Wat als je niet kan slapen? Ik heb de remedie gevonden!

Die vraag heb ik me jarenlang zelf gesteld. Wat als je niet kan slapen? Wat moet je in godsnaam doen als je nacht na nacht uren wakker ligt? Daardoor als een zombie door het leven gaat en tegen het eind van de werkweek een echt wrak bent, bijna een levend lijk. Misschien ben je wel ontslagen in coronatijd, en ook dat is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.

Ik kom van jarenlang maximaal 1 uur slapen en uren wakker liggen naar nu gemiddeld 5 uur diepe slaap. Het werk is nochtans hetzelfde gebleven – als copywriter in Gent schrijf ik de prachtigste teksten – en het stressniveau ook.

Het enige wat ik heb veranderd? Sinds maanden drink ik nog maximaal twee kopjes koffie per dag. En dat werkt wonderwel! Als bewijs deel ik mijn slaapcurve van de afgelopen nacht… Om jaloers op te zijn, niet? Ik ben er met 6 slimme trucs ook in geslaagd mijn productiviteit te verhogen.

Wat als je niet kunt slapen? Dan drink je toch gewoon een pak minder koffie? Klus meteen geklaard.

Wat als je niet kan slapen?

Voor mij is minder koffie drinken hét antwoord op al mijn slaapproblemen. Had ik dat maar jaren eerder geweten! Vroeger dronk ik letterlijk liters koffie. Dat is trouwens iets wat je als freelance copywriter gewoon moet doen, dat hoort er gewoon bij. Onderstaande foto geeft een momentopname van een doordeweekse werkdag van vroeger. Computerscherm, toetsenbord, typende handen, én het obligate kopje koffie erbij.

Scherm, toetsenbord, handen en koffie: de werkinstrumenten van een copywriter.
Het obligate kopje koffie rechtsboven, dat belangrijke werkinstrument van een copywriter.

Dat kopje koffie zie je tegenwoordig niet meer op mijn bureau staan. Na de bodyscan die ik eind vorig jaar heb laten doen, ben ik op slag gestopt met het overmatig drinken van koffie. Het resultaat is in één woord verbazingwekkend.

Bodyscan? Wat is dat?

Eind december 2019 liet ik een bodyscan in Zottegem uitvoeren na de werkelijk lyrische commentaar van Something Ellis, een collega-graficus van me. Ik besloot er ook een te ondergaan. Laat je niet afschrikken, ‘ondergaan’ is een héél groot woord voor wat er precies gebeurt. Je gaat op de weegschaal staan – dat was voor mij het meest dramatische – en je lengte wordt gemeten. Vervolgens ga je zo ontspannen mogelijk zitten op een stoel, je legt je handen en voeten op twee metalen plaatjes, er wordt een kleine hoeveelheid elektriciteit door je lichaam gestuurd, en die lading registreert je inwendige mens. Tot hier de uitleg van een leek.

Een aansluitend gesprek met de therapeut leverde een lijvig rapport op waarin onder meer een aantal gezonde voedingstips stonden. Het belangrijkste? Ik moest dringend stoppen met het drinken van liters koffie. Je weet wel, die kopjes koffie die je door je keel giet zonder dat je die echt smaakt. De koffie die je automatisch drinkt uit pure gewoonte.  

Ik kreeg de raad mijn koffie-inname te beperken tot twee kopjes per dag en daar tijd voor te maken. Quality coffee time dus.

Zo gezegd, zo gedaan

Sindsdien drink ik maximaal twee kopjes koffie – espressootjes in mijn geval – per dag. Eentje ’s morgens en eentje na het middageten. En ik maak daar echt tijd voor zodat ik er ten volle van kan genieten. Geen automatismes meer. Alleen puur genot. Ik ga ervoor zitten, nestel me in een hoekje of in een luie zetel, en geniet van de eerste tot de laatste druppel. Mijn koffiemomentjes! En ze werken! Want ik slaap opnieuw als een baby, zegt ook mijn man.

Dus ‘wat als je niet kan slapen’? Drink minder koffie!

Oh ja, jezelf een hond aanschaffen kan ook geen kwaad. Dat levert de nodige beweging op. Maar dat verminderen van koffie is toch mijn toptip nummer één.  Mijn slaapcurve bewijst het als geen ander. Als 54-jarige dame heb ik sinds mijn achttiende – de leeftijd dat ik koffie begon te drinken – niet meer zo goed geslapen. En ik voel me een heel ander mens.

Doen, zou ik zeggen. En met deze positieve woorden sluit ik deze blog weer af. Tot de volgende!

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

© C’bon

Storytelling opleiding bij Editio is haar geld niet waard

Storytelling opleiding bij Editio is haar geld niet waard

Weer 3 maanden verder… Mijn gelezen boeken 2020 deel 2

Weer 3 maanden verder… Mijn gelezen boeken 2020 deel 2

Goede blog schrijven? Lees deze 5 beregoede tips

Goede blog schrijven? Lees deze 5 beregoede tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • D.

    Ik drink sinds een jaar of twee één kopje koffie per dag. Meer kan ik me niet voorstellen. thee, daarentegen, drink ik wel met liters.

    • Christine

      Prima. Al langer goed bezig dus. En, slaap je goed?