Zin in een leesclub voor het einde van het leven?
Dit boek over een leesclub voor het einde van het leven is niet het mooiste dat ik ooit heb gelezen en ook niet het interessantste. Maar het raakte me wel. Waarom? Omdat het een ode is aan de literatuur én aan moeders. Will Schwalbe beschrijft de gesprekken tussen hem en zijn moeder in haar laatste levensjaar, over de boeken die ze samen lezen en bespreken.
Mij zijn vooral de vele raaklijnen opgevallen tussen hun smaak en de mijne. Een paar voorbeelden? Schwalbe verwijst in het begin van het boek naar de geniale openingszin van mijn lievelingsroman, ‘Bidden wij voor Owen Meany’ van John Irving. Hij noemt het boek zelfs pure magie. Een andere favoriet van me, ‘De bonte sluier’ van Somerset Maugham, beschrijft hij als meeslepend en groots. Woorden die een freelance copywriter zou gebruiken. I like.
Het verhaal ‘De leesclub voor het einde van het leven’
Genoeg over mij! Het gaat hier wel om ‘De leesclub voor het einde van het leven’. Het verhaal in het kort? De moeder van Schwalbe heeft kanker in het laatste stadium. En terwijl moeder en zoon veel tijd doorbrengen in het ziekenhuis, wachtend op alweer een nieuwe chemobehandeling, besluiten ze de eerste voedselloze leesclub met slechts twee leden op te richten. Tijdens hun literaire uitwisselingen snijden ze allerlei onderwerpen aan die hen bezighouden: religie, homoseksualiteit, relaties, familie, werk…
De gesprekken kaatsen heen en weer tussen het leven van de romanfiguren en hun eigen leven. En dat opzet lukt wonderwel. Diepgaande gesprekken met een moeder zijn trouwens altijd de moeite waard, want niemand anders kent je zo door en door. Schwalbe gaf zijn moeder op het einde van haar leven het grootste geschenk dat je iemand kunt geven: onverdeelde aandacht.
Verhaal noch stijl is hoogstaand
Schwalbe beschrijft alles heel objectief en afstandelijk. Hij beschrijft zijn moeder als een verkeersleider die het kleinste detail regelt en overschouwt. Door zijn objectieve, bijna documentaireachtige schrijfstijl raken de aftakeling van zijn moeder en haar uiteindelijke dood me niet echt. Maar wat er gezegd wordt over de boeken. Ja, dat wel! Ik ben nu eenmaal een boekenfanaat. En ook dit boek is duidelijk dol op boeken.
Sommige boeken krijgen slechts een à twee regeltjes aandacht, andere worden uitgebreider besproken. Als een van hen beiden kopje-onder is gegaan in een boek, dan weet Schwalbe die gevoelens toch wel mooi, overtuigend en enthousiasmerend te beschrijven. Het resultaat? Mijn lijstje nog te lezen boeken is alweer wat langer geworden.
Ik deel graag een aantal frappante zinnen
Deze zinnen in het boek vielen me op: “We zijn allemaal lid van het laatste leesclubje van ons leven, of we willen of niet. Elk boek dat we lezen kan ons laatste boek zijn, elk gesprek kan ons laatste zijn.” En: “Boeken zijn de mooiste vorm van verpozing en vormen een belangrijke basis voor elk intermenselijk gesprek.”
En met deze noot sluit ik graag af. Tot de volgende. Ook mijn recensie over Een ander gelezen?
© C’bon, ook copywriter SEO
Peter
Laten we onmiddellijk een Slow Reading Club oprichten.
Christine
Ja Peter, ik heb nu eenmaal een serieus tempo hé. Maar ik neem je voorstel ter harte.