Extraverte sollicitatie voor introverte dame

Een sollicitatie blijft een moeilijke bevalling voor de meer bescheiden mensen onder ons. En toch is het geen hogere wiskunde. Het geheim van overtuigend solliciteren? Zorg voor een extraverte sollicitatie, zo’n exemplaar waarin je motivatie en persoonlijkheid eruit springen.

Want zeg nu zelf: wie zou jij kiezen als medewerker? Een grijze mus of een gemotiveerde persoon met pit? De mening van een schrijver van motivatiebrieven (en schrijver van vacatures).

Hier vind je trouwens meer informatie over hoe een motivatiebrief opstellen in een mooie infografiek. En een goed voorbeeld van een spontane sollicitatiebrief die persoonlijkheid uitstraalt.

Verkoop jezelf zo goed mogelijk via een extraverte sollicitatie.
Sollicitatie? Verkoop jezelf zo extravert mogelijk.

Hoe het hoort te zijn, een extraverte sollicitatie

Een paar weken geleden vroeg Magda* me per mail of ik haar kon helpen haar droomjob in de wacht te slepen.

In het begin van haar carrière had ze vier maanden stage gelopen op het departement onderwijs en dat was haar zo bevallen! Toen al hoopte ze ooit een job als die van haar toenmalig begeleidster op de kop te tikken. Nu bleek die job opeens vacant, en ze moest en zou die hebben.

Ze had al een brief geschreven, maar volgens haar was die niet overtuigend genoeg.

Oh ja, de voorbeeldbrieven op mijn website vond ze heel goed maar die pasten toch niet echt bij haar, want zij was nogal introvert.

Kon ik haar helpen? Natuurlijk kon ik dat.

Hulp nodig bij het solliciteren? Contacteer C'bon!

Toen ik haar brief las, viel mijn mond open van verbazing

Van alle zaken die ze mij in de mail had verteld, vond ik geen woord terug in haar brief. Ik kopieer haar inleiding: “Via de website van xxx las ik de vacature voor xxx. Deze functie spreekt me erg aan! Onderwijs is al heel mijn leven mijn passie. Zowel tijdens mijn studies als in mijn professionele loopbaan was dit een constante. Deze functie van xxx is op me op het lijf geschreven. Via deze brief wil ik graag mijn motivatie toelichten.”

Saaaaaai toch? Met zo’n inleiding trek je niemand over de schreef.

Eén blik op haar cv maakte nochtans meteen duidelijk dat ze enorm veel te bieden had: “Maar ja, ik ben een beetje introvert, ik durf me niet echt te verkopen.”

Oké, maar je moet toch beseffen dat je je meerwaarde – en dat was deze stage toch – moet vermelden. En zeker dat het om je droomjob gaat.

Hoe schrijf je een extraverte sollicitatie voor een introvert persoon?

Awel, als copywriter in Gent houd ik wel van uitdagingen.

Mijn inleiding werd de volgende: “U kunt niet geloven hoezeer uw vacature me aanspreekt! Want wat u aanbiedt is niet minder dan mijn droomjob. En dat zijn geen loze woorden in de wind, want ik ken de inhoud van de functie heel goed. Dat was de job van mijn begeleidster toen ik in xxx stage liep op uw departement. Toen al hoopte ik ooit zo’n interessante functie te pakken te krijgen. Ik hoop echt dat ik u weet te overtuigen dat uw vacature me op het lijf geschreven is.”

In de rest van de brief

Verwees ik heel kort naar haar cv in de bijlage en zette ik vooral haar persoonlijkheid in de verf, in woorden waarvan ik weet dat ze goed vallen bij de geadresseerde. In de laatste alinea stuurde ik expliciet aan op een afspraak. Je kunt niet geloven hoe dikwijls dat vergeten wordt!

Afsluiten met “met vriendelijke groeten” volstaat echt niet.

Magda vond de eerste alinea te direct en te onnatuurlijk, zelf zou ze dat nooit zeggen of schrijven. Ze was van plan die zinnen nog wat aan te passen. Ik dacht: “Laat ze maar doen, klant is koning, nietwaar?”.

Vorige week liet Magda me weten dat ze de brief toch ongewijzigd had doorgestuurd, dat ze de dinsdag erna al op gesprek mocht en dat ze diezelfde avond al te horen kreeg dat de job de hare was.

Zij content, ik content, en het departement onderwijs heeft er een gemotiveerde werknemer bij.

Solliciteren is inderdaad jezelf verkopen

En zaken benadrukken die de ontvanger van de brief graag leest. En dat doen op een enthousiaste manier. Meer niet.

Persoonlijke reacties zijn altijd welkom!

En met deze positieve woorden sluit ik alweer af.

Neem nu contact op met copywriter C'bon. Ze bezorgt je een overtuigende motivatiebrief.

© C’bon, freelance copywriter

*Fictieve naam

Misschien ben je ook wel geïnteresseerd in een van de volgende blogs? Van a tot z geschreven als copywriter SEO.

Wil je overtuigend solliciteren? Volg deze 4 tips!

Wil je overtuigend solliciteren? Volg deze 4 tips!

Schakel je concurrentie uit met openingszin motivatiebrief!

Schakel je concurrentie uit met openingszin motivatiebrief!

Solliciteer overtuigend met een topbrief

Solliciteer overtuigend met een topbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Peter

  Introvert is inderdaad geen synoniem van terughoudend of te bescheiden.

  • Christine

   Goed opgemerkt! Vind ik ook.

 • sylvie

  Dat heb ik zo niet begrepen. Ik dacht: aangezien sollicitatiebrieven schrijven voor Christine een fluitje van een cent is, is ze niet bescheiden. Toch niet op dat vlak. 😀

  • Christine

   Fijn! Dan kan ik onbescheiden zijn in de plaats van de meer bescheiden medemensen. Daar hoef ik inderdaad geen enkele moeite voor te doen. (Smiley)