Is iedereen even rijp voor sociale media?

Sinds september 2016 heb ik, copywriter in Gent en socialemediafanaat, een jaarabonnement lopen bij socialemediaburo. Dagelijks ontvang ik een mail met daarin een sociale media tip, ‘de dag van…’ (vind je trouwens ook in de Magenda, de contentkalender van Magelaan), advies over het maken van filmpjes, animaties … en hoe dit alles te plaatsen op Facebook, Twitter, LinkedIn, Snapchat, Instagram. Name it, en het socialmediaburo besteedt er aandacht aan.

Ik heb enorm veel opgestoken, veel te veel om op te noemen. Een beperkte selectie dan maar. Hoe maak ik filmpjes op Powtoon? Waar kan ik terecht voor prachtige én gratis foto’s? Ik weet nu ook hoe ik kan zien hoe goed de Facebook-pagina van C’bon scoort. Ik kom van 49% in september 2016, en zit nu — eind augustus 2017 — op 80%. Hoe ik aan dat cijfer komt? Door al die fijne dagelijkse tips in mijn mailbox ook toe te passen.

Sociale media: elke dag een nieuwe tip van het Sociale Media Buro
Een jaar lang, elke dag een zeer bruikbare socialemediatip van het socialemediaburo in je mailbox

Mijn score zal trouwens nog verhogen als ik erin slaag mijn aantal volgers de hoogte in te krijgen. Deze oproep dus aan alle lezers: volg C’bon op Facebook. Doen!

Sociale media tips van socialemediaburo voor iedereen

Toen ik in 2016 tijdelijk aan de slag was als communicatieambtenaar in De Pinte zag ik de promomail van socialemediaburo in mijn mailbox verschijnen. Ik was meteen geïnteresseerd, want voor amper 180 euro (excl. btw) zou ik dagelijks een mail krijgen vol handige sociale media tips. Leek me heel interessant en aangezien ik graag bijleer … Ik vroeg Nadja Desmet of ik wel in aanmerking kwam als zelfstandig copywriter. Nadja – fijne communicatieve vrouw – stelde me gerust. De tips die aan bod kwamen waren zeker ook voor niet-ambtenaren geschikt. Ik betaalde dus en vanaf half september kreeg ik de eerste mail.

Sociale media: elke dag een nieuwe tip van het Sociale Media Buro
Goed bezig! Nadia Desmet van socalmediaburo op de cover van Vogue, straf!

Interessant en leerrijk

Ik heb ontzettend veel bijgeleerd. Je moet er wel wat tijd in steken, in de eerste plaats om die dagelijkse mails te lezen. Dat werd een to do voor het begin van elke werkdag. Maar zeker ook als je wilt toepassen wat er wordt getipt, of als je wilt gaan uitvissen hoe bijvoorbeeld Powtoon werkt. Ja, dan ben je wel een tijdje bezig. Maar alles mag, niets moet, en dat is net het leuke eraan. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met al die tips doet. Ik heb gretig gebruikgemaakt van alle info die het socialemediaburo me aanreikte. Wat ik toepaste heb ik ook dikwijls gedeeld in de besloten Facebookgroep, ‘Zo past u sociale media toe’, die 164 leden telt.

Leden wordt gevraagd elkaar te stimuleren

In elke mail staat er een oproep om de dagelijkse tips op de eigen Facebookpagina toe te passen en die post dan te delen in de besloten Facebookgroep, kwestie van elkaar te motiveren en te stimuleren. Maar dat viel toch wat tegen. Amper vijf mensen posten af en toe eens iets of liken wat wordt gepost. Vijf mensen, waaronder ik, op een totaalaantal van 164 deelnemers. Op mijn oproep om wat meer te posten zodat we meer van elkaar konden leren, kwam nagenoeg geen reactie. Jammer, want een gemiste kans.

Betalen voor sociale media tips en er dan niets mee doen

Alle deelnemers hebben 180 euro betaald (excl. btw) om een dagelijkse socialemediamail te ontvangen vol bruikbare tips en input. Wat ze ermee doen, weet ik niet. Volgens Nadja passen ze ze wel toe, maar die posts ook delen in de besloten Facebookgroep, dat doen ze alvast niet: “Te weinig tijd daarvoor” luidt de dooddoener. Het delen is nochtans maar één extra klik werk. Het ligt zeker niet aan de mails die het socialemediaburo ons stuurt, want die lopen over van enthousiasme en inhoud.

Nagenoeg geen posts of likes

Betalen voor een dagelijkse socialemediamail en dan nooit iets posten of liken! En dat voor hét sociale, communicatieve en interactieve medium bij uitstek. Want is delen niet waar het om draait in sociale media? Ik kan daar niet bij. Jammer voor de mensen van het socialemediaburo, want die halen het onderste uit de kan om zeer bruikbare en praktische tips aan te bieden. Hun enthousiasme heeft mij alvast aangestoken. Helaas gold dat niet voor het merendeel van de deelnemers. Alweer het bewijs dat ik toch wel anders door het leven ga dan veel anderen. Deze blog deel ik alvast in de besloten Facebookgroep. Was trouwens ook één van de vragen in de mails: “Vertel, wat vond je van de online training?” Benieuwd hoeveel reacties ik krijg. Mijn verwachtingen zijn niet hoog, maar ik hoop dat ik ongelijk krijg.

Ik doe alvast mee met de vervolgopleiding

Want ik wil ook volgend jaar voer genoeg hebben voor leuke en verrassende posts op mijn socialemediapagina’s. Zin om mijn voorbeeld te volgen? Hier vind je alvast meer info over hun online academie met verschillende cursussen. Wellicht vind je er ook iets voor jou?

Sociale media: elke dag een nieuwe tip van het Sociale Media Buro
Socialemediaburo op Facebook

En met deze positieve noot sluit ik alvast af. Tot de volgende.

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

© C’bon, freelance copywriter en copywriter SEO

Misschien ben je ook geïnteresseerd in onderstaande blogs?

SEO-regels veranderen nog maar een keer!

SEO-regels veranderen nog maar een keer!

LinkedIn? Bijlange niet wat het moet zijn

LinkedIn? Bijlange niet wat het moet zijn

Tien weken cursus copywriting en amper één ding opgestoken

Tien weken cursus copywriting en amper één ding opgestoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *