Voor beginners: gratis tips om te adverteren op Facebook

Waarom zou je adverteren op Facebook? Omdat je met Facebook-advertenties je business enorm kunt doen groeien. Je bereikt een gigantisch potentieel aan mensen en dat hoeft je niet eens veel geld te kosten. De klikprijzen in Facebook liggen immers een pak lager dan in Google, Bing en LinkedIn. Deze freelance copywriter én content bureau op haar eentje, speelt je graag de belangrijkste tips om te adverteren op Facebook door.

“Als je het goed doet, verdien je met elke euro die je in FB steekt drie euro terug.”

Voor beginners: tips om te adverteren op Facebook
Via Facebook-advertenties bereik je je juiste doelpubliek in slechts enkele kliks, en voor géén geld.

Eerst enkele opmerkelijke cijfers, dan tips om te adverteren op Google

België telt 8 miljoen Facebook-gebruikers, dat komt overeen met 69% van de totale Belgische bevolking van 11,46 miljoen. In elk Belgisch gezin vind je minstens 1,5 mensen met een actief Facebook-account, en die scrollen dagelijks gemiddeld 50 minuten door hun tijdlijn… De moeite, niet?

Facebook-advertenties werken onafgebroken voor je door, 7 dagen op 7 en 24 uur op 24. Het voordeel? Je hoeft niet meer zelf te gaan verkopen, dat doet Facebook wel in jouw plaats. Jij moet er enkel voor zorgen dat je je product of dienst aanbiedt aan de juiste doelgroep. En daar gaan deze tips om te adverteren op Facebook over.

1. Maak een doelgroep aan, maar enkel met potentiële klanten

Facebook weet ontzettend veel over zijn gebruikers – ook over hun gedrag buiten Facebook – via pixels die overal worden achtergelaten. Ben je buiten Facebook op zoek naar een reisbestemming? Dan mag je er zeker van zijn dat die reisbestemming terugkeert in je Facebook-feed.

Zorg in de eerste plaats voor een goede focus. Je hoeft echt niet zoveel mogelijk mensen te bereiken, want die zijn niet allemaal jouw ideale klant. De kunst is de juiste mensen te treffen. Je selecteert dus beter kleinere doelgroepen, maar dan wel de juiste.

Wie is je ideale klant? Richt elke advertentie op een aangepaste doelgroep en leeftijd. En maak altijd een onderscheid tussen een mannelijke en een vrouwelijke doelgroep. Beide geslachten hebben immers andere wensen, interesses én een andere kijk op het onderwerp. Denk ook aan opleidingsniveau.

Een voorbeeld. Wil je reclame maken voor een groen kinderdagverblijf in Wondelgem, richt je dan op ouders met kinderen tot 5 jaar in een straal van 2 km rond Wondelgem die het belangrijk vinden dat hun kind opgroeit in een omgeving met veel groen. Die details haal je uit de kennis die Facebook verzamelt over zijn gebruikers.

Hoe maak je een doelgroep aan op Facebook?

Een doelgroep maak je aan op business.facebook.com. Je kan je locatie invoeren, perimeter instellen, adres en postcode ingeven en zelfs locaties uitsluiten.

Andere mogelijke selecties zijn leeftijd, geslacht, talen, interesses en gedetailleerde interesses. Om die laatste te bepalen, klik je op suggesties.

Een goede stap is je doelgroep te verkleinen door interesses toe te voegen, bijvoorbeeld extreme sporten die je vindt via suggesties. Je werkt beter met een kleine goede doelgroep dan met een grote slechte die je alleen maar geld kost. Neem dit mee als een van de belangrijkste tips om rekening mee te houden als je adverteert op Facebook.

2. Schrijf overtuigende en triggerende copy

Je hebt het ook al gemerkt, er komen ontzettend veel Facebook-ads langs op je tijdlijn. Zorg er dus voor dat:

  • je Facebook-ads opvallen en er uitspringen,
  • je potentiële klant je advertentie leest,
  • en meteen ook actie onderneemt.
Bij het adverteren op Facebook hoort overtuigende copy.
Een goede tekstschrijver, ook van Facebook-advertenties, zet je aan dingen te doen!

