Verleid je lezer online! Zo schrijf je online teksten

Het merendeel van de tijd houd ik ervan copywriter te zijn! Ik specialiseer me in het schrijven van bedrijfsblogs volgens de principes van SEO (Search Engine Optimization) om meer te worden opgepakt door Google. Ondertussen ben ik een echte specialist SEO Gent geworden. Maar wat voor SEO-trucjes ik ook toepas, de basis om hoger te scoren is interessante content te brengen in een leesbare, aantrekkelijke schrijfstijl. Om die reden heb ik me verdiept in Verleid je lezer online van de Nederlandse copywriters Ellis Buis en Joyce Hardholt.

Ik was vooral geïnteresseerd in de ondertitel ‘Succesformules voor overtuigend en creatief schrijven’. In dit vlot en leuk geschreven handboek vind je puike informatie over schrijven en het schrijfproces. In de laatste hoofdstukken komt het online schrijven aan bod. Aanrader voor een beginnende online copywriter, helaas voor mij minder. Dat is het nadeel als je al jaren bezig bent als copywriter in Gent en dus al wat meer ervaring hebt, maar ik heb toch een paar nieuwigheden opgestoken in Verleid je lezer online.

Verleid je lezer online door een aantal technieken te gebruiken
Vlot leesbaar boek vol praktische schrijftips

Hoe je tekst structureren?

Hoe krijg je alle info die in je hoofd zit gestructureerd op papier? Eén methode is de vraag-antwoordmethode. Je stelt alle mogelijke vragen die de lezer van je tekst zich zou kunnen stellen, en beantwoordt die ook. Van de antwoorden maak je sleutelwoorden, je selecteert de belangrijkste en zet ze in een bepaalde volgorde. Op die manier kruip je in het hoofd van je lezer – je klant dus. WWWWWH-vragen komen altijd goed van pas: in je tekst beantwoord je de vragen wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe. Ook een mindmap en een brainstorm leveren een heleboel trefwoorden op die kunnen helpen bij de opbouw van je tekst. Je kan ook geeltjes of post-its met allerlei trefwoorden erop op een rijtje leggen, en die steeds weer verleggen tot je de juiste structuur hebt gevonden. Puike methode trouwens om de structuur van een website vast te leggen.

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

Creativiteit boosten? Divergeer en convergeer

Je tekst induiken met een originele invalshoek doet het altijd goed. Maar hoe kom je tot zo’n creatieve insteek? Probeer het eens met divergeren. Je laat je gedachten wild, creatief en associatief de loop. Je geeft je hersens dus de ruimte om de een na de andere creatieve inval te spuien. Zit je vast, dan spring je even recht en beweeg je wat. In dit stadium gaat het om kwantiteit, veel meer dan om kwaliteit. In de tweede fase kom je tot convergeren. Je selecteert een paar ideeën en werkt die verder uit. Bij de selectie van de ideeën houd je rekening met je doelgroep, haar behoeften en het tekstdoel. Het ZMBO-model, weet je nog wel? Zender – Middel – Boodschap – Ontvanger. Creatie en structuur samen resulteren in een creatieve mindmap.

Verleid je lezer online!

Associëren, associëren, associëren

Freewriten geeft een meerwaarde. Je schrijft vijf minuten voluit, haalt dan de kernwoorden uit de neergepende tekst en werkt daarop verder. Ook met dwangassociatie kan je een creatieve invalshoek bedenken: je bekijkt een foto en schrijft op wat je te binnen schiet. Verwant hieraan is een woordenketting. Je begint met een trefwoord, associeert hierop, schrijft dat neer, en blijft verder doen. Dat levert originele resultaten op, zeker als je aandacht besteedt aan de kantelwoorden in de ketting. Dat zijn woorden die inhoudelijk mijlenver afstaan van de andere. Andere optie? Je kruipt in de huid van je dienst of product, schrijft vanuit dat perspectief en gebruikt daarbij al je zintuigen. Je beschrijft niet alleen hoe twee pennen eruit zien, maar ook hoe ze voelen, klinken, ruiken, smaken. Een negatievere methode? Je vraagt je af wat je klanten helemaal niet zouden willen. Inhaken op de actualiteit is ook een gekende methode.

Hoe je moet schrijven voor een online publiek

In deze hoofdstukken voor mij niets nieuws onder de zon: schrijf begrijpelijk, eenvoudig en actief. Varieer korte en lange zinnen. Schrijf vanuit het perspectief van je lezer en besteed aandacht aan wat voor hem voordelig is. Argumenteer al schrijvende welke meerwaarde een product heeft en stel vervolgens de ‘nou en vraag’: zo blijf je zoeken naar nog betere argumenten. Opvallende titels en koppen doen het altijd, zeker online. Op een website scannen mensen in een F-vorm. Voor mobiel schrijf je alles in een zo kort mogelijke telegramstijl, gebruik je veel wit en schrijf je in de gebiedende wijs. Telkens zet je de boodschap bovenaan, boven de vouw. Dé gouden tip: besteed veel aandacht aan beeld, want dat zegt meer dan woorden. Dit heb ik toch wel opgestoken: zorg ervoor dat geportretteerden naar de binnenkant van je site kijken, niet naar de buitenkant. Heb ik mijn foto’s goed gekozen?

Verleid je lezer online!

Verleid je lezer online door vertrouwen te wekken

Wil je weten hoe je je lezer online verleidt? Héél eenvoudig, door hem de oplossing voor zijn probleem te verkopen aan de hand van een geloofwaardig verhaal. Maak dus gebruik van je sociale bewijslast en plaats getuigenissen, positieve referenties, certificaten, prijzen, keurmerken en gewonnen prijzen op je website. Wat microcopy hier en daar op een opvallende plaats wekt vertrouwen. Wat is microcopy? Dat zijn vertrouwenwekkende omschrijvingen als  “Vandaag besteld, morgen in huis” of “4.785 mensen deden het je al voor”. Combineer dat met overduidelijke, heldere en concrete call to action-knoppen. En bingo: mensen kopen.

Het obligate SEO-gedeelte

De schrijvers van het boek Verleid je lezer online beschouwen zoekwoordenonderzoek als de basis van alle succesvolle online business. En daarin hebben ze overschot van gelijk. Eerst zoek je de juiste zoekwoorden via je eigen logische verstand, dan houd je een brainstormsessie, gebruik je Google Suggest, Google Keyword Planner, Google Trends en Google Search Console. In tweede instantie zorg je ervoor dat je je gevonden zoekwoorden ook verwerkt op strategische plaatsen in je tekst zoals de kop, inleiding, tussenkop, alt-tekst, links, metadescription, SEO-titel, url. Maar het allerbelangrijkste hierbij is toch dat je schrijft voor mensen, en niet in de eerste plaats voor Google. Want het zijn toch de mensen die je teksten lezen. Je content moet dus vooral leesbaar en interessant zijn, en daar kan geen enkele SEO-truc aan tippen.

Verleid je lezer online via je website

Je website moet in één oogopslag duidelijk maken welke oplossingen je biedt voor je bezoeker. Zeker door combinatie van logo en tagline, maar ook door te hameren op wat jou onderscheidt. Een bezoeker klikt door op een aantrekkelijke advertentie en komt op je landingspagina terecht. Die pagina moet een antwoord bieden op wat die persoon verwacht. Een goede structuur daarvoor blijft de AIDA: Attention – Interest – Desire – Action. Voor een productpagina zijn beelden essentieel, naast goede informatie en optimaal geplaatste microcopy, reviews en call to action-knoppen. Blogs zijn dé manier om te scoren in Google op andere zoekwoorden dan die waarrond je website gebouwd is. Je deelt er je kennis mee en toont je expertise. Waar wachten je op? Begin met bloggen: vier redenen waarom je als ondernemer moet bloggen. Kan je het niet zelf, of heb je geen tijd om zelf te bloggen? Eén adres: C’bon.

Eindoordeel: verleid je lezer online, goed boek?

Ik beveel dit vlot geschreven boek van harte aan als mooie start voor elke beginnende online copywriter. In de eerste hoofdstukken vind je er bruikbare en praktische informatie over het schrijven en over hoe je daartoe komt. In de laatste hoofdstukken leggen de copywriters zich toe op de techniek van het online schrijven en delen ze enkele waardevolle tips. Zeker de tips in die opvallende kaders zijn de moeite waard. Ook positief: ik heb in dit boek nagenoeg geen spelfouten gevonden, en ook geen grammaticale. Enkel de onjuiste term Search Engine Optimalization dook een paar keer op. De enige correcte benaming vind je hierboven, in de eerste alinea.

Neem contact op met C'bon, ervaren SEO copywriter

© C’bon

Misschien ben je ook geïnteresseerd in een van onderstaande blogs?

SEO-copywriting, wat een uitdagende klus!

SEO-copywriting, wat een uitdagende klus!

Je tekst verbeteren? 7 tips SEO-optimalisatie

Je tekst verbeteren? 7 tips SEO-optimalisatie

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *