Mijn beste boeken top 5 van 2021, bewust geen 10

Wat je hieronder vindt? Mijn boeken top 5 van 2021 die ik met graagte aan je voorstel.

2021 was trouwens een uiterst productief leesjaar! Ik heb niet minder dan 86 boeken gelezen, wat overeenkomt met 28.823 pagina’s op de kop, althans volgens mijn statistieken op Goodreads.  Een waar record! Dat heeft wellicht te maken met de bagger die tegenwoordig op tv wordt uitgezonden. Elke avond opnieuw neem ik de tv-gids vast om dan vaak meteen naar een boek te grijpen. Want wéér zit er niets bekijkenswaardig op al die verschillende kanalen. “57 channels and nothing on”, wie zong dat ook alweer, jaren geleden al?

Alles wat wordt uitgezonden, ook de allernieuwste programma’s, heb ik precies al eens eerder gezien. En die ‘nieuwe’ bekende Vlamingen à la het gezin van Paemel, sorry de Planckaerts… Stuur die alsjeblieft eens met een raket naar Mars.

Geef mij maar mooie boeken! Hieronder volgt mijn boeken top 5 van 2021. Alweer volgens mijn bescheiden mening uiteraard.

PS: per kwartaal publiceer ik een overzicht van gelezen boeken, korte scanbare teksten van max 150 woorden. Wil je op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in op mijn blog. De inschrijflink vind je helemaal onderaan, in de footer.

Ook geïnteresseerd in mijn gelezen slechte boeken in 2021?

Deze vijfsterrenboeken heb ik gelezen in 2021

Uit het leven van een hond van Sander Kollaard: in boeken top 5 van 2021 van C'bonBloemen van steen van Ilaria Tuti: in boeken top 5 van 2021 van C'bonEen man die Ove heetDe overlevenden, onderdeel van boekenlijst 3 van 2021 van C'bon.Wildevrouw, onderdeel van boekenlijst 3 van 2021 van C'bon.Trofee van Gae Schoeters: in boeken top 5 van 2021 van C'bonWaar vier wegen samenkomenHet licht achter de ogen

Vang de haas

Paarse hibiscus

De vlecht En toen begon de zee te zingenNoord van Sien Volders: in boeken top 5 van 2021 van C'bonEn elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langerSchaaknovelle - Stefan ZweigApeirogon van Colum McCann: in boeken top 5 van 2021 van C'bon

 

Zestien stuks, begot! Daar een top drie uit distilleren bleek nagenoeg onbegonnen werk. Wekenlang heb ik lopen piekeren, om uiteindelijk tot deze conclusie te komen: het wordt geen boeken top 3 of top 10, wel een boeken top 5 van 2021!

Mijn mooiste boeken top 5 van 2021

Ik begin met twee VLAAMSE auteurs die me écht van mijn stokken hebben geblazen. Allebei.

Trofee van Gae Schoeters: in boeken top 5 van 2021 van C'bonTrofee door Gaea Schoeters
*****

Deze leeservaring gaf me een stomp in de maag en tegelijk een kopstoot van jewelste. Maanden na het lezen voel ik die nog. En dat, mijn beste lezer, is hét kenmerk van grootse literatuur. Dat een boek je verrast, je de ogen opent, je een nieuwe wereld laat zien in al zijn kleine, ook onmenselijke facetten.

Dit boek is één grote aanklacht van de manier hoe de westerse wereld Afrika uitbuit. De rijkere klasse rooft er alle rijkdommen, inclusief het menselijk kapitaal. Letterlijk.

Sterke boodschap verpakt in een levendige schrijfstijl. Je bevindt je precies naast de jager tijdens de jacht. LEES DIT BOEK!

De volledige recensie lees je in mijn boekenlijst 3 van 2021.

Noord van Sien Volders: in boeken top 5 van 2021 van C'bon Noord door Sien Volders
*****

Dit is dan weer een razendknap boek dat mijn romantische kantje serieus heeft aangesproken. Een kantje dat ik niet zo vaak toon, maar uiteraard wel heb. Ik vind het trouwens altijd fijn als een boek erin slaagt me net op dat plekje te raken. Wist je dat mijn favoriete boek van 2018 het beschamend romantische “Het wordt spectaculair. Beloofd!” van Zita Theunynck is?