Hoe doe je een Facebook-advertentietekst scoren?

Teksten schrijven voor een Facebook-advertentie vereist de nodige voorbereiding. Je hoort te schrijven voor de eindklant en hem een oplossing aan te bieden voor zijn probleem. Dat is trouwens dé basistechniek van een goede tekstschrijver.

Tip: ik ken alvast een copywriter uit Gent die je daarbij perfect kan helpen! 🙂

Wat bedoel ik met voorbereiding? Daarmee wil ik zeggen dat je je inleeft in je doelgroep. Ga op onderzoek uit naar wat hen raakt en interesseert. Spit gespecialiseerde fora uit waar je veel input vindt over zaken waar je potentiële klant mee sukkelt. En bekijk even undercover de reacties onder de posts van concurrenten.

Gouden tip om te adverteren op Facebook

Lees voordat je begint te schrijven het advertentiebeleid van Facebook even door. Doe dat zeker op voorhand, want eens je een van de regels van Facebook overtreedt en je advertentie wordt afgekeurd, wordt ook je toestemming om op Facebook te adverteren ingetrokken. En het kan héél lang duren voordat je die toestemming terugkrijgt.

Een aantal voorbeelden?

  • Spreek je doelpubliek niet aan op zijn leeftijd. Begin dus niet met: ‘Ben je een vrouw van 35 jaar”. Die leeftijdsselectie zou je al in je doelgroep moeten hebben aangeduid.
  • Gebruik geen voor-en-na-foto’s want die zijn niet typerend voor iedereen.
  • Geef ook geen claims of garanties. Dus geen “Je valt gegarandeerd 20 kilo af” of “ Je verdient gegarandeerd 5000 euro netto”, want ook dit geldt niet voor iedereen.

Let wel: dit gaat verder dan de advertentie alleen. Linkt de advertentie naar je webpagina, dan mag je ook daar geen beloftes gaan maken of niet garanderen. Check it out!

Hoe ziet een goede Facebook-advertentietekst er nu uit?

Een goede Facebook-ad bestaat uit steeds dezelfde structuur.

 1. Open met een ‘haakje’

Begin met een introductie die nieuwsgierig maakt, iets openbaart, een bepaald gevoel aanspreekt, zorgt voor herkenning: dit gaat over mij! Maak mensen nieuwsgierig, prikkel ze. Schrijf je tekst voor je ideale klant, en hou die altijd in het achterhoofd bij het schrijven van je copy.

2. Benoem de pijnpunten

Waar hebben je ideale klanten last van? Benoem dat, wroet in hun pijn. Maak die pijn extra tastbaar.

3. Geef de oplossing

Spelen met taal in advertenties mag!
Spelen met taal in advertenties mag. Graag. Coolblue doet het vaak en met succes.

Jouw product of dienst biedt de oplossing voor het probleem van je klant. Hoe los je de pijn op? Mag heel luchtig en kort zijn. Kijk maar naar de ads van Coolblue.

Hoe moeilijker het probleem van je ideale klant is, hoe langer de tekst zal zijn. De mensen zullen moeten worden overtuigd van jouw perfecte oplossing.

Testen is de boodschap. Schrijf verschillende ads voor dezelfde doelgroep, een keer een korte tekst en een keer een lange tekst. En kijk wat het best werkt.

4. Benader je doelgroep omfloerst

Richt je niet rechtstreeks tot je doelgroep à la, “Ben jij ondernemer?” Hoe dan wel? “Ik hoor ondernemers klagen over die enorme administratieve last”. Mensen moeten denken: “Hé, dat gaat hier over mij.”

Let ook op het volgende: jongere doelgroepen spreek je anders aan dan oudere doelgroepen. Heb je een product dat je aanbiedt aan mensen tussen 18 en 65? Stel dan advertenties op toegespitst op verschillende leeftijden… Een boetiek kan zowel kledij voor dochters als voor moeders verkopen. Maar die passen niet in één advertentie…

5. En vergeet de call to action niet

Het lijkt de logica zelve, maar je moet de mensen echt vertellen wat ze moeten doen. Als je dat specifiek zegt, dan zullen veel meer mensen doen wat je wilt dat ze doen. Onbewust weten de mensen wel wat ze moeten doen, maar als je de opdracht er extra bij zet, dan heb je veel meer reactie. Belangrijk te weten tip als je wilt adverteren op Facebook.

Hoe? Bijvoorbeeld door: “Klik op onderstaande link en meld je aan.”

Nog een gouden tip? Bezoek de advertentiebib van FB

Meer inspiratie nodig? Ga op bezoek in de advertentiebibliotheek van FB en zoek op namen van bedrijven, thema’s, landen… Eén kijkje levert je meteen tal van nieuwe ideeën op.

3. Maak een advertentiecampagne aan

En laat die blauwe knop promoten links liggen. Dat is enkel goed als je bijvoorbeeld meer likes wilt. Voor al de rest zet je je FB-advertenties aan het werk. Als je het goed doet zal je met elke euro die je in FB steekt drie euro terugverdienen.

Voor beginners: tips om te adverteren op Facebook

Om te adverteren op Facebook heb je een Facebook-pagina en een businessaccount nodig, dat vind je via business.facebook.com. Elke campagne omvat drie niveaus:

  1. Campagne: “Welke doelstelling wil je bereiken?
  2. Advertentieset: “Wie wil je bereiken?”
  3. Advertentie: “Wat wil je laten zien?”

Een aantal tips hierbij:

  • Begin met een laag budget, zo kan je zien wat wel en niet werkt. Werkt de advertentie, dan trek je je budget geleidelijk aan wat naar omhoog. Met klemtoon en nadruk op het woord geleidelijk. De reden daarvoor wordt straks uit de doeken gedaan.
  • Neem voor de afbeelding altijd een vierkant formaat, dan neemt je afbeelding de volledige ruimte in. Beste formaat voor Facebook is 1024 x 1024 px.
  • Plaats altijd een call to action want die is héél belangrijk.

Facebook controleert de advertentie en keurt die goed binnen de 24 uur, en dan gaat de advertentie lopen.

4. Wanneer en hoe moet je je budget verhogen?

Facebook-ads doorlopen altijd een actieve leerfase. Eerst wordt je ad getoond aan een aantal mensen uit je doelgroep. Facebook bekijkt wat er gebeurt, hoeveel en welke interactie er is én leert dus actief. Is je advertentie relevant, dan geeft Facebook die voorrang. Het wil zijn doelpubliek immers de meest relevante advertenties tonen.

Om Facebook te laten leren, heeft die minimaal 50 acties nodig, en dat kunnen alle vormen van (inter)acties zijn. Dan pas heeft Facebook genoeg data om te zien of de advertentie wel relevant is.

Tip: blijf 2 à drie dagen van je advertentie af. Gun Facebook de tijd om eerst die 50 leeracties te verzamelen.

Loopt een campagne goed? Ga dan niet meteen je budget verdubbelen, maar verhoog het in kleine stapjes, bijvoorbeeld elke 2 à 3 dagen met 20%. Op die manier schop je het Facebook-algoritme niet in de war. Als je je budget meteen verdubbelt, schiet Facebook weer in actieve leerfase.

Concreet? Is je budget 5 euro, dan wordt het nieuwe budget 5 x 1,2 = 6 euro/dag.

Waar haal ik de mosterd voor deze tips om te adverteren op Facebook?

Deze tips om te adverteren op Facebook kreeg ik via vier webinars van Traffic Booster Academy. Ze zijn er niet in geslaagd om me te laten inschrijven én betalen voor een grondiger ‘adverteren op Facebook’-opleiding  – terwijl ik zelfs meer dan de helft van de kostprijs korting kreeg – maar ik heb toch wel wat opgestoken, waarvoor dank. Mijn Facebook-advertentieteksten voor mijn klanten zullen nu nog beter zijn.

En met deze positieve noot sluit ik weer af. Tot de volgende!

© C’bon, SEO copywriter

Waarom zou je een copywriter inhuren? Voor meer impact!

Waarom zou je een copywriter inhuren? Voor meer impact!

Goede briefing tekstschrijver essentieel voor juiste content

Goede briefing tekstschrijver essentieel voor juiste content

LinkedIn? Bijlange niet wat het moet zijn

LinkedIn? Bijlange niet wat het moet zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *