Brieven uit Genua, pijnlijk eerlijk en super origineel

Waardering: 5 uit 5.

Brieven uit Genua van Ilja Pfeijffer geef ik ruim vijf sterren. Letterlijk ondersteboven ben ik van dit boek. Een recensie op mijn Goodreads-pagina is te kort om mijn bewondering en verwondering voor dit boek én de schrijver te beschrijven. Een iets langere dweepblog ligt dan ook voor de hand, zeker als copywriter in Gent.

Brieven uit Genua, vijfsterrenboek van Ilja Leonard Pfeuijjer
Vijfsterrenboek! Ruimschoots.

Van het superbe La Superba …

La Superba, de roman die Ilja heeft geschreven in en over Genua, las ik al in 2015, en ook die roman gaf ik vijf sterren.

Subliem vond ik het verhaal, de toonzetting, stijl en fascinerende mengeling van feit en fictie. Het boek gaf me meteen zin om Genua te gaan verkennen, de terrasjes op te zoeken waar Pfeijffer dagelijks zijn brieven schreef vanaf klokslag 17 uur en intussen al die drank achterover sloeg. En wie weet, misschien ook wel de man te zien zitten op een van zijn favoriete plekjes.

Ik ken mezelf, ik zou op hem afstappen en mijn bewondering voor zijn boek én voor hem als schrijver niet verbergen.

… naar het even onweerstaanbare Brieven uit Genua

Brieven uit Genua is als het ware het spiegelbeeld van La Superba. Het speelt zich af in dezelfde stad, vertelt over het schrijfproces van La Superba, de ontvangst ervan en de terechte prijzenregen die volgde.

In 748 pagina’s zet Ilja zijn leven uiteen in brieven aan verschillende mensen. Voor hem komt vier jaar lang dagelijks brieven schrijven over de eerste 47 jaar van zijn leven neer op een soort van psychoanalyse met zichzelf als psychotherapeut.

Het merendeel richt hij aan ex-minnares Gelya, ook al omdat zij hem Genua heeft leren kennen. Na een gezamenlijke fietstocht van Amsterdam naar Rome wonen ze twee jaar samen in Genua tot Gelya er genoeg van heeft… Ilja is niet de gemakkelijkste persoon om mee samen te hokken.

La Superba, vijfsterrenboek
En een tweede vijfsterrenboek! Wat een schrijver, die Ilja.

Werken als vrije tijd

Ilja beschouwt zijn werk niet als hobby. “Mijn werk is precies datgene wat ik het liefste in mijn vrije tijd zou doen. Maar dat betekent dus ook dat ik nooit vrije tijd heb.” Zelf beschouwt llja zijn verzameling brieven als een roman, als een estafette van brieven die een afgerond verhaal vertellen van iemand die zich ontwikkelt.

Hij beschrijft niet zozeer wat hij heeft meegemaakt — met tal van fleurige details — maar wel wat hij erbij heeft gedacht. Met zijn brieven wil hij een back-up van zichzelf maken opdat zijn leven niet verloren gaat.

Leven in teken van de kunst

Het abnormale aan zichzelf vindt Ilja dat hij nooit een normaal leven heeft gehad en ook nooit normaal is willen worden. Geen vaste baan voor hem, geen hypotheek die je beknot in je mogelijkheden en acties. Zijn hele leven lang is hij puber gebleven zonder verantwoordelijkheden.

Compromisloos in zijn keuzes zoekt hij de vrijheid en streeft hij belangeloze ongebondenheid na in zijn vele relaties. Tot hij Stella ontmoet, de liefde van zijn leven. Voor haar laat hij de alcohol staan en past hij zijn leven aan. Van het leven in inkt op papier waar hij de regisseur van is, stapt hij over naar echte leven. Enkel en alleen door de liefde.

Brieven aan zichzelf als jonge man: superdeel

In dit deel schrijft Ilja als 47-jarige, met alle kennis en ervaring van dien, brieven aan zijn jongere zelf. Vanuit het heden geeft hij commentaar op zijn verleden. Dat werkt wonderwel en is tegelijk heel grappig en relativerend.

Hij geeft duiding bij bepaalde keuzes die hij als jongeman heeft gemaakt, bij de relatie met zijn ouders, zijn opgroeien, studententijd, carrière aan de universiteit van Leiden, drankgelagen in Amsterdam tussen tal van andere schrijvers en dichters, toen hij nog acteerde dat hij schrijver was.

Op een dag kwam het besef dat hij om schrijver te worden Amsterdam moest verlaten. Weg van al het geposeer.

Waarom ik Brieven uit Genua vijf sterren geef

Omdat ik weg ben van het erudiete, stilistische en avontuurlijke proza van llja. Man, wat is die man intelligent! In het echte leven houd ik ervan met intelligente mensen te praten omdat ze me uitdagen en mijn eigen opinies bijschaven.

Maar ook in de literatuur vind ik het zalig om teksten te lezen die druipen van intelligentie. Me onder te dompelen in beschrijvingen, redeneringen, filosofische overpeinzingen over van alles en nog wat.

Want dat doen wij toch ook elke dag: we komen dingen tegen, denken erover na, vertellen erover, filosoferen soms.

De stijl van Ilja is ronduit prachtig, hij schrijft mooie vlotte zinnen in een opgewekte, verfijnde licht ironische en relativerende toon. De manier hoe hij kond doet van een staatsbuffet bij het Nederlandse koningspaar na het winnen van de Libris is hilarisch en aangenaam warm.

Brieven uit Genua is een egodocument geworden dat overtuigt door kwetsbaarheid en openheid. Soms opgeklopt en arrogant, andere keren pijnlijk eerlijk. Intelligente en doordachte roman in een gewaagde vorm: een 750 pagina’s tellende brievenroman! Pertinente keuze van een groot schrijver die doet wat hij wil. I like!

En met deze positieve noot sluit ik alweer af. Tot de volgende.

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

© C’bon, ook copywriter SEO

Reacties aan deze freelance copywriter SEO Gent én schrijver van motivatiebrieven zijn zoals altijd welkom, mag ook via een persoonlijk bericht.

Ook geïnteresseerd in een van mijn vorige blogs?

Peyton Place revisited

Peyton Place revisited

Zin in een leesclub voor het einde van het leven?

Zin in een leesclub voor het einde van het leven?

Eerste recensie over een ander

Eerste recensie over een ander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • schrijfselssite

  Een prachtige beschrijving! Ik kan elk woord onderschrijven. Ook ik was geraakt door de eerlijkheid, de kwetsbaarheid en af en toe het vleugje arrogantie. Hij heeft mijn hart gestolen, ja ook door zijn intelligentie maar vooral door de kunst die hij bezit om zoveel emoties en menselijke interacties haarscherp te beschrijven. Dit boek staat bij mij boven alles wat ik in 2016 las.

  • Christine

   Dank voor je reactie! 🙂

 • Sylvie

  Sterk geschreven. Jouw blog bedoel ik.

  • Christine

   Hahahaha, grappig. Mijn blog vind je dus sterker dan het boek van Ilja? Je opmerking maakt mijn dag zo goed, en die is nog maar begonnen. Lol!