Sien Volders kan zeker schrijven, af en toe neemt ze de column in De Morgen over van Julie Cafmeyer. Ik wenste dat ze dat altijd deed, want haar teksten zijn zoveel raker en beter. Cafmeyer schrijft enkel over seks en uiterlijkheden, terwijl Volders het over diepzinnige maatschappelijke onderwerpen heeft die er naar mijn mening meer toe doen.

In ‘Noord’ beschrijft Volders in een puntgave stijl de impulsieve reis van Sarah naar het uiterste Noorden. Daar mijmert ze over haar leven, geschiedenis, liefdes, partners… in de hoop de juiste beslissing te nemen over haar toekomst. Volders beschrijft alles met weinig woorden, en dat is zoveel sterker dan je alle details voor te kauwen. Op die manier doe je als lezer automatisch veel meer een beroep op je fantasie. Een meerwaarde!

Beeldrijk verhaal met prachtige natuur- en karakterbeschrijvingen die me diep ontroerden.

De volledige recensie vind je in mijn boekenlijst 1 van 2021.

En nu even de grens over naar NEDERLAND.

Uit het leven van een hond van Sander Kollaard: in boeken top 5 van 2021 van C'bonUit het leven van een hond door Sander Kollaard
*****

Dit boek is een ode aan de levenslust en levert een uiterst warme leeservaring op. Ook hier wist ik totaal niet waar het boek over ging. Ik wist alleen dat het de Libris-prijs gewonnen had, en dat is toch altijd een reden om een boek uit te proberen. Pagina na pagina werd ik dieper ondergedompeld in een diepmenselijk en werkelijk schitterend verteld verhaal. Het hoofdpersonage – baasje van een hond – blijkt ziek en overdenkt zijn leven en liefdes, de dood van zijn oudere broer, zijn ex-huwelijk, zijn minnares. Daarnaast beschrijft hij die toevallige ontmoeting van vandaag met Mia. En er zijn ook nog de mooie verwijzingen naar de toekomst, zelfs naar de datum waarop en hoe hij zal sterven.

Hoe verder ik in het boek kwam, hoe blijer ik werd. Toffe ervaring. Lees het boek en maak hetzelfde mee. Die wordt zonder twijfel ook deel van je boeken top 5 van 2021.

En dan even de grens over naar ITALIË.

Bloemen van steen van Iliaria Tuti: in boeken top 5 van 2021 van C'bonBloemen van steen door Ilaria Tuti – Dé ontdekking in mijn boeken top 5 van 2021
*****

Dank je wel, Jan Stevens, om me dit boek te tippen. Want ik vond die inderdaad even fantastisch en hartverwarmend als jij. Het vertelt over een niet zo bekend feit uit de eerste wereldoorlog in Italië. Je leest over moedige Italiaanse vrouwen die de militairen bevoorraadden die zich hoog in de Alpen hadden verschanst. Dat moesten ze te voet doen omdat zelfs muilezels er niet in slaagden proviand en munitie naar boven te brengen. Paden waren en niet, en al zeker geen begaanbare.

Bij het lezen probeerde ik me die dagelijkse tochten voor te stellen, maar dat lukte me langs geen kanten. Stel je zelf maar eens voor, voor dag en dauw, door weer, wind en kou, mét een loodzware mand op de rug, urenlang naar boven klimmen. Om dan op de terugweg naar beneden een draagbaar met een lijk erop mee te zeulen. Beneden aangekomen kon je dan, als vrouw, aan je dagtaak beginnen.

Ongelooflijk sterk verhaal in een taal die grenst aan poëzie. Lezen die handel!

Ik besluit graag met ISRAËL en PALESTINA.

