• Mijn vijfsterrenboeken van 2016

  vijfsterrenboeken

  Lezen, een hobby als een ander? Niets van: véél rijker. Levert trouwens ook boekrecensies op. Nu hoef ik maar even mijn verslagjes op Goodreads te overlezen en ik weet het weer.

  Vijfsterrenboeken …. Benieuwd naar mijn literaire kleppers van 2016? Ik laat jullie niet langer in spanning. Van de 68 boeken die ik heb gelezen in 2016 vond ik deze elf de aller-, aller-, allerbeste. Zoals mijn dochter Maya zou zeggen: “Echte TopBoeken!”.

  Mijn vijfsterrenboeken van 2016 zijn …

  Stoner vijfsterrenboekenStoner door John Williams
  *****

  Waarom dit een fantastisch boek is? Omdat het je zo doet meeleven met het hoofdpersonage, professor Engelse literatuur William Stoner. Ik heb het verhaal nu twee keer gelezen, en ook nu ben ik onder de indruk. Stoner krijgt enorm veel klappen in het leven, hij ziet zijn dromen een na een in duigen vallen en hij ondergaat dat allemaal stoïcijns. Een beetje té kalm naar mijn zin. Ik had soms zin hem dooreen te schudden en te zeggen: eis toch eens een beetje geluk op! Zijn vete met collega Lomax wordt subliem beschreven. De dialogen tussen die twee gaven me regelmatig een stomp in de maag. Ook de manier hoe Williams Stoners hysterische vrouw portretteert is zo treffend en to the point. In slechts een paar zinnen krijg je een beeld van haar verschrikkelijke persoonlijkheid. Eén keer lacht het leven hem toe als hij verliefd wordt op een studente. Williams beschrijft die relatie zo prachtig en sereen en de manier hoe hij het einde beschrijft, zowel van de relatie als van het leven van Stoner, veroorzaakt rillingen. Dit boek is een knaller van begin tot eind. Hoewel er niets spectaculairs gebeurt. Op de achterflap staat er iets als ‘spectaculair onspectaculair’, en dat zegt het eigenlijk allemaal. Meer dan de moeite waard om te ontdekken.

  De man die de taal van de slangen sprak vijfsterrenboekenDe man die de taal van de slangen sprak door Andrus Kivirähk
  *****

  Wat een boek, wat een verhaal en wat een fantasie. Dit boek is een mengeling van een sprookje, legende, mythe, allegorie, en is in een mooie, moderne en heldere stijl geschreven. Ik leefde echt mee met het hoofdpersonage: telkens als hij het geluk vindt, glipt het door zijn vingers. Uiteindelijk verliest hij elke geliefde en blijft hij helemaal alleen achter, als laatste persoon die de taal van de slangen spreekt. Het verhaal is gesitueerd aan het begin van de middeleeuwen toen het domme (bij)geloof nog zo welig tierde. Het einde van een magische wereld en het begin van de wereld zoals wij die kennen, ver weg van de dieren. Blij dit boek te hebben gelezen. Origineel en wonderbaarlijk zoals het een modern sprookje betaamt.

  De consequenties vijfsterrenboekenDe consequenties door Niña Weijers
  *****

  Genoten heb ik van dit gevarieerde boek , vol verschillende verhalen die naadloos aansluiten. Het boek lijkt in het begin te gaan over het contract tussen Minnie en haar vroegere minnaar-fotograaf: een aantal weken lang zal hij Minnie volgen, onopgemerkt, als een soort privé-detective. Ondertussen zal hij foto’s van haar nemen en in geen enkel geval ingrijpen in haar leven. Maar dat blijkt toch niet de hoofdlijn te zijn. In de plaats daarvan krijg je Minnie’s leven in reverse voorgeschoteld, in her en der verspreide fragmenten en hoofdstukken, én dat van haar moeder. Zalig verhaal, erudiet, slim – ik houd van intelligente schrijvers – in een prachtige taal, stijl én structuur. Ik heb het voor debuten en dit hier is een zéér hoogstaand exemplaar. Lang geleden dat ik nog zo onder de indruk was, van vorm, inhoud, verhaal. Ik hoop dat Nina Weijers geen eendagsvlieg wordt.

  Zuiverheid - vijfsterrenboekenZuiverheid door Jonathan Franzen
  *****

  Ik houd van dikke boeken met een mooi verhaal. Meerwaarde, naast de weergaloos mooie stijl en de interessante karaktertekeningen: de structuur. Het verhaal wordt verteld vanuit de verschillende hoofdpersonages, elk krijgt daar een heel dik hoofdstuk voor. Elk personage draagt zijn eigen details bij en pas op het eind van het boek is de puzzel gelegd. Het verhaal wordt zo pagina na pagina complexer, en tegelijk toch duidelijker. Knap boek!

  Compassie - vijfsterrenboekenCompassie door Stephan Enter
  *****

  Via uiterst mooie zinnen leren we hoe de mannelijke hoofdpersoon inziet dat seks overroepen is. En dat diepzinnige gesprekken tussen twee mensen met gelijklopende interesses en zin voor humor zoveel meer betekenen, en zoveel langer duren. Aanrader! 

   

  Alleen met de goden - vijfsterrenboekenAlleen met de goden door Alex Boogers
  *****

  Wat een boek! Ik heb alweer gemerkt dat ik houd van boeken die bestaan uit relatief korte hoofdstukken, want die vormen mooie adempauzes. Dit 500 bladzijden tellende boek heb ik uitgelezen op één weekend. Ik kon gewoon niet stoppen. Ik leefde zo mee met Aaron, voelde zijn pijn bij momenten zelfs aan den lijve, en ik wou weten hoe het met hem afliep. Hoe vreselijk zijn opgroeien ook is, hij weet zich een weg te banen, weliswaar met vallen en opstaan. Ik houd van verhalen over mensen die eigenlijk niets mee krijgen van thuis, maar het toch niet opgeven en ervoor blijven gaan. Aaron groeit op in een volkswijk, zijn moeder geeft geen zier om wat hij doet en gooit hem alleen maar boze verwijten naar het hoofd omdat hij van haar leven een totale mislukking heeft gemaakt. Zijn vader slaat een man dood en belandt in de bak. Positief kan je zijn jeugd niet noemen. Gelukkig beschikt hij over een goed stel hersens, én komt hij mensen tegen die hem dat nodige zetje geven naar beter. Zijn leraar muziek merkt dat hij in staat is tot zoveel meer, en kickboxercoach Art leert hem heel wat meer dan boksen alleen. Ik moet nog twee Libris-shortlistboeken lezen, maar ik denk dat ik nu al weet aan wie ik de Libris zou toekennen. Aan dit ontroerende, meeslepende klasseboek van Alex Boogers. Ik heb mijn twijfels of Connie Palmen dit overtreft.

  Een honger - vijfsterrenboekenEen honger door Jamal Ouariachi
  *****

  Dit is een postmodern boek naar mijn hart. Ik hou van variatie in boeken – ook in het leven trouwens – en dit boek beantwoordt daar op alle vlakken aan. Een wereldberoemde 50-jarige Afrika-hulpverlener wordt beschuldigd van pedofiele handelingen met een van zijn 28 (!!!!) zwarte adoptiekinderen. Zijn véél jongere geliefde blijft verweesd achter, zich afvragend of ze nu werkelijk een jaar lang – het gelukkigste liefdesjaar uit haar leven – het bed heeft gedeeld met een pedofiel. Tien jaar later kruisen hun wegen opnieuw. Hij vraagt haar van zijn levensverhaal een boek te maken. In dat boek wil hij de mensen overtuigen dat pedofilie moet kunnen. En dan krijg je hun verhaal te lezen, fragmentarisch en versnipperd, zoals het hoort in een postmoderne roman. Ook de stijl van het boek is interessant gevarieerd: verhalen, dagboekfragmenten, telegramstijl, een essay, je komt zelfs een toneelscript tegen en fragmenten in zelf uitgevonden (liefdes)taal. Mooi. Ik heb van begin tot eind geboeid zitten lezen, meelevend met het verhaal van de hoofdpersonages. Meer moet dat niet zijn, dat maakt voor mij een boek de moeite waard. In dit geval, meer dan de moeite waard. Lezen die handel!

  Als de winter voorbij is vijfsterrenboekenAls de winter voorbij is door Thomas Verbogt
  *****

  Ook gelezen in Skyros. Dit is pas een boek naar mijn hart! Prachtliteratuur. Ik houd van boeken waarin je zo meeleeft met het hoofdpersonage dat het bijna pijn doet. En dat was hier het geval. Het hoofdpersonage Thomas heeft het sociaal moeilijk en faalt in de meest gebruikelijke omgangsvormen. Hij wil niet aangeraakt worden, ook figuurlijk niet. En hij slaagt er op die manier in om van zijn emotionele leven een totale mislukking te maken. Het boek gaat over momenten in je leven waarvan je meteen beseft dat ze belangrijk zijn, en er vervolgens niets mee doet. Pas later volgt het levenslange hunkeren … De stijl van Thomas Verborgt is subliem mooi. Via korte zinnen die hij regelmatig herhaalt – een meerwaarde – zegt hij zo veel! Minder is zo veel meer, ook hier. Thomas Verborgt heeft al 31 publicaties op zijn naam staan, lees ik in de colofon. Ook poëzie. En dit is pas het eerste boek dat ik van hem lees! Wat een lacune. Dit boek was een belangrijk moment in mijn leven, en in tegenstelling tot Thomas volg ik die momenten wel op: ik ben van plan véél meer van hem te lezen. Laten we hopen dat hij erin slaagt me nog eens zo te raken.

  Begrijpend lezen vijfsterrenboekenBegrijpend lezen door Alejandro Zambra
  *****

  Magistraal goed boek, en mijn boek van 2016. Lang geleden dat ik zo onder de indruk ben geweest van de originaliteit van een roman. Moet geleden zijn van Het Kaartenhuis van Danielewski. De manier hoe Zambra erin slaagt de onderwijscultuur én maatschappij van Chili aan de kaak te stellen, vind ik een Nobelprijs literatuur waard. Vijf sterren! Zonder overdrijven. Ik ben fan. Lees zelf en oordeel. Dit boek is een must. Ik heb zelfs een aparte blog aan Begrijpend lezen gewijd.

  De vier maaltijden vijfsterrenboekenDe vier maaltijden door Meir Shalev
  *****

  Wat een verteller, die Shalev. We zijn hier allemaal boekenliefhebbers, niet? Herinner je je nog die eerste boeken die je las als kind, puber, jongvolwassene? Die exemplaren die je de liefde voor het lezen bijbrachten, die je versteld deden staan van de schoonheid van letters, woorden, zinnen, verhalen. Die je fantasie op hol brachten. Die je al dan niet bewust deden besluiten: ja, ik hou van lezen, lezen wordt een levenslange passie en boeken mijn allerhoogste bezit … Awel, zo’n gevoel van ontdekking heb ik nu, als 51-jarige dame met al duizenden boeken op het gelezen schap, bij de boeken van Meir Shalev. Vorig jaar was zijn ‘Een geweer, een koe, een boom en een vrouw’ mijn boek van het jaar. En ook dit boek zou gemakkelijk het boek van 2016 kunnen worden, ware het niet dat ‘Begrijpend lezen’ van Zambra, vooral omwille van zijn originaliteit, met de eer is gaan lopen. Maar toch: Meir Shalev is een enorm talentvol schrijver die zijn lezers als vanzelf weet mee te trekken in zijn verhalen. Lees er een, en je bent vertrokken. ‘De vier maaltijden’ is een supermooi romantisch verhaal in een exotisch, maar oh zo herkenbaar menselijk kader van smachten en houden van. En van dat noodlot dat zorgt voor die explosie van meeleven. Shalev is sterk op weg mijn favoriete schrijver te worden.

  Rivieren vijfsterrenboekenRivieren door Martin Michael Driessen
  *****

  Ik herhaal mezelf, ik ben niet zo’n fan van korte verhalen. Maar om de drie novellen in dit boek te beschrijven kan ik maar één woord bedenken: “Subliem”. Telkens weer speelt een woeste, grote rivier of een kleinere beek de hoofdrol, naast de hoofdpersonen die even verwoestend kunnen uithalen. De taal is subliem, er staat geen woord te veel in dit boek. Driessen gebruikt bovendien enkel die woorden die vroeger, in de tijd dat het verhaal zich afspeelt, werden gebruikt in het houtvervoer over water. Deed me af en toe denken aan die andere klepper, Gewassen vlees van Thomas Rosenboom: ook hij gebruikte enkel 18de-eeuwse woordenschat waardoor zijn machtige verhaal nog rijker werd. Hoewel Driessen geen woord te veel gebruikt, slaagt hij er toch in je enorm te laten meeleven met de personages, en dat vind ik het sterke aan dit iets meer dan 100 pagina’s tellende boek. Je blijft lezen omdat je per se wilt weten wat er met hen gebeurt. En je blijft meeleven, ook nadat het verhaal verteld is, omdat het zo nazindert. Topboek. Topnovellen. Topstijl. Topschrijver.

  Reactie zijn zoals altijd zeer welkom. Ook via e-mail.

  Ook geïnteresseerd in mijn keuze viersterrenboeken?

  Driesterrenboeken?

  Tweesterrenboeken?

  Eensterrenboeken?

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Post Tagged with ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: