Impactjournalistiek van Re-story: op naar een betere wereld

Impact maken op de wereld van economie, onderwijs en samenleving. Dat is wat Geert Degrande en Mischa Verheijden willen bereiken met Re-story. Op dit online platform voor impactjournalistiek brengen ze verhalen van ‘inspirerende denkers en richtinggevende doeners’. Hun doel? Duidelijk maken dat er wél een alternatief is voor het huidige verhaal. Voor het huidige economische systeem waarin er een heel klein aantal winnaars zijn, maar vooral veel verliezers. Dat verhaal loopt volgens hen en de vele denkers en doeners naar wie ze verwijzen overduidelijk op zijn laatste benen.

Deze nieuwe Re-storyverhalen van ‘actieve hoop, positieve impact en duurzaam evenwicht’ zijn meer dan ooit nodig. Want business as usual is – zeker na corona – echt niet meer aan de orde. Laten we het woord geven aan leiders met een visie. Dat is in een notendop wat Geert mij – nieuwsgierige copywriter in Gent – vertelde tijdens een heerlijke lunch op een zonovergoten terras in Drongen, op anderhalve meter van elkaar én van de anderen.

Pauwenstaartenherstel is de enige mogelijke manier volgens Geert Degrande van Re-story.
Pauwen en zebra’s worden belangrijk in de economie. Lees verder en je weet waarom.

Re-story vindt zijn oorsprong in een uitgeperste citroen

Een citroen op de cover van het boek 'Ze maken ons kapot, meneer!' van onder meer Geert Degrande.

Samen met Joan De Winne en Rebekka Rogiest schreef Geert Degrande een aantal jaar geleden het boek ‘Ze maken ons kapot, meneer!” De citroen op de cover maakt het onderwerp van het boek in één oogopslag duidelijk: 400.000 Belgen zitten langer dan een jaar thuis, het merendeel van hen als gevolg van een burn-out. Stuk voor stuk mensen die niet meer meekunnen en afhaken in de ratrace van alledag. Wist je trouwens dat de Belgen kampioen zijn in het slikken van antidepressiva, en in het aantal zelfmoorden en burn-outs?

In dat boek lag de focus vooral op de medeverantwoordelijkheid van de leidinggevenden. Na de publicatie ervan begon Geert via lectuur en gesprekken steeds beter te beseffen dat er meer aan de hand is dan alleen persoonlijke crisissen. Dat we afstevenen op een economisch, ecologisch en democratisch deficit als we niet het hele systeem veranderen. Dag na dag werd het hem duidelijker dat een ander soort leiderschap cruciaal is om de mensensoort én de wereld in staat te stellen om te overleven.

Ander soort leiderschap is cruciaal na corona

“We hebben een ander soort leiderschap nodig, visionair, vrouwelijk én vlak”, vertelt Geert. “Voortdurend en uitsluitend staren naar de groei van productie, consumptie en ego’s werkt verslavend en is het recept voor collectieve zelfmoord. Ondernemers, managers en leidinggevenden moeten efficiënt leiderschap opnemen, veerkrachtig zijn en aanpassingsvermogen tonen.”

Geert Degrande heeft het over de Storyclub-podcast van Raf Stevens waarin je vaak hoort dat leiders ook maar een rol spelen. Ze herkennen zichzelf niet meer omdat ze niet kunnen zijn wie ze zijn. “We hebben leiders nodig die hun hart, buik en emoties volgen. Mensen die systemen opbouwen die zich richten op diversiteit, inclusie en de kracht van individuele capaciteiten. Leiders die niet out of the box denken, maar die hele box gewoon weggooien en barrières doorbreken, mensen de vrijheid geven om hun eigen capaciteiten én ondertussen ook die van de organisatie te verhogen. Die tabula rasa maken en op een andere manier verder gaan. Doen ze dat niet, dan verandert er fundamenteel niets en rijden we de planeet en de mens verder de vernieling in”, argumenteert Geert.

“We hebben een ander soort leiderschap nodig, visionair, vrouwelijk én vlak.” 

Re-story al lange tijd actief, nog voordat er centen waren

De crowdfunding voor Re-story klopte succesvol af op 37.000 euro en dat is het bewijs dat veel mensen inderdaad verandering willen. Maar nog voordat het geld er was, was Re-story al heel actief bezig. “We hadden gesprekken gevoerd met een aantal vooraanstaande mensen over duurzame betekeniseconomie en bewustzijnskapitalisme, over de nood aan nieuw leiderschap en een ander economisch systeem dat beter is voor individu én wereld. In navolging van de Financial Times en The Economist hadden we al die gesprekken in een dossier gegooid en dat aangeboden aan De Tijd, De Morgen en De Standaard. Die bleken niet geïnteresseerd. Ze zouden dat thema zelf wel verslaan mocht dat ‘ooit’ nodig zijn. Mischa en ik hebben dan maar zelf het heft in handen genomen. Het is dus dankzij de kwaliteitsmedia dat Re-story bestaat,” lacht Geert.

Degrande en Verheijden van Re-story, journativisten in actie

Re-story biedt een tot twee verhalen per week aan en hanteert daarmee de leuze kwaliteit boven kwantiteit. “We willen dat onze woorden impact hebben, dat we mensen op een spoor zetten dat de economie verandert. We noemen onszelf journativisten, een combinatie van journalist en activist. Het is niet de bedoeling om de boel in brand te steken of op de barricaden te gaan staan, wel om impact te maken en discussie los te weken. Op dit ogenblik bestaan er veel kleine, versnipperde initiatieven. We menen dat Re-story op het goede moment komt om alles samen te brengen en verbanden te leggen, verbanden die lang niet voor iedereen duidelijk zijn. Daarin ligt onze meerwaarde. Veel ondernemers zijn nog niet overtuigd van het belang van maatschappelijke winst naast de financiële. Re-story wil hen betrekken bij de transitie naar een andere, betere wereld”. 

Adieu aan de feniks en eenhoorn, welkom aan de zebra

‘Dankzij’ corona lijkt het alsof we tien jaar vooruit gekatapulteerd zijn in de tijd. Volgens Geert is het tijd voor de zebra. “De eenhoorns waren niet zo lang geleden hét van het. Als bedrijf starten en meteen de top bereiken, wie wou dat nu niet? Een aantal fikse financiële tegenvallers later kwamen de feniksen weer op nummer een te staan, de traditionele oudere bedrijven die in staat waren zich aan te passen aan de nieuwe disruptieve maatschappij. Maar ook dat type ondernemers is passé. Het dier van de toekomst is de zebra,” lacht Geert.

Zebrabedrijven zijn de toekomst!
Zebrabedrijven zijn de toekomst!

“Zebra’s werken in groep samen en slagen er zo in zich te verweren tegen de veel gevaarlijker leeuwen. Zebrabedrijven proberen een evenwicht te vinden tussen winst en purpose en delen macht en middelen. Ze creëren een eerlijker en verantwoordelijker samenleving en luisteren naar de klanten en gemeenschappen die ze bedienen. Niet zelden worden deze bedrijven geleid door vrouwen, en dat is toch wel opvallend”, lacht Geert. “Re-story staat klaar om succesverhalen te brengen van zebrabedrijven die aantonen dat ‘beter voor mij‘ en ‘beter voor de wereldharmonieus kunnen samengaan.”

“Re-story staat klaar om succesverhalen te brengen van zebrabedrijven die aantonen dat ‘beter voor mij’ en ‘beter voor de wereld’ harmonieus kunnen samengaan.”

Ook welkom aan de pauw met zijn prachtige staart

Volgens Geert Degrande is er na corona een pauwstaartherstel nodig. “Economisten voorspellen een herstel in de vorm van een V, anderen voorspellen een U, een W, een L, en zelfs een K. Daarbij zal een deel van de samenleving het moeilijker hebben, een ander deel makkelijker. Aan die rechterkant horen echter meer dan twee beentjes thuis. Je moet niet alleen kijken naar de financiële groei, maar ook naar duurzaamheid, diversiteit, inclusie en gelijke rechten, het dichten van de kloof tussen rijk en arm, het wegebben van polarisatie … Een model met vijftig beentjes doet het zoveel beter. Trek je de beentjes allemaal open, mét de verschillende bijbehorende kleuren, dan krijg je een prachtige pauwenstaart. Alle losse onderdelen zijn samen zoveel meer waard en leveren een véél betere en meer leefbare wereld op”.

Geert Degrande van Re-story stelt de economie voor als een pauwenstaart, dat kan tellen als symbool.
Op naar een kleurrijke en vooral leefbare economie!

Geert Degrande is nu al een gelukkig man

Ook de afscheidswoorden van Geert geef ik jullie graag mee. “Stel dat de crowdfunding niet was gelukt, dan was het verhaal van Re-story voor mij toch een succes. Want ik heb me nog nooit zo goed gevoeld, heb nog nooit zoveel boeiende mensen leren kennen en met zoveel interessante mensen gesproken. Mensen die ik zonder Re-story nooit had ontmoet. Dat alles maakt me een gelukkig man.”

“Ik heb trouwens nog nooit zoveel adrenaline door mijn lijf voelen stromen als nu en ik ben net 62 geworden. Eigenlijk zou iedereen regelmatig van job moeten veranderen om zijn energie op peil te houden. In mijn geval – ik ben ondertussen veertig jaar actief als zelfstandig journalist, copywriter en tekstschrijver –  zie ik opeenvolgende blokken van tien jaar. De eerste tien jaar deed ik zo’n beetje van alles, vervolgens werkte ik tien jaar in financiën, HR en marketing, dan tien jaar in de retail en erna tien jaar als ghostwriter. En nu is de tijd rijp voor de volgende tien jaar,” lacht Geert.

Ik wens Geert en Mischa veel succes met hun Re-story, ik heb er alle vertrouwen in dat ze brokken zullen maken. Als freelance copywriter met een open geest volg ik ze alvast graag. Wist je trouwens dat Geert Degrande mijn carrière als copywriter een zetje heeft gegeven door me aandacht te geven op MadeIn? Nog eens bedankt daarvoor, Geert! En met deze positieve boodschap sluit ik deze blog weer af. Tot de volgende!

Wil je een website die gevonden wordt? Eén adres: C'bon.

© C’bon

Ook geïnteresseerd in deze blog?

SEO-copywriting, wat een uitdagende klus!

SEO-copywriting, wat een uitdagende klus!

Mijn naam? niet Kristien Bonneure, wel Christine Bonheure

Mijn naam? niet Kristien Bonneure, wel Christine Bonheure

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *