Eerste recensie over een ander

Recensie over Een ander van Stijn Vermeire
Een ander, poëtische debuutroman van Stijn Vermeire ****

Een recensie over Een ander als allereerste blog van mezelf, copywriter in Gent. Dat kan tellen.

Nog een première? Ik heb voor de eerste keer in mijn leven een boek gesponsord, een debuutroman dan nog. Welk? een ander door Stijn Vermeire. Als beloning bezorgde de postbode me op een ochtend het boek, een mooie zwart-witpentekening en een leuke postkaart met op de voorkant de cover van het boek, op de achterkant een gedicht van Stijn.

En nog een première: achteraan in het boek staat mijn naam vermeld, weliswaar niet als auteur, maar wel als sponsor. “Nu ja, Jezus is ook klein begonnen”, zullen we maar denken. Maar dit uiteraard geheel terzijde. Het boek is belangrijker. Tijd voor mijn heel leesbare recensie, zoals het hoort als freelance copywriter.

Recensie over een ander in het kort? Pagina na pagina beter

Het gebeurt vaak dat ik meteen onder de indruk ben van een verhaal, de stijl … Maar het gebeurt even vaak dat een boek op een bepaald moment als een pudding in elkaar zakt. In een ander is het net het omgekeerde. De eerste twintig pagina’s kunnen me maar matig bekoren. De ene korte zin volgt op de andere, de ene gedachte associeert met een volgende. Door de afwezigheid van verbindings- of verwijswoorden stokt het lezen regelmatig. Na twintig pagina’s vind ik het wel mooi geweest en sla ik het boek toe.

De volgende dag lees ik toch verder, zo zit ik nu eenmaal in elkaar. En dan gebeurt het, het verhaal grijpt me opeens vast en trekt me mee. Ben ik de stijl gewoon geraakt? Wordt het boek opeens beter? Ik weet het niet. Maar ik ben wel mee, en zou dat blijven tot het eind.

Keurige man kijkt terug

In het verhaal kijkt een keurige man van 37 terug op een stukgelopen homoseksuele relatie met de exotische Italiaan Giuseppe, woonachtig in dat prachtige Rome. De man van 37 mist zelfvertrouwen en durf en leidt een middelmatig leven. Pas wanneer hij de liefde van zijn leven ontmoet, verandert dat.

Voor het wanneer, hoe, waarom en hoe het afloopt verwijs ik naar het boek. De verteller doet zijn relaas immers op een heel wat mooier, intenser en poëtischer manier dan dat ik het hier ooit zou kunnen samenvatten.

Ontroerende details genoeg

Het boek begint met een brief aan G.I.U.S.E.P.P.E. Verderop in het boek duikt dezelfde brief opnieuw op, maar dan in het Italiaans. Een prachtige vondst die werkt! Je springt als vanzelf terug naar die eerste pagina’s om de brief opnieuw te lezen. Nu weet je immers zoveel meer en kan je de brief veel beter interpreteren.

Ook mooi vond ik de vele passages in vreemde talen. Stijn is vertaler van opleiding en dat merk je. Hij etaleert zijn talenkennis in een fenomenale woordenmix die toch telkens natuurlijk overkomt. Ik heb alvast een mooie Italiaanse zin opgestoken: ti voglio bene (= ik heb je graag). De cover – een blote rug waaruit een handje tevoorschijn komt – vind ik origineel intrigerend. Ergens in het boek krijg je de uitleg. Alles heeft uiteraard te maken met passie en liefde. “Je est un autre”, zei Rimbaud. Mooi poëtisch boek!

Eerste druk limited edition

Ik beschik als sponsor over de eerste druk, en daarin vallen toch wel een aantal leuke zaken te ontdekken. Zo zijn p. 34 en p. 35 van plaats verwisseld, en op p. 37 staat gewoon het cijfer 37 genoteerd. Ik denk niet dat deze zaken in de volgende druk zullen opduiken. Ik heb dus een collector’s item in mijn bezit.

In de volgende druk hoop ik wel dat de hier en daar opduikende taal- en spelfouten gecorrigeerd zijn. Want als taalkundige stoor ik me daar toch wel aan. Een goede revisor nodig? Ik stel me graag kandidaat. Mijn recensie over Een ander is alleszins lovend. Cutting Edge heeft een minder lovende mening over het boek van Stijn Vermeire.

Dit is mijn eerste blog. Ook geïnteresseerd in mijn eerste pennenvrucht, gepubliceerd artikel in print?

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

© C’bon, ook copywriter SEO

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de volgende blogs? Geschreven als copywriter SEO?

Mijn honderdstebovenblog – mijn 100ste blog – is een feit!

Mijn honderdstebovenblog – mijn 100ste blog – is een feit!

Boekenlijst 2019 derde kwartaal: toppers en enkele floppers

Boekenlijst 2019 derde kwartaal: toppers en enkele floppers

Eind maart? Hier is mijn boekenlijst 2019 eerste kwartaal

Eind maart? Hier is mijn boekenlijst 2019 eerste kwartaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Gerrit

  Alweer iets bijgeleerd over een ander

  • Christine

   De moeite waard om te lezen! Dan leer je die ander nog beter kennen. 🙂

 • sylvie

  Nodigt uit tot lezen. Dank je voor de tip

  • Christine

   Doen! Ik leen je mijn exemplaar wel uit.

 • Peter

  Interessant. Maakt me nieuwsgierig om het te beginnen lezen.

  • Christine

   Gewoon doen, Peter! En het is niet van mogen, het is vooral van moeten! 🙂