aan de slag te blijven als copywriter in een wereld vol AI.

AI blijft een bot en is geen mens. Don’t you forget it!

Geef duidelijke prompts en instructies

Ken je dat, je probeert iets heel simpels uit te leggen, maar de persoon tegenover je lijkt het maar niet te snappen? Net hetzelfde kan gebeuren met AI. Duidelijk zijn is het halve werk.

Als je een AI vraagt om een verhaal te schrijven over een ‘heldhaftige avocado’, dan kan het letterlijk alle kanten op. Misschien krijg je een verhaal over een avocado die een bankoverval verijdelt. Of eentje die de wereld redt van een vitamine B12-tekort.

Geef de AI dus een goede prompt én zorg ervoor dat het ook meteen de juiste prompt is. Zo eentje die precies de juiste route wijst.

Wees specifiek! Vertel de AI:

 • wat je wil,
 • wie je doelpubliek is,
 • wat de belangrijkste punten zijn die je wilt raken.

En raak niet gefrustreerd als het niet meteen lukt.

Zie het alsof je een puppy trucjes leert. Het heeft even tijd nodig en een paar keer oefenen.

Kijk AI-gegenereerde content na en werk bij

AI teksten schrijven? Het is makkelijk en ook weer niet.
Ook bij AI-tekstcreatie is tekstrevisie en controle van alle details onontbeerlijk!

Bij het AI teksten schrijven hoor je het tekstresultaat als een ruwe diamant te zien. Je krijgt iets wat potentieel heel waardevol kan zijn, maar er komt nog wel wat polijstwerk bij.

Ga er dus niet vanuit dat je eerste versie direct klaar is voor het grote podium. Neem de tijd om het na te kijken. Tekstrevisie blijft belangrijk!

Let op spelfouten, grammatica, en kijk of het verhaal lekker loopt. Soms zitten er wat haperingen in of rare zinsconstructies waar zelfs je leraar Nederlands van zou schrikken. Dat komt omdat een AI soms net iets te enthousiast is met zijn woorden.

Dus, lees de tekst door, pas aan waar nodig en gebruik je gezond verstand. Want AI kan veel, maar een menselijke touch? Die is onvervangbaar.

Het is ook een beetje jouw baby, zorg er dus voor dat het er op z’n best uitziet voordat je het de wijde wereld in stuurt!

Tips om de kwaliteit van AI-gegenereerde content te verbeteren

Veel AI-gegenereerde teksten zijn droog en overtuigen voor geen meter. Saai. Stijlloos als sokken in sandalen….

Hier zijn een paar tips om je AI-content wat sappiger te maken.

 1. Maak het persoonlijk: klink niet als een robot die net z’n eerste woordenboek heeft opgegeten. Voeg een beetje menselijkheid toe. Stel je voor dat je een verhaal vertelt aan je beste vriend.
 2. Kies een goede prompt: dit is écht de springplank voor je AI. De juiste aanloop kan het verschil zijn tussen een buiklanding en een perfecte tien.
 3. Blijf bijleren: houd je AI op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zo blijft je content relevant en interessant.
 4. Kies je bronnen wijselijk: de kwaliteit van de input bepaalt de output. Dus laat je AI niet zomaar wat van het internet plukken.
 5. Feedback is je vriend: leer van wat goed gaat, en nog belangrijker, van wat de plank misslaat. Alleen zo krijg je op den duur écht goede teksten.

AI teksten schrijven is de perfecte mix van technologie en menselijkheid

Met AI teksten schrijven is een gebied dat constant evolueert. AI kan je helpen om sneller en efficiënter teksten te genereren, maar het blijft belangrijk om altijd een menselijke touch toe te voegen om de kwaliteit en de persoonlijkheid van je content te waarborgen.

Mijn advies? Gebruik AI als een waardevolle tekstpartner, maar overschat nooit de kracht van jouw eigen menselijke hersencellen én je empathie. Met de juiste aanpassingen en het blijven leren van je AI kan je ervoor zorgen dat je teksten boeiend, relevant en bovenal menselijk blijven.

Dus ga aan de slag, ontdek de mogelijkheden en creëer de perfecte mix van technologie en menselijkheid in je geschreven content.

En kan je het niet zelf? Dan stuur je mij – copywriter SEO Christine Bonheure van C’bon – maar een mailtje. Deze tekstschrijver van blogs bezorgt je niet alleen aantrekkelijke content, maar vooral een goede tekst die hoog rankt in de zoekmachines.

Want je online teksten hoog in Google krijgen, beste lezer, dat is nog een talent apart!

© C’bon, copywriter in Gent

5 simpele stappen om jouw KMO hoger te laten scoren in zoekmachines

5 simpele stappen om jouw KMO hoger te laten scoren in zoekmachines

Waarom een persbericht laten schrijven? Om zoveel redenen!

Waarom een persbericht laten schrijven? Om zoveel redenen!

Voor- en nadelen van gebruik van AI in sollicitatiebrieven

Voor- en nadelen van gebruik van AI in sollicitatiebrieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *