Alleen maar Gentle Teaching in Den Dries in Evergem

Onlangs bracht ik – copywriter in Gent – een bezoek aan voorziening Den Dries in Evergem om er een aantal getuigenissen te sprokkelen van werknemers, (ouders van) bewoners en vrijwilligers. Ik deed dat ter voorbereiding van de copywriting voor hun nieuwe website. Ik had er ook een gesprek met directeur Luc Verbeke, meer bepaald over de methode Gentle Teaching die elke medewerker in Den Dries hanteert. Ik stond versteld van zijn uitleg, en ik hoop jullie ook. Kort komt het hierop neer. Je waardeert mensen niet alleen om wat ze doen, maar vooral om wie ze zijn. Lees zeker verder.

Luc Verbeke, ambassadeur van Gentle Teaching
Luc Verbeke, voormalig directeur van Den Dries, enthousiast aan het woord

Wat houdt de methode Gentle Teaching in Den Dries in?

Luc Verbeke is geen orthopedagoog, en ook geen pedagoog. “Toen ik hier kwam werken, nu al 30 jaar geleden, had onze orthopedagoge een vrij gedragsmatige visie, zoals zovelen. Ze volgde de filosofie van straffen en belonen: goed gedrag werd beloond, slecht gedrag afgestraft,” vertelt hij. “Maar ik voelde van in het begin aan dat dit niet de juiste manier was om met mensen om te gaan. Vandaag ben ik nog meer dan vroeger overtuigd dat je met dwang niets, maar dan ook niets bereikt. Niet op persoonlijk vlak, en ook niet op het vlak van wereldproblemen. Alle regimes die gebaseerd zijn op macht, lopen vroeg of laat verkeerd af. Politiek die op macht gebaseerd is, lokt uiteindelijk agressie uit. En dat geldt ook voor mensen. De enige manier om iets te bereiken met mensen is via een positieve relatie met hen,” vervolgt hij.

Gentle Teaching in Den Dries, een ultieme manier om met mensen om te gaan.
Je creëert verbondenheid met mensen door ze te waarderen, niet door te straffen.

Welke aanpak dan beter was dan dat gedragsmatig straffen en belonen, daar had Luc oorspronkelijk geen idee van, want daar was hij niet voor opgeleid. Maar dat inzicht zou vlug volgen.

John McGee, grondlegger van Gentle Teaching

Op een bepaald moment botste Luc Verbeke op een artikel van John McGee die het had over zijn methode van Gentle Teaching. “Toen hij aan het werk was in de sloppenwijken ontdekte hij dat er maar één manier was om om te gaan met mensen met een beperking, of met mensen die in moeilijke omstandigheden leven. En dat was een methode gebaseerd op relaties, niet op dwang. Ik voelde aan dat die methode de juiste was, ik begon te zoeken en kwam in contact met Jos Van Loon die de ideeën van John Mc Gee in de praktijk bracht in Nederland. Jos Van Loon werkte toen samen met Karel, een student uit Gent die zijn masterproef rond Gentle Teaching aan het schrijven was. Meteen na zijn afstuderen heb ik Karel gevraagd om in Den Dries te komen werken. En hij werkt hier nog steeds”, lacht Luc.

Gentle Teaching in Den Dries, resultaat van vallen en opstaan

Karel en Luc stelden een stappenplan op en bouwden aan een methode van werken, en dat bleek een proces van vallen en opstaan. “Want werken met mensen louter op basis van onvoorwaardelijke waardering, alleen omwille van het feit dat iemand mens is, zonder hen te straffen of te belonen, is moeilijk”, legt Luc uit. “Maar het is nodig, want je werkt met mensen op een manier die verbondenheid creëert. En dat creëer je niet door hen terecht te wijzen.”

De meerwaarde van Den Dries schuilt in de volgende vier factoren: dynamiek, creativiteit, mensen ruimte geven en ‘Gentle Teaching’, het continu werken aan je goede relatie met de andere. Den Dries denkt al jaren out-of-the-box en wijkt geregeld af van de geëffende paden. Denk maar aan Rock voor Specials, onze uit de hand gelopen opendeurdag.”

Dit logische en menselijke uitgangspunt is echter vrij moeilijk in de praktijk te brengen en moet zeker gebeuren door medewerkers die het hart op de juiste plaats dragen. “We zijn nooit op zoek naar mensen met een diploma,” zegt Luc, “ik geef de voorkeur aan iemand zonder ervaring, maar met een warm hart. Boven iemand met tonnen diploma’s maar niet in staat om mensen te waarderen. Let wel, dat zijn daarom geen slechte mensen, maar ze zullen meer passen in een andere instelling. Hier zouden ze zichzelf alleen maar onmogelijk maken,” legt Luc uit.

Vooral veiligheid bieden

In Den Dries bouwen mensen vooral relaties op met elkaar, en daarin ondersteunt Luc Verbeke ze zo goed mogelijk. Volgens hem zou het volgende citaat van John McGee, “When there is no safety, there will be no learning” boven elke schoolpoort moeten hangen, of boven elke deur van elke klas in België. “Je leert immers alleen van mensen die je waarderen, respecteren en ondersteunen. Alleen voor hun ideeën sta je open. Van personen die je koeioneren leer je helemaal niets,” stelt Luc Verbeke.

“When there is no safety, there will be no learning.”

Ook deze quote van McGee zegt het helemaal volgens Luc Verbeke: “It is not disciplining, but it’s very disciplined.” “Je moet zelf zeer gedisciplineerd zijn in je omgang met mensen, zelf permanent over je eigen daden en acties nadenken. Gedragstherapeuten zijn bezig met het gedrag van mensen die ze begeleiden: ze sturen gedrag bij door belonen en straffen. Wij doen het anders en hanteren een langetermijnvisie, we werken op lange termijn aan iets. De methodiek van Gentle Teaching in Den Dries vraagt tijd. Tijd is zowel onze grootste bondgenoot als onze grootste vijand, want we zien niet meteen resultaat. Maar dat geldt voor iedereen en voor alles. Wie tijd heeft, kan zeer veel realiseren,” stelt Luc.

“It is not disciplining, but it’s very disciplined.”

Concreet voorbeeld: wat met agressie?

Ook agressieve personen worden in Den Dries positief opgevangen. “Stel dat een bewoner agressief gedrag vertoont, dan is dat in de eerste plaats problematisch voor hem, maar ook voor ons als begeleiders. Die agressie zien we echter als deel van de zorgvraag van die persoon. Zodra je dat doet, dan beroof je die persoon niet van zijn vrijheid en fixeer je hem niet. Want agressie is een uiting van angst. Als je een angstig persoon opsluit, maak je hem nog angstiger en agressiever. Dan vererger je de zaken alleen maar. Daar doen we dus niet aan mee, we werken aan het kanaliseren van die agressie via het opbouwen van een positieve relatie. We laten een mens altijd in zijn waarde”.

Van Gentle Teaching word je een beter mens

“John McGee wist het honderd procent zeker: “In that way you are a better human being”. Als je mensen ondersteunt, als je in plaats van ze op te sluiten aan je onderlinge relatie werkt, en op die manier elke dag weer iets kleins bereikt, dan ga je met een goed gevoel naar huis. Ik kan me niet voorstellen dat je met een goed gevoel naar huis gaat als je iemand drie keer hebt moeten opsluiten.” Met deze wijze woorden sluit Luc Verbeke ons gesprek af.

“In that way you are a better human being.”

Ik ben alvast honderd procent overtuigd van de methode van Gentle Teaching in Den Dries. En met deze positieve noot sluit ik deze SEO blog af. Tot de volgende!

Blogger inhuren? Dan beveel ik mezelf van harte aan.

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

© C’bon

Misschien ook geïnteresseerd in een van onderstaande blogs?

Beter in balans: mijn voornemen voor 2024

Beter in balans: mijn voornemen voor 2024

Voordelen aan lid worden van Freelance Network? Geen enkele!

Voordelen aan lid worden van Freelance Network? Geen enkele!

Beter in Balans deel twee: yoga

Beter in Balans deel twee: yoga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Bettina

    Hartverwarmend. Mooie visie!

    • Christine

      Ja hé. “Zou boven elke deur van elke school moeten hangen!”

  • Van Vooren Micheline

    Beste Luc,

    Wat een mooie visie stellen jullie voor, mocht dit maar overal zo zijn he, inderdaad de TIJD nemen voor mensen is van zeer groot belang!!! maar de maatschappij laat dat niet toe!!!. Wat we vroeder met twee deden moeten we nu alleen doen! dus met gevolg geen kwaliteit meer te kunnen bieden! IK weet daar over mee te spreken door de ziekte van mijn zoon. groeten Micheline

    Doe zo verder! Proficiat

    • Christine

      Dag Micheline
      Dank voor de reactie. Ik bezorg die aan Luc. 🙂

  • Karel De Corte

    Ik wil jou korte even laten weten dat ik jouw blog over Gentle Teaching bijzonder kan smaken. Luc heeft me verteld dat dit het resultaat is van een uurtje interview. Wel, mijn hoedje af voor de helderheid en vlotte leesbare tekst die je hiervan gemaakt hebt. Voor iemand die niet met ons werkveld vertrouwd is, toch wel bewonderenswaardig, te meer omdat het een heel toegankelijk en accuraat beeld geeft van wat Gentle Teaching in de praktijk inhoudt.

    Wou dit toch even laten weten… (ik ben de Karel waarover Luc het even heeft)…

    • Christine

      Dank je wel, Karel. Hoor ik graag. Ik schrijf veel blogs uit op basis van een interview en als de geïnterviewde de zaken duidelijk en vooral gepassioneerd weet uit te leggen, dan komt dat de blog alleen maar ten goede… Pluim dus voor Luc.