Top 10 must-reads: mijn all-time favoriete boeken

Overzicht van de 10 favoriete boeken van Christine Bonheure van C'bon
4000 gelezen boeken en dit zijn mijn favorieten!

Ik werd via een vriend gevraagd mijn 10 favoriete boeken op Facebook te plaatsen, alleen de cover, zonder enige uitleg. Dat heb ik als boekenverslindster uiteraard heel graag gedaan. Maar Facebook is zo’n vluchtig medium niet? Ik maak er daarom graag deze overzichtblog van. Die gaat tenminste langer mee dan een dag of twee.

Hier komt mijn lijst favoriete boeken aan, in willekeurige volgorde – alhoewel ik vaak meteen verwijs naar Bidden wij voor Owen Meany als mijn all-time favorite. Lekker makkelijk, daar hoef ik niet over na te denken.

Het was trouwens moeilijk kiezen uit de meer dan 4000 boeken die ik ondertussen al gelezen heb. Moge er nog veel favoriete boeken volgen!

Tien favoriete boeken van C’bon – mijn all-time favorites

Bidden wij voor Owen Meany - Een van de favoriete boeken van Christine Bonheure van C'bonBidden wij voor Owen Meany van John Irving
*****

Bidden wij voor Owen Meany is zonder twijfel een van mijn absolute favoriete boeken! Het verhaal raakt diep door thema’s als vriendschap, geloof, schuldgevoel en het onvermijdelijke lot.

Wat Irving hier doet, is werkelijk uniek. Hij laat alles wat Owen zegt in hoofdletters afdrukken. Aan het begin beschrijft hij Owens schrille stemgeluid, en dankzij die hoofdletters hoor je die stem als vanzelf in je hoofd, het hele boek door. Het is alsof Owen je vanuit de pagina’s letterlijk toeschreeuwt.

Het verhaal zit boordevol lagen: de uiteenlopende manier waarop Owen en Johnny met geloof omgaan, de tragikomische gebeurtenissen uit hun jeugd, de verrassende betekenis die zelfs de allerkleinste details krijgen.

Irving schrijft met een combinatie van humor, tederheid en een scherp oog voor wat mensen drijft. En de opbouw van dit boek is gewoon briljant. Als je het nog niet gelezen hebt: doe het nu!

Ik die nooit een man heb gekendIk die nooit een man heb gekend van Jacqueline Harpman
*****

Dit dystopische verhaal deed me vaak denken aan het minstens zo aangrijpende De Wand van Marlen Haushofer (ook absoluut een aanrader!). De vertelster legt haar levensverhaal vast, hopend dat iemand het ooit zal ontdekken, zodat haar bestaan en haar dood niet vergeefs zijn.

Al van jongs af aan voelt ze zich anders. Ze is enig kind en wordt samen met 39 andere vrouwen gevangen gehouden. Hun leven speelt zich af in een kelder, achter ijzeren tralies, onder het toezicht van drie bewakers die elkaar afwisselen. Wat hen daar heeft gebracht en wat er precies gebeurd is, blijft een raadsel. Wanneer ze eindelijk weten te ontsnappen, kunnen ze niet eens bepalen of ze nog op hun eigen planeet zijn. Wat volgt is een zoektocht naar anderen.

De kracht en nieuwsgierigheid van de vertelster blijven indrukwekkend, zelfs wanneer er ogenschijnlijk geen reden meer is om te leren of hoop te houden. Een intrigerend en fantasierijk verhaal!

Wolkenatlas - Een van de favoriete boeken van Christine Bonheure van C'bonWolkenatlas van David Mitchell
*****

Een bijzonder gevarieerd boek dat uit niet minder dan zes verhalen bestaat, elk in een razend tempo geschreven.

De eerste vijf verhalen, die compleet verschillende personages en situaties belichten, eindigen abrupt, soms zelfs halverwege een zin. Pas na het zesde verhaal worden de voorgaande verhalen weer opgepakt. Dat maakt het even lastig om de draad opnieuw op te nemen. Het vijfde en zesde verhaal spelen zich trouwens volledig af in de toekomst.

Hoewel ik normaal geen grote fan ben van sciencefiction boeiden deze hoofdstukken me enorm. Vooral de taal van de jongen in het zesde verhaal sprong eruit: het lijkt wel een toekomstversie van het Nederlands, zo fonetisch en spreektaalachtig mogelijk. Denk aan woorden als “nixs” – een fascinerende toevoeging. De overkoepelende boodschap van het boek is stevig: je slaat, of je wordt geslagen. Als wereldbeeld is dat behoorlijk donker.

Wat ik echt knap vond, is hoe de ogenschijnlijk losse verhalen met elkaar verbonden zijn door één enkel subtiel detail.

Waarom dit een van mijn favoriete boeken is? Het geheel is creatief, fantasierijk en geschreven in een uitbundige stijl die mij helemaal ligt.

Een geweer, een koe, een boom en een vrouwEen geweer, een koe, een boom en een vrouw van Meir Shalev
*****

Een geweer, een koe, een boom en een vrouw van Meir Shalev laat je niet zomaar los. Het boek voert je mee naar een klein dorp in Israël en verweeft op meesterlijke wijze de geschiedenis van de eerste pioniers met intrigerende familieverhalen.

Shalevs schrijfstijl is een genot: beeldend en poëtisch, met hier en daar een vleugje subtiele humor die je onbewust doet glimlachen. De personages hebben elk hun intrigerende eigenzinnige karakter.

Het verhaal barst van de liefde, geheimen en tradities, en de onverwachte wendingen zetten je regelmatig aan het denken. Zo komt de onthulling waarom de oudere vrouw steeds op die ene plek in de tuin te vinden is, enorm hard binnen. Het is een leesmoment dat je echt midscheeps raakt, en dat is wat voor mij grote literatuur is. Het verhaal ontroert en amuseert tegelijkertijd, en ook na de laatste bladzijde blijft het nog lang in je hoofd hangen.

Een absolute aanrader voor liefhebbers van diepgaande verhalen met een vleugje magie.

De geheime schrift - Een van de favoriete boeken van Christine Bonheure van C'bonDe geheime schrift van Sebastian Barry
*****

Deze aangrijpende roman neemt je mee naar Ierland in de vorige eeuw en schetst een indringend beeld van de burgeroorlog, de wraakacties die erop volgden, en hoe mensen worstelen met hun trauma’s. Het verhaal legt ook de donkere kant bloot van de immense macht die de geestelijkheid uitoefende op kerk, gemeenschap, instellingen en weeshuizen. Religie als een bron van leed is hier opnieuw een centraal thema. Veel van mijn favoriete boeken draaien trouwens rond religie, lijkt het wel.

Dokter Grene probeert te achterhalen waarom zijn 100-jarige patiënte Roseanne McNully ooit werd opgenomen in zijn psychiatrische instelling. Terwijl hij haar tragische verleden ontrafelt, leren we ook zijn eigen verhaal kennen. Beide levens verweven zich op een werkelijk indrukwekkende manier.

De fragmentarische opbouw geeft een diepgaande blik in de levens van enkele inwoners van een Iers stadje. Dit alles is bovendien geschreven in een meesterlijke stijl.

Eén citaat bleef me in het bijzonder bij omdat het zo’n treffend prachtige en tijdloze gedachte is: “In onze eigen ogen zijn we nooit oud. Dat komt doordat het schip waarin we varen de ziel is, niet het lichaam.”

Een echte aanrader! 

SchemerlevenSchemerleven van Jaap Robben
*****

Jaap Robben bewijst opnieuw wat een meesterlijke schrijver hij is. Zowel Birk als Zomervacht vond ik fenomenaal, maar dit boek overtreft alles. Het woord “beter” schiet zelfs tekort om het te beschrijven. Het verhaal heeft me compleet overrompeld.

Het begint met de dood van Louis, de echtgenoot van Elfrieda. Wat volgt, is een ontroerend en confronterend portret van haar moeilijke relatie met zoon Tobias en haar complexe karakter: altijd boos, geërgerd, eigenzinnig, soms zelfs hatelijk. Stap voor stap ontdek je welke ervaringen haar zo gevormd hebben.

De spanningsopbouw in dit boek is ongeëvenaard – sterker dan in de beste thrillers, en daarvan heb ik er al heel wat gelezen. Het was zelfs zo intens dat ik de laatste twintig pagina’s een dag heb uitgesteld omdat ik de spanning nauwelijks aankon. Het einde heb ik minstens tien keer herlezen, telkens met evenveel kippenvel.

Een buitengewoon empathisch verhaal, geschreven in een eenvoudige, maar schitterende taal.

“Groots” is het enige woord dat recht doet aan dit boek.

Het kaartenhuis - Een van de favoriete boeken van Christine Bonheure van C'bonHet kaartenhuis van Mark Z. Danielewski
*****

Het Kaartenhuis is zonder twijfel een meesterwerk, en met reden een van mijn favoriete boeken. Dit verhaal over een film die nooit heeft bestaan is origineel, brutaal, efficiënt, beklemmend en ongelooflijk inventief. Daarbij leest het ook nog eens als een trein – of voor de Nederlanders: als een tierelier.

Het is geen klassiek horrorverhaal want Danielewski weet de gebruikelijke clichés vakkundig te vermijden. Geen geesten, geen kwaadaardige buitenaardse wezens, en ook geen monster dat uiteindelijk ontmaskerd wordt. Wat blijft, is het huis zelf, dat constant van vorm verandert en daarmee een ongekende dreiging creëert.

Het boek is zo rijk en gelaagd dat de 150 woorden die ik normaal voor een boekverslag gebruik niet volstaan om recht te doen aan alle details, ik heb er dan ook een veel uitgebreider blog aan gewijd, Het kaartenhuis. Vind ik trouwens een van de beste blogs die ik ooit heb geschreven.

Maar bovenal: lees dit meesterwerk zelf!

Uit het leven van een hondUit het leven van een hond van Sander Kollaard
*****

De eerste paar pagina’s dacht ik nog: “Hier gaan we weer: die typische Nederlandse kneuterigheid, een man die niets bijzonders meemaakt, een verhaal dat de Libris niet waard is.” Maar toen kwam het omslagpunt. Ik zat ineens rechtop, raakte geïntrigeerd, en het hoofdpersonage én de mensen om hem heen – uit zijn herinneringen en in het heden – kwamen echt tot leven.

Een kooikerhond – prachtig ras! – is ziek, en terwijl de eigenaar zich daarover ontfermt, overdenkt hij zijn leven. Zijn liefdes, het verlies van zijn oudere broer, zijn mislukte huwelijk, een minnares. En dan is er die toevallige ontmoeting met de charismatische Mia en de hints naar een vaststaande datum in de toekomst waarop hij zal sterven.

Alles wordt zo menselijk en prachtig verwoord dat het aanvankelijke “saaie” verhaal uitgroeit tot een ode aan de levenslust, die fundamentele kracht die je voortdrijft. Naarmate ik verder las, werd ik steeds enthousiaster. Wat een onverwachte en fijne leeservaring!

Het geheim - Een van de favoriete boeken van Christine Bonheure van C'bonHet geheim van Anna Enquist
*****

Na dertig jaar heb ik dit prachtige favoriete boek van me opnieuw gelezen, en ik denk dat ik het nu zelfs nog beter vind. Het geheim vertelt het verhaal van een vrouw die alles opzijzet voor haar passie: pianospelen. Die passie volgt ze blindelings, zelfs ten koste van een liefdevolle verloofde.

Een van de meest aangrijpende scènes vond ik het moment waarop Wanda Wiericke – wat een melodieuze naam – na jaren haar verstandelijk beperkte broer bezoekt in een instelling. Ze gaat achter de piano zitten en begint te spelen. Haar broer, die normaal onbereikbaar lijkt, kruipt stilletjes onder de piano en luistert. Een scène die je bij de keel grijpt.

Wat een talent heeft Enquist om het prachtige pianospel zo levendig en emotioneel op papier te zetten! Haar muzikale eruditie straalt van elke pagina af.

Niets dan bewondering heb ik voor haar werk. Was ik maar in staat zo te schrijven over mijn eigen liefde voor de gitaar. Een prachtboek, ook als je niets met piano’s hebt.

Liefde kent veertig regelsLiefde kent veertig regels van Elif Shafak
*****

Wie dit boek leest, wordt vanzelf een gelovige in de kracht van woorden. Voor je het weet, volg je in gedachten de voetsporen van soefie Roemi. Zijn ontmoeting met zielsverwant Sjams zet niet alleen zijn leven op zijn kop, maar brengt hem ook in contact met de veertig regels van de liefde. Deze transformeren hem tot een dichter. Tegelijkertijd volgen we Ella, een 40-jarige Amerikaanse huisvrouw, die door het lezen van een manuscript over Roemi en Sjams de echte liefde ontdekt en besluit haar leven drastisch om te gooien.

Op papier lijkt dit misschien een wat saaie premisse – religie en een verliefde huisvrouw, wat kan daar nu boeiend aan zijn? Maar het tegendeel is waar. Ella’s groeiende liefde voor auteur Aziz is allesbehalve een cliché, terwijl het verhaal van Roemi en Sjams op meesterlijke wijze wordt verteld. Door de wisselende perspectieven krijgt het extra diepgang.

Dit boek is fenomenaal: gevarieerd, meeslepend en doordrenkt met filosofische inzichten. Precies wat ik geweldig vind en waarom dit een van mijn favoriete boeken is.

Extra: nog 2 favoriete boeken erbij!

Ik merk nu in al mijn enthousiasme dat ik twaalf favoriete boeken had genoteerd, in plaats van tien. In plaats van mijn hart te breken en ze te verwijderen, zet ik ze er gewoon bij. Het is mijn blog, dus ik doe wat ik wil! 🙂

De ontheemden - Een van de favoriete boeken van Christine Bonheure van C'bonDe ontheemden van Amin Maalouf
*****

Prachtverhaal over de vriendschap tussen een groep mensen van verschillende religies – moslim, christen, jood – en hoe deze religieuze achtergronden hun levens beïnvloeden.

Door de burgeroorlog in hun geboorteland ergens in de Levant zijn sommige jeugdvrienden naar verre landen geëmigreerd. Wanneer een van de achterblijvers in het thuisland sterft, probeert Adam een reünie te organiseren. Via de herinneringen die hij opschrijft, leer je geleidelijk meer over de vrienden.

Het verhaal wisselt voortdurend tussen lachen en huilen, en behandelt thema’s als opgroeien, volwassen worden en de complexiteit van vriendschap tussen mensen met verschillende achtergronden, meningen en religies.

Hoewel sommige inzichten politiek niet helemaal correct zijn, krijg je als lezer begrip en sympathie voor iedereen en hun keuzes. Dat alleen al is een werkelijk indrukwekkende prestatie van de schrijver!

Door het zwarte sparrenwoudDoor het zwarte sparrenwoud van Joseph Boyden
*****

Deze schrijver zou iedereen moeten lezen – want wat een talent. Boydens vorige roman, Driedaagse reis, over twee Cree-broers die vechten in het Canadese leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, raakte me diep. Ik heb er nog maandenlang over nagedacht. Dit boek raakt me opnieuw eigenlijk om dezelfde reden: het gaat over menselijke relaties, zowel de goede als de slechte.

De structuur maakt het boek ontzettend boeiend. Het verhaal wordt verteld door Annie, die haar belevenissen deelt met haar oom Will, die in coma ligt. Afwisselend ontdek je meer over Wills verleden en hoe hij in coma is geraakt. Beide verhalen zijn bijzonder de moeite waard.

Wat ik ook fijn vond, is dat je al lezend veel opsteekt – dit keer over de cultuur van de Canadese Cree-indianen die te maken hebben met racisme, discriminatie en alcohol. En over de soms onhebbelijke menselijke natuur, die je werkelijk overal tegenkomt. Echt een aanrader!

Ontdek al mijn boekverslagen op Goodreads.

Ziezo, je hebt ze gehad, geen 10 maar 12 favoriete boeken

Dat is althans het overzicht van vandaag 25 november 2024, de dag dat ik 59 jaar oud word! Een indrukwekkend cijfer, vind ik. Stel me dezelfde vraag volgend jaar nog eens, en wellicht zijn er weer enkele verschuivingen.

Maar één ding is zeker: Bidden wij voor Owen Meany blijft één van mijn mijn all-time favoriete boeken. Dat kan ik helaas niet zeggen van Irvings laatste boek, De laatste skilift, en zeker niet van Avenue van de mysteriën – wat een gedrocht was dat!

Zin om op de hoogte te blijven van mijn leeservaringen? Schijf je dan in op mijn nieuwsbrief! Dan krijg je om het kwartaal een boekenoverzicht in de vorm van scanbare boekenlijstjes. Een beetje zoals deze lijst gelezen boeken in kwartaal 3 van 2024.

© C’bon, copywriter in Gent

C’bons beste boeken 2023: ontdek 20 literaire juweeltjes  

C’bons beste boeken 2023: ontdek 20 literaire juweeltjes  

Waar gaat Zwerm over? Analyse door Peter Verhelst zelf

Waar gaat Zwerm over? Analyse door Peter Verhelst zelf

Brieven uit Genua, pijnlijk eerlijk en soms super schokkend

Brieven uit Genua, pijnlijk eerlijk en soms super schokkend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Judith Wynants

    ❤️❤️
    Nog van h❤️rte gefeliciteerd met je verjaardag Christine! 💋

    • Christine

      Dank je wel, Judith!

  • Yvonne De Winter

    Mijn favoriet is Het Kaartenhuis, mét voorsprong! Dank voor je mooie lijstje!

    • Christine

      Graag gedaan, Yvonne!

  • Marie-Paule JACOBS

    Prachtige lijst, Christine! Mijn lijstje is weer aangevuld! Dank je

    • Christine

      Graag gedaan!