Hoe haal je de pers?

Hoe haal je de pers? Tja, die vraag heb ik het voorbije weekend een paar keer gekregen. Eerlijk? Ik heb daar niet veel moeite voor moeten doen. Ik lanceerde mijn website eind september en postte dat bericht op LinkedIn, Facebook en Twitter.

Door mijn werkervaring en mijn communicatieve natuur beschik ik over een vrij groot netwerk op LinkedIn. En dat netwerk gunt me ook wel wat. Ik mag echt zeggen dat de gunfactor van anderen ten opzichte van mij hoog is en dat telt uiteraard dubbel (en omgekeerd).

Maar wat nog belangrijker is? Ik houd ook contact met de meeste bekenden. Dat doe ik door af en toe eens te reageren op hun posts, of door een persoonlijk berichtje te sturen. Grappig, to the point, leuk om te lezen, ik ben niet voor niets freelance copywriter van beroep.

Wat ook helpt? Je persbericht laten schrijven door C’bon, natuurlijk? 🙂

Hoe haal je de pers?
Intro C’bon-artikel in Jobat.be van 17 oktober 2015. Klik om de volledige tekst te zien.

Een van die contacten in de pers is Geert Degrande

Geert Degrande is journalist bij Mediahuis en auteur van de digitale nieuwsbrief Made in Vlaanderen. Toen hij mijn update zag over de lancering van c-bon.org en mijn activiteit als copywriter in Gent nam hij automatisch contact met me op. Hij stelde me de vraag of ik in de volgende Made in Vlaanderen-nieuwsbrief wou staan.

Hij had al een titel: ‘Startende ondernemer in Oostakker schrijft motivatiebrieven voor werkzoekenden’. Volgens hem zou het artikel zeker gelezen worden. Wat ik aanbood – tips over overtuigend solliciteren – was volgens hem immers een gat in de markt. Doelbereik: zomaar eventjes 15.000 geadresseerden.

Uiteraard was ik geïnteresseerd! Het resultaat? Dit artikel. Van een gunfactor gesproken.

Verder kom ik ook aan de bak als specialist SEO Gent en schrijf ik vooral hoogscorende bedrijfsblogs.

Wist je trouwens dat Geert nu co-initiatiefnemer van Re-story is? Op de vraag ‘Hoe haal je de pers’ weet hij als geen ander het antwoord.

Meten is weten

De volgende week toonden de cijfers aan dat de tekst over C’bon het tweede best gelezen artikel van de week was. Mooi toch! Het artikel werd opgepakt door een aantal mensen die me meteen contacteerden met een zakelijk voorstel. Een van hen was Wieland De Hoon, een journalist met wie ik heb samengewerkt toen ik voor communicatiebureau Magelaan het personeelsblad van de UGent in elkaar stak.

Wieland is verantwoordelijk voor de dossiers in Jobat.be en zag in mijn tekstbureau een leuke invalshoek voor het dossier over salarissen. Hij vroeg me of ik ooit in een sollicitatiebrief had vermeld hoeveel ik wou gaan verdienen.

Eventjes terzijde, dat heb ik nooit gedaan. Een salaris bespreek je van persoon tot persoon en altijd mondeling. Uiteraard was ik opnieuw geïnteresseerd! Het daaropvolgende interview mondde uit in een C’bon-artikel in Jobat.be van 17 oktober. Ook online terug te vinden.

Moraal van het verhaal: hoe haal je de pers?

Dus, hoe haal je de pers? Door een beroep te doen op je netwerk. Ik heb nul komma nul energie moeten steken in beide artikels. Ze zijn me allebei aangeboden door bekenden die ik in de loop van mijn carrière op een positieve manier heb leren kennen en bij wie de gunfactor hoog is. Meer moet dat soms niet zijn.

Communicatief en attent zijn levert altijd positieve resultaten op. Gelukkig hoef ik daar niet veel moeite voor te doen, communicatief en attent als ik ben van nature. Geluk zit in de aard van het beestje, zeg ik vaak.

Ik vind het trouwens niet meer dan normaal om elke mail, elke sms, elk bericht, elke boodschap die me via welke manier dan ook bereikt, te beantwoorden. Actie-reactie, zeker in communicatie, dat is mijn motto.

Ik haalde trouwens nog vaker de pers!

En dat deed ik twee keer op basis van een blog.

Deze blog over oude vriendschap roest niet zette een journalist van De Morgen aan tot een telefoontje naar mij, dat toen uitmondde in dit artikel.

Hoe haal je de pers? Begin met bloggen!
Geïnteresseerd? Klik op de afbeelding om de tekst in pdf te lezen.

Op basis van een blog over de bedrieglijke praktijken van BuyForLife kreeg ik een journalist van De Gentenaar aan de lijn die me enkele vragen stelde. Ook dat mondde uit in een leuk artikel. Mét bijgaande foto waar onze lieve hond Frodo op staat.

Hoe haal je de pers? Door te bloggen!

Dus, hoe haal je de pers? Begin met bloggen!

En met deze positieve noot sluit ik af.

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

© C’bon, ook SEO-tekstschrijver

Persoonlijke reacties zijn altijd welkom!

Misschien ook geïnteresseerd in deze blog? Geschreven als specialist SEO Gent?

Wat zeker niet te doen op LinkedIn

Wat zeker niet te doen op LinkedIn

Hoe een copywriter lijden kan! Niet altijd fijn dat te zijn!

Hoe een copywriter lijden kan! Niet altijd fijn dat te zijn!

LinkedIn? Bijlange niet wat het moet zijn

LinkedIn? Bijlange niet wat het moet zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Peter

  Open staan voor mensen. En voor nieuwe ervaringen. Zo kennen we je! En natuurlijk dat fenomenaal communicatief talent. Goe bezig!

  • Christine

   Dank, Peter! 🙂

 • sylvie

  Sterk, Christine

  • Christine

   Zoals we zijn, hé Sylvie. Dank!