Apeirogon van Coulum McCann: in boeken top 5 van 2021 van C'bonApeirogon door Colum McCann (hét allerbeste in mijn boeken top 5 van 2021)
*****

Deze staat op plaats vijf, maar daarmee wil ik zeker niet zeggen dat deze slechter is dan de vorige vier. Integendeel zelfs. Dit boek blijft me sowieso bij tot het einde van mijn tijden. Ik vind die hele situatie in Israël moeilijk en onmenselijk, maar door die enorme complexiteit ook interessant. Ik heb een boontje voor romans die zich daar situeren en die ingewikkelde materie proberen te duiden. Deze roman is daar met vlag en wimpel in geslaagd. Tegelijk is het een zeer hoopgevende roman. Het vertelt het verhaal van een Palestijn en een Jood die elkaar leren kennen en vrienden worden, niettegenstaande hun dochters zijn gedood door de tegenpartij.

De boodschap kan niet duidelijker zijn. De enige manier om in Israël vredevol samen te leven is met elkaar te praten, te communiceren, voor elkaar open te staan. De manier waarop die boodschap wordt verwoord is in één woord fenomenaal. Alle ideeën, verhalen, opmerkingen, overpeinzingen, herinneringen en verslagen komen in duizend kleine – soms maar één zin – en iets grotere hoofdstukken. Het gebeurt dat je het vervolg van een anekdote pas tientallen pagina’s verder leest. Groots!

De volledige recensie van de drie bovenste boeken vind je in mijn boekenlijst 4 van 2021.

Ziezo, dat waren ze, mijn mooiste en beste boeken top 5 van 2021

Laat me weten welke de jouwe waren. Ik leer altijd graag nieuwe boeken kennen.

Oeps, en ik zou nog Het Kaartenhuis***** van Danielewski vergeten! Om een of andere reden geeft Goodreads die niet aan als gelezen in 2021. Heb ik nochtans gedaan, en zelfs voor de tweede keer. En weer was ik ferm onder de indruk. Ik nodig je uit mijn blog over Het Kaartenhuis te lezen, want wat een roetsjbaan van een boek!

Hier vind je trouwens mijn boeken top tien van 2020.

En met deze positieve noot sluit ik af. Tot de volgende!

© C’bon, copywriter in Gent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Carl Soens

  Dag Christine,
  Van je vijfsterrenboeken las ik Trofee, Noord en Vang de Haas. En deze boeken zijn voor mij eveneens toppers. Noord las ik vorig jaar, maar dit jaar las ik Sien Volders nieuw boek, Oogst, en ik vond het uitstekend.
  In 2021 las ik wat minder, ongeveer 55 boeken, in 2020 ruim 80 boeken.
  Het laatste boek dat ik dit jaar las is Honingeter van Tülin Erkan, eveneens een topper van een Vlaamse auteur. Als het je interesseert dan leen ik het je …
  Fijn eindejaar en een sprankelend 2022 !
  Warme knuffel,
  Carl

  • Christine

   Dag Carl, ik wil dat zeker lezen! Heb je recensie gelezen op Facebook, en het sprak me aan. Tof!

 • Christien Van Robays

  Als ik mijn goodreads van dit jaar bekijk zijn dit de vijfsterrenboeken van dit jaar:
  1) Het boek van vergeten woorden (Pip Williams)
  2) De vlecht (Laetitia Colombani)
  3) Daar waar de rivierkreeften zingen (Delia Owens)
  4) De camino (Anya Niewierra)
  5) Een zee van liefde (Pieter Gaudesaboos)

  • Christine

   Dag Christien
   Dank je wel voor je reactie! Ik heb enkel de rivierkreeften en de vlecht gelezen. De rest ken ik niet. IK ga op ontdekking uit! 🙂
   Groetjes
   Christine

 • Ann Driessen

  Een fijn leesjaar en dank voor de vele tips!

  • Christine

   Graag gedaan, Ann. Dank voor je reactie!

 • Ingrid Firens

  Gelukkig had ik de juiste boeken in de hand. Bedankt voor je deskundige tips! Fijn leesjaar toegewenst, van harte!

  • Christine

   Leuk! En dank voor je mooie woorden. Jij ook een fantastisch leesbaar gewenst.