Ik stel even voor: fotograaf in Gent gespecialiseerd in mensen

En het is weer van dat. Ik moet maar één voet buiten zetten en ik – copywriter in Gent – kom leuke mensen tegen. Deze keer ben ik op Kim gebotst, fotograaf in Gent gespecialiseerd in mensen, althans in het fotograferen ervan. Ik had het meteen door. Je ontmoet niet vaak mensen die zo’n sociale uitstraling hebben als zij, die echt oog en oor hebben voor hun gesprekspartner. Dat Kim zich toelegt op het fotograferen van mensen is de evidentie zelve. De slogan op haar website Colourful Zebra zegt het helemaal: fotografie waarbij de persoonlijkheid centraal staat.

Colourful Zebra, fotograaf in Gent gespecialiseerd in mensen
Helaas, geen foto gevonden van een zebra met een rode neus…. Lijkt zeldzaam te zijn. Maar er loopt er toch één rond in Gent.

Fotograaf in Gent gespecialiseerd in mensen

Op mijn vraag wat ze zo dag in dag uit doet, volgt een vlot, spontaan en gepassioneerd antwoord: “Ik fotografeer mensen en probeer dat altijd zo goed mogelijk te doen. Ik wil dat ze stralen voor de camera en ik neem daar dan ook alle tijd voor. Ik fotografeer newborns en baby’s, families, vrienden, geliefden, maar ook mensen in een bedrijf die ik dan in volle actie vastleg in een bedrijfsreportage.

Als fotograaf in Gent gespecialiseerd in mensen maak ik er een punt van altijd op voorhand een uurtje af te spreken voor een losse babbel, een paar dagen voor de feitelijke fotoshoot. In dat gesprekje kom ik te weten wie de mensen zijn, wat ze doen en wat ze van de foto’s verwachten. Je kunt niet geloven hoeveel je te weten komt over mensen in een gesprek van 60 minuten. Mensen zouden véél meer met elkaar moeten praten,” lacht Kim.

“Ik spreek altijd een uurtje af voor een losse babbel, een paar dagen voor de feitelijke fotoshoot.”

Is sociaal zijn nodig om een goede fotograaf te zijn?

“Ik heb toch de indruk dat mijn sociale natuur mijn fotografiewerk makkelijker maakt. Wie niet zo sociaal aangelegd is, kan perfect een interieur fotograferen, of gebouwen, of kunst. Fotografeer je mensen, dan moet die ouderwetse “klik” er zijn. Als die er niet is, dan zeg ik heel eerlijk dat het niet zal lukken,” vertelt Kim. Kim specialiseert zich niet in één activiteit, fotografeert zowel baby’s als families, mensen in een bedrijf als op feesten. Maar wat ze echt leuk vindt om te doen zijn de spontane fotoshoots. Dan spreekt ze bijvoorbeeld af met een gezin in het park en vraagt hen te spelen, te lachen, te wandelen. Net te doen dus alsof Kim in geen mijlen te bekennen is. Ondertussen maakt ze een reeks spontane kiekjes. “Dat gezin kreeg uiteindelijk dertig prachtige actieve foto’s in een bewaarboekje. Een mooie én spontane herinnering voor het leven”, lacht Kim.

Fotograaf in Gent gespecialiseerd in newborns
Voorbeeld van een newborn-foto gemaakt door Kim. Dit is Lea, nu al diva maar zonder kapsones. Ze sliep de hele fotoshoot door. ⠀

Bezoek website Colourful Zebra, een echte oogopener

Wie van Gent komt, herkent het openingsbeeld op de website Colourful Zebra in één oogopslag. Je komt zeker en vast onder de indruk van die kwaliteitsfoto. Het is er een van het kaliber dat je verwacht op de website van een professionele fotografe. Hoewel ik ongeveer dagelijks aan de Nieuwbrugkaai voorbij fiets, was het me nog niet opgevallen dat de huizen zulke mooi gekleurde gevels hadden. “Wat je ziet is puur stad Gent. Ik heb de foto totaal niet moeten bijkleuren. Het was toen vrij bewolkt en omdat de zon niet direct op de huizen viel, komen de kleuren er eens zo goed uit,” lacht Kim. Even tussendoor, het is me tijdens ons gesprek opgevallen hoe vaak ik die guitige lach van Kim hoorde. Was echt leuk.

Waarom een naam als Colourful Zebra?

Ook hier zit een leuk verhaal achter, en als copywriter vind ik het wel leuk dat aan jullie door te vertellen. “Toen ik besloot voltijds fotograaf te worden,” vertelt Kim, “gingen mijn vriend Bruno en ik brainstormen in een cafeetje in Dok-Noord, blocnote en kleurpotlood in de aanslag. Als bio-ingenieur van opleiding wou ik zeker iets met een dier. Ik dacht meteen aan een zebra: zwart-wit, rechtlijnig en gestructureerd, een beetje zoals ik zelf ben. Maar Bruno was verre van overtuigd, want volgens hem ben ik zoveel meer dan alleen maar zwart-wit, ik ben – alweer in zijn woorden – kleurrijk, sociaal, creatief, enthousiast, vrolijk… Bovendien mocht een beetje kleur toch niet ontbreken bij een fotografe!”

“Bruno kwam aandraven met de aanvulling ‘Colourful Zebra’. Mijn eerste reactie was: “Allez, daar gaat ie weer!” Maar hoe meer ik over de naam nadacht, hoe toepasselijker die me leek. Colourful Zebra is het dus geworden. En geef nu toch toe, dat is toch een toepasselijke naam voor een fotografe in Gent gespecialiseerd in mensen,” lacht ze alweer. Bruno nam als grafisch ontwerper de website onder handen en trok het knalrood van Colourful en het zwart van Zebra overal door. Het resultaat? Heel esthetisch, net zoals een zebra dus.

Ook op het vlak van fotografie geldt: goedkoop is duurkoop

Kim is ervan overtuigd dat als mensen een fotograaf kiezen, het vooral moet klikken met de fotograaf zelf. En als het niet klikt, dan moeten ze dat ook toegeven. “Die voorbereidende verkennende babbel is zo belangrijk,” zegt Kim. “Ik geef je een voorbeeld. Niet zo lang geleden moest ik iemand op het laatste moment als fotograaf vervangen op een feest, en ik werd er gewoon ingegooid, zonder uitleg of kennismaking. Ik heb mijn best gedaan om er iets van te maken, en dat is ook gelukt. Maar achteraf dacht ik: had ik dit en dat geweten, dan had ik het helemaal anders aangepakt.”

Nog volgens Kim ga je het best niet te goedkoop, want ook hier is goedkoop duurkoop. ”Een fotograaf inhuren kost inderdaad wat geld, alhoewel mijn prijzen echt wel billijk zijn,” argumenteert Kim, “maar het maakt zo’n groot verschil. Een goede fotograaf legt zijn hart en ziel in zijn werk. Niet alleen de techniek is belangrijk, een fotograaf moet ook het oog hebben en het gevoel, zeker als hij met mensen bezig is.” En met deze wijze woorden van een fotograaf in Gent gespecialiseerd in mensen – de enige juiste keuze volgens mij – sluit ik deze blog af. Tot de volgende!

© C’bon

Ook geïnteresseerd in een van onderstaande blogs?

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Kans op een nieuw begin? Niki coacht je op weg!

Kans op een nieuw begin? Niki coacht je op weg!

Drie maanden fietsen dwars door Gent: blij dat ik nog leef

Drie maanden fietsen dwars door Gent: blij dat ik nog leef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Bettina

    Mooie blog, resultaat…even doorklikken naar de website…eentje om te onthouden ?

    • Christine

      Inderdaad! Ik hoopte dat de mensen die dit lezen even zouden doorklikken. Prachtig beeld hé…