SEO vs SEA: waarom je ze soms het best allebei inzet

Al eens gehoord van SEO en SEA? Deze termen hebben maar één lettertje verschil, maar toch zijn het twee verschillende zaken. Hoe staat SEO vs SEA? Hieronder vind je wat meer uitleg, geput uit mijn ervaring als specialist SEO Gent. Waar staan die letterwoorden voor, wat doen ze, en waar leg je het best de focus op?

Eén ding is zeker, heb je een tijdsafhankelijke campagne lopen, bijvoorbeeld de verkoop van pellets net voor de winter? Combineer ze dan.

SEO vs SEA? Soms is een combinatie echt wel aangewezen.
Soms is een combinatie van SEO en SEA sterk aangewezen.

SEO vs SEA? Combineren werkt het best!

Met een slimme mix van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en betaalde advertenties (SEA) vergroot je jouw online zichtbaarheid en trek je meer potentiële klanten aan. Het is als het combineren van een magneet en een vergrootglas: je trekt mensen aan én vergroot je zichtbaarheid.

Door SEO en SEA te combineren creëer je een krachtig duo dat jouw website naar nieuwe hoogtes tilt. Het is als het samensmelten van Batman en Superman: ze zijn al sterk op zichzelf, maar samen zijn ze onverslaanbaar.

Met SEO en SEA verover je de online wereld als een ware ninja. Je sluipt je weg naar de top van de zoekresultaten en laat je concurrenten in het stof bijten. Het is als schaken: je zet strategische zetten en behaalt de overwinning.

SEO en SEA zijn als twee handen op één buik. Ze vullen elkaar perfect aan en zorgen voor een optimale online aanwezigheid. Het is als het dansen van een perfecte tango: elke beweging is synchroon en brengt je dichter bij succes.

SEO vs SEA? Combineren is de boodschap!

Op welk vlak verschillen beide letterwoorden?

  • SEO staat voor Search Engine Optimization, in het Nederlands wordt dit vertaald met het lange woord zoekmachineoptimalisatie. Als je deze techniek consequent en met kennis van zaken toepast, dan verkrijg je een hogere ranking van je webteksten in zoekmachines als Google en co. Voor SEO hoef je geen cent te betalen. SEO heeft dus een invloed op de organische of onbetaalde zoekresultaten.

    Hier lees je trouwens meer over de vijf werkpunten op het vlak van SEO-optimalisatie.
  • SEA staat dan weer voor Search Engine Advertising, of het adverteren in zoekmachines. Bij SEA denk je automatisch aan Google Ads en dat is normaal. Google is nu eenmaal de meest gebruikte zoekmachine in onze contreien. Zoals je weet moet je voor advertenties doorgaans wel betalen. SEA heeft dus betrekking op de betaalde zoekresultaten.

SEO vs SEA? Eerst even SEO uitspitten

SEO is een ‘gratis’ strategie die je toepast om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines. Daar horen verschillende zaken onder:

  1. Onpage SEO, zoals zoekwoordenonderzoek of het zoeken naar woorden die mensen in Google invoeren als ze iets willen weten over een bepaald product of dienst. Heb je het juiste sleutelwoord gevonden? Dan wijd je er een blog aan, geschreven volgens de regels van SEO. Ook de achterliggende techniek en de doorzichtige en gebruiksvriendelijke structuur van je website zijn belangrijk. Zowel bezoekers als zoekmachines moeten er gemakkelijk hun weg op vinden.
  2. Offpage SEO, of de factoren buiten je site, heb je iets moeilijker in de hand. Ik denk maar aan het aantal links naar je website. En die blijven ontzettend belangrijk in de ranking van sites.

Inzetten op SEO is gratis, maar…

Gratis is inderdaad een groot woord, want SEO kost uiteraard wel iets. Het neemt massa’s tijd en energie in beslag én je moet weten waar je mee bezig bent. Om webteksten te schrijven die bezoekers vinden moet je de SEO-regels kennen en op de hoogte blijven van alle wijzigingen en bijsturingen op dat vlak. Wil je dat ze je teksten ook lezen, dan moet je over een vlotte pen beschikken. Ook hoor je vaak nieuwe blogs te posten en je oude posts up-to-date te houden om je positie in de rankings te behouden. Basis is dat je in de CMS van je website moet kunnen werken, anders betaal je je blauw aan derde partijen. En je moet blijven optimaliseren.

Een van de grootste nadelen is dat je niet weet via welke zoekwoorden een gebruiker op je site terechtkomt. Daarvoor moet je dan weer betalende software installeren. Ik gebruik daar SECockpit voor.

Even tussendoor, als specialist SEO ben ik per week gemiddeld vier uur bezig aan mijn kleine website. En hoeveel tijd en energie ik er ook in investeer, een garantie op een goed resultaat heb ik niet. Ook al omdat ook de concurrentie niet stil zit.

Weet je trouwens wat SEO zo moeilijk maakt? Dat niemand precies weet welke algoritmen Google gebruikt om websites te ranken. Die algoritmen zijn even geheim als de ingrediënten van Coca-Cola.  

Google-algoritmen? 
Even geheim als de ingrediënten van Coca-Cola.
De Google-algoritmen zijn even geheim als de ingrediënten van Coca-Cola.

SEO vs SEA? Met mijn SEO gaat het goed. Ik hoef niet in te zetten op SEA om klanten te winnen.

SEO vs SEA? Ook even SEA uitdiepen

Hoor je het woord SEA? Dan denk je wellicht meteen aan betaalde advertenties op de resultatenpagina van zoekmachines.

Wat betreft SEO vs SEA. Ook SEA begint met een zoekwoordenonderzoek. Je beslist hoeveel je betaalt om te ranken op zelf gekozen zoekwoorden en je betaalt enkel als er iemand op je advertentie klikt. De hoogste bieder die tegelijk de beste content biedt krijgt de hoogste plaats in de rankings …  Het grote voordeel van SEA? De resultaten zijn meteen zichtbaar en transparant én je krijgt meteen een lijst van sleutelwoorden die geïnteresseerden invoeren op zoek naar jouw aanbod. En dat is mooi meegenomen!

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

Google geeft de betaalde zoekresultaten altijd een prominente plaats bovenaan op de pagina, boven de organische resultaten en boven de vouw. Om de organische zoekresultaten te zien, moet je dus naar beneden scrollen.

Een pluspuntje? Hoewel SEA met de meeste aandacht gaat lopen, gaat 85% van de kliks naar de organische zoekresultaten. Veel mensen weigeren immers op advertenties te klikken. Ik ben er alvast een van. SEO vs SEA? Ik ben alvast overtuigd voorstander van SEO!

Wist je trouwens dat je gratis en dus voordelige Google Mijn Bedrijf-profiel boven de organische zoekresultaten staat in lokale zoekopdrachten? Leve lokale SEO!

SEO vs SEA: de conclusie?

De uitspraak “Focus maar op SEO want dat is gratis en SEA betalend!” is een beetje te kort door de bocht. Ook al is SEO ‘gratis’, je investeert er toch veel tijd, energie en moeite in terwijl de resultaten niet gegarandeerd zijn. Bij SEA daarentegen is de ROI (de return on investment) meteen duidelijk. Bovendien krijg je een overzicht van de sleutelwoorden die mensen gebruiken om online naar jouw dienst of product op zoek te gaan. Die inzichten kan je dan weer gebruiken voor je SEO-strategie. Dat levert een mooie wisselwerking op.

Meegenomen is dat je er met een doorgedreven SEO-strategie toch in slaagt mensen naar je website te krijgen, zonder dat je voor elke klik moet betalen. Zeker als je schrijft rond onderwerpen waar mensen naar zoeken, en de concurrentie haalbaar is. Ik kan zo’n concurrentieanalyse voor je doen, mocht je dat willen….

Heb je een tijdsafhankelijke campagne lopen? Ik denk aan de verkoop mét korting van pelletkachels tijdens Batibouw? In dat geval combineer je het best je SEO- en SEA-strategie omdat ze elkaar goed aanvullen. Je kan de transparante gegevens die je krijgt uit de SEA-campagne gebruiken om je SEO-strategie te optimaliseren. En dat is meteen een dubbele plus. Conclusie? SEO vs SEA? Beter SEO én SEA.

En met deze positieve noot sluit ik deze blog alweer af. Tot de volgende.

SEO vs SEA? Ik help je vooral met SEO.

© C’bon

Ook geïnteresseerd in een van de onderstaande blogs?

Goede blog schrijven? Lees deze 5 beregoede tips

Goede blog schrijven? Lees deze 5 beregoede tips

Hoe vind je onderwerpen voor blogs?

Hoe vind je onderwerpen voor blogs?

SEO-copywriting, wat een uitdagende klus! Door die E-E-A-T!

SEO-copywriting, wat een uitdagende klus! Door die E-E-A-T!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *