Openbaar vervoer in Hamburg: bus om de zes minuten!

Wie wil weten wat goed openbaar vervoer is, blijft beter niet in België, maar zoekt het buitenland op. Onlangs bezocht ik samen met vriendin Hilde de Duitse havenstad Hamburg, vijf heerlijke dagen lang. We hebben genoten van het openbaar vervoer in Hamburg. Elke dag opnieuw riepen we vol ongeloof uit: “Zo kan het dus ook! Waarom kan dat niet bij ons?” Resultaat van de Deutsche Gründlichkeit? Of is er meer aan de hand?

Mooie muurtegel tussen alle nooit storende graffiti
Het motto van Hamburg? Have a nice day!

Openbaar vervoer in Hamburg? Prachtig geregeld!

We hadden ons voor die vijf dagen een Hamburg Card aangeschaft. Voor iets meer dan 75 euro konden we met zijn tweeën vijf dagen lang genieten van het openbaar vervoer. Nergens betalen bij het opstappen, nooit haastig een ticketje kopen. Gewoon de Hamburg Card even tonen aan de altijd even vriendelijke bus- en tramchauffeur – ja ja, ook dàt is mogelijk – en klaar was kees. Ongelooflijk handig en praktisch.

Nu, zo’n reiskaart hebben ze bij ons wellicht ook, ik zou me daar even moeten in verdiepen. Een andere keer maar. Feit is dat we er dankbaar en volop gebruik van hebben gemaakt. En afgaand op al die overvolle trams en bussen en metro’s, waren we niet de enigen die dat deden. Openbaar vervoer in Hamburg is in. Wellicht omdat het zo fantastisch geregeld is.

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

Tram of bus om de zes minuten!

Op weekdagen moesten we nooit langer dan zes minuten wachten op bus of tram. In het weekend werden dat er twaalf. Als ik in Gent in het weekend om het half uur, of zelfs om het uur een bus heb, mag ik van geluk spreken. In Hamburg geen greintje stress gehad! Misten we de bus, dan namen we gewoon de volgende.

Zo anders dan in België. Hier haast je je om tien minuten op voorhand al aan de bushalte te staan, want de bus durft wel eens te vroeg te komen, zeker in het weekend. En als je die mist, heb je minstens een half uur tot een uur wachttijd voor de boeg.

Openbaar vervoer in Hamburg: recht naar de Elbphilharmonie
De prachtige Elbphilharmonie, moet je gezien hebben!!

Ik houd van het openbaar vervoer in Hamburg, want zo efficiënt! Overal, zelfs aan de allerkleinste halte, hangt een digitaal scherm dat aangeeft wanneer de bus komt. Ik had een app gedownload die ons in real time duidelijk maakte welke tram of bus we moesten nemen om van de plaats waar we ons bevonden naar onze eindbestemming te gaan. Echt in real time: alle omleidingen en updates door werken zaten erin. Zalig. Het kan dus toch!

Goed openbaar vervoer kost geld, dat zie ik in

Al die overdaad aan bussen, trams, metro’s en zelfs ferry’s waar je op kon met hetzelfde busticketje: het kost allemaal geld, dat wéét ik. En dat is een keuze. Maar als je ziet wat dat allemaal oplevert! Mensen doen een beroep op het openbaar vervoer als het aanbod groot is. Stel je voor: maximaal zes minuten moeten wachten op je bus! Ongelooflijk toch! Dan denk je toch twee keer na voordat je de auto neemt.

Openbaar vervoer in Hamburg: met de fiets en te voet door de oude Elbtunnel
De oude Elbtunnel, voor voetgangers en fietsers

Nog zoiets fantastisch: wat wij kennen als boekenruilkastje – “Geef een boek, neem een boek” – hebben zij daar gewoon op de bus. Waarom kan ook dat niet hier?

Hamburg, topbestemming

Ik zou nog vergeten te vermelden hoe wondermooi Hamburg is, ideaal voor een lang weekend weg. Prachtige architectuur (het Elbphilharmonie-gebouw) en cultuur (Hamburger Kunsthalle), leuke wijken vol gezellige graffiti, véél geschiedenis en oude gebouwen, de – althans in mijn ogen – verschrikkelijke Reeperbahn vol seksshops, met in het midden het standbeeld van The Beatles die een tijd in Hamburg hebben doorgebracht.

Die prachtige Speicherstad met zijn zalig lekkere koffie – Hamburg is een van de grootste importhavens van koffie, en dat zie en ruik je overal. En vooral die prachtige stroom de Elbe en de oude Elbtunnel eronderdoor. Alles even goed bereikbaar met het openbaar vervoer in Hamburg.

Als kers op de taart verwijs ik naar de uiterst vriendelijke Hamburgers. De vooroordelen die ik had over ‘de Duitsers’ zijn volledig weg. Wie zei ook alweer dat onbekend onbemind maakt? Lang geleden dat ik van zoveel onbekende voorbijgangers spontaan een goeiedag en een glimlach mocht ontvangen. In Gent gebeurt dat zelden of nooit.

Vaak werden we geholpen zonder dat we erom vroegen, bijvoorbeeld met het dragen van onze bagage op en af de bus. Mensen wezen ons spontaan de weg als ze onze pogingen zagen om te proberen het metronet te ontcijferen. Mooi en opbeurend.

Openbaar vervoer in Hamburg
The Beatles op de Reeperbahn

Op onze volgende reis, ergens in 2020, gaan we uitvissen of het openbaar vervoer in Berlijn even efficiënt is. En met deze positieve noot sluit ik weer af. Tot de volgende.


© C’bon

Ook geïnteresseerd in een van de onderstaande vakantieblogs?

Vakantie in Cyprus: “Welk uur leven we?”

Vakantie in Cyprus: “Welk uur leven we?”

Kefalonia, onze godenreis in 2017

Kefalonia, onze godenreis in 2017

Ontstressen in een stressvrije omgeving

Ontstressen in een stressvrije omgeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • sylvie

  Krachtig verwoord!

  • Christine

   Is ook een krachtige boodschap!

 • Dennis

  Ik kan zeggen dat het openbaar vervoer in Brussel ook vaak erg goed geregeld is. Trams laat ik hierbij buiten beschouwing. Omdat niet overal een aparte trambedding is, lijdt deze wel eens onder het moordende verkeer. Metro’s daarentegen, zeer frequent en snel.
  Voor het gemak heb ik Elsene ook uit de beschouwing gelaten, want de verbindingen daarnaartoe zijn niet altijd even sterk.

  • Christine

   Hoor ik graag!