Wat zeker niet te doen op LinkedIn
Weer een blog over LinkedIn, dit is al nummer twee. Spoiler alert: ook nu is de tekst vrij negatief. LinkedIn heeft nochtans ook zijn positieve kanten. Maar onlangs had ik weer zoiets ergerniswekkends voor dat deze nieuwe blog zich als het ware vanzelf schreef. Wat zeker niet te doen op LinkedIn? In het kort komt het op het volgende neer. Wil je op een of andere manier financieel voordeel halen uit je nieuwe contact? Maak dat dan toch niet meteen overduidelijk in je eerste bericht.
Deze blog gaat trouwens over net het omgekeerde, hoe je iemand beleefd afwijst, ook klanten.
Contents
Wat zeker niet te doen op LinkedIn
In een vorige blog over LinkedIn kaartte ik aan dat het geen zin heeft om je te linken met mensen die je niet kent omdat dat gewoon niets uithaalt. Maar ik ben daarin geëvolueerd. Tegenwoordig aanvaard ik als copywriter in Gent alle uitnodigingen die binnenkomen, zonder ook maar één extra vraag te stellen. Pragmatisch zijn, noemen ze zoiets. Op die manier heb ik er meteen een potentiële lezer bij voor mijn blogs.
Zoals je weet is LinkedIn de plek bij uitstek om:
- te netwerken,
- je expertise te tonen,
- mensen aan elkaar voor te stellen,
- professionele nieuwtjes uit te wisselen,
- te doen zoals in het echte professionele leven dus, maar dan digitaal.
LinkedIn is zelfs een plek om zaken te doen, uiteraard. En dat kan en mag. Maar doe dat dan alsjeblieft op een correcte manier. En niet op een manier waarbij het winstbejag er kilometers dik op ligt.
Dit gebeurde een paar weken geleden
Een paar weken geleden stuurt een totaal onbekende man me de vraag met hem te linken. Gewoon met het standaardtekstje van Linkedin. Hij deed zelfs geen moeite om er wat persoonlijks van te maken. Dat is trouwens al een eerste antwoord op de vraag ‘Wat zeker niet te doen op LinkedIn’: stuur mensen altijd een gepersonaliseerde uitnodiging. Dat kost je ocharme tien seconden, maar levert zoveel meer op. Op het moment dat ik de uitnodiging ontvang is het 22 uur. Ik zit in de zetel en denk: “Goh ja, baat het niet dan schaadt het niet, en ik aanvaard zijn uitnodiging. Nog geen 5 seconden later zit het volgende volstrekt onbegrijpelijke copy-paste-bericht in mijn inbox. Het duurt drie leesbeurten voordat ik snap dat het over een plat zakelijk voorstel gaat.
“Dank voor je acceptatie van mijn uitnodiging, we kennen elkaar niet persoonlijk, maar ik heb inmiddels al geruime tijd een enorme hoeveelheid energie gestoken in het leggen van nieuwe contacten op LinkedIn, zo ook met jou. Mij gaat het om contacten met tekstschrijvers, websitebouwers, marketeers, pr- en communicatiebureaus, etc. Door LinkedIn heb ik inmiddels met verschillende contacten een samenwerkingsverband waarbij ik voor hen de vertalingen verzorg en waarbij zij zelf ook voordeel hebben doordat ze het in hun offertepakket naar hun klanten kunnen meenemen. Was ik duidelijk genoeg? Hartelijke groet, Jan”
Eenrichtingsverkeer toch?
Jan is dus de hele tijd over zichzelf aan het praten en over de enorme hoeveelheid energie die hij al zo geruime tijd steekt in het leggen van contacten met mensen als ik. “En dan?”, haal ik de schouders op. Maar vooral van dat laatste, vrij arrogante, zelfs onbeschofte zinnetje – ‘Was ik duidelijk genoeg?’ – krijg ik het op mijn heupen. Intussen heb ik gemerkt dat het om een Nederlander gaat die een vertaalbureau heeft. Ik herhaal: de klok slaat 22 uur, ik lig op mijn luie zetel, uitgeteld na een lange werkdag. Heb totaal geen zin om een serieus antwoord te geven en stuur hem dus een dikke duim, met het idee: daar ben ik dan weer vanaf. En ik krijg een duim terug. De volgende dag zie ik dat hij mijn profiel heeft bezocht.
Dikke nul voor commercieel talent
Ik hoop nu maar dat Jan niet zit te wachten tot ik hem een vertaling doorstuur, want dan mag hij blijven wachten. Van mijn part tot Sint-Juttemis, want geen haar op mijn hoofd dat daaraan denkt. Mijn vertalingen zitten al jaren bij Blue Lines, en van dat bureau ben ik meer dan tevreden. De mensen die er werken ken ik ook al jaren. Waarom zou ik veranderen van vertaalbureau? En stel dat ik daar toch een reden voor zou hebben, waarom zou ik dan kiezen voor een zekere Jan die ik totaal niet ken, en die me met een onbegrijpelijke, lelijke, inhoudsloze mail wil overtuigen met hem in zee te gaan?
Wie trapt daar trouwens in? Je doet zaken met mensen die je kent, niet met iemand die je een mailtje stuurt. Wat een manier van denken en van doen! Ik veronderstel dat onze Jan honderd mensen dezelfde slechte, werkelijk allesbehalve wervende mail heeft gestuurd. Al meteen het bewijs van een slechte schrijfstijl, nul empathie, nul inlevingsvermogen en nul commercieel talent. Ik vraag me trouwens af hoeveel mensen op zijn voorstel zijn ingegaan. Dat zullen er alvast niet veel zijn, wat Jan ook moge beweren.
Wat zeker niet te doen op LinkedIn, want zo doe je geen zaken
Verkopen aan klanten die je niet kent? Dat is het moeilijkste wat er is. Onze Jan schiet met hagel, maar raakt volgens mij heel weinig. Wie mensen wil overtuigen van een bepaalde dienst of product, moet eerst weten wat ze belangrijk vinden. Die moet dus een beetje tijd steken in het leren kennen van die klanten, en zich een paar pertinente voorbereidende vragen stellen als:
- Wie wil je bereiken?
- Wat vindt die persoon belangrijk?
- Wat weten ze al van jouw oplossing?
Mensen kopen trouwens zelden iets direct, en zeker niet aan de hand van één enkel bericht. Ze moeten je eerst ontdekken en leren kennen. Mijn goede raad als specialist SEO Gent? Begin te bloggen, want bloggen is daar een perfect instrument voor: hier lees je waarom je als ondernemer moet bloggen. Pas als ze je beter hebben leren kennen, gaan ze tot actie over. En als je ze dan in de watten legt, zal je nog meer verkopen. De bekende sales funnel, weet je wel? Maar voor al die verschillende fases hoor je aangepaste teksten te schrijven. Een beetje copywriter zijn, dus. Alleen op die manier sluit je optimaal aan bij de wensen van je lezers. Een berichtje op Linkedin, en dan nog in zo’n werkelijk allesbehalve wervende stijl, helpt totaal niks.
Werk aan de winkel, Jan!
Ik verwacht binnen een paar weken een opvolgmailtje, en dan nog een en dan nog een. En graag in correct Nederlands, een leesbare stijl, en een keer toegespitst op wat de meerwaarde is voor mij. En dan misschien, héél misschien … Maar ik kan niets beloven. Wat zeker niet te doen op Linkedin? Doen wat Jan deed: mensen uitnodigen met maar één zeer duidelijke reden: winstbejag. Benieuwd trouwens of Jan deze blog leest (dikke smiley). Geen erg, dan leert ie tenminste wat bij. En met deze positieve noot sluit ik deze blog af. Tot de volgende.
© C’bon
Misschien ben je ook geïnteresseerd in een van de onderstaande blogs?
Kristien Van Cauwenberge
Jan kan nog héél veel van jou leren Christine! Hopelijk leest hij niet alleen je blog maar ook mijn opmerking…
Christine
En dan de blog van mijn puike kerntalenten. 🙂