Boekenlijst 3 van 2021: 23 stuks gelezen, 8 met 5 sterren

De kalender duidt oktober 2021 aan, het is tijd dat ik mijn boekenlijst 3 van 2021 op jullie loslaat.

Wat vind je in deze boekenlijst 3 van 2021? Een scanbaar overzicht van cover, titel, het aantal sterren dat ik het boek geef, en een korte argumentatie van maximaal 150 woorden waarom ik dat oordeel heb toegekend. Leest lekker weg.

Ik laat je niet langer in spanning, mijn boekenlijst 3 van 2021 est arrivée. Enjoy, want er zitten weer veel kleppers tussen. Niet minder dan acht (!!!) vijfsterrenboeken. Dat komt omdat ik tips volg van kennissen met een zeer goede smaak.

Geen enkel overzicht missen? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief. De inschrijflink vind je onderaan in de footer.

Vijfsterrenboeken in mijn boekenlijst 3 van 2021

Een man die Ove heet, onderdeel van boekenlijst 3 van 2021 van C'bonEen man die Ove heet door Fredrik Backman
*****

Wat heb ik genoten van dit werkelijk grandioze boek. Het is me nog niet vaak voorgevallen dat ik in een luide schaterlach uitbarst bij het lezen (maar hier is het gebeurd, ettelijke keren). Om dan, amper een paar pagina’s later, een brok in de keel te voelen (ook een aantal keer gebeurd). En net voor het einde had ik het wéér voor, die luide schaterlach die maar bleef duren en me automatisch waterige ogen bezorgde… Dit hartverwarmende verhaal is gewoonweg zalig om te lezen. Het gaat over een eenzame, norse en zure man die zijn leven heel rechtschapen en principieel leeft. Hij wil zijn gestorven, warme en altijd lachende vrouw zo snel mogelijk achterna. Maar dat is buiten de nieuwe buren gerekend. Tussen ons: een grappiger bende bestaat er niet, en wat een verbluffend personage is de zwangere Indische moeder.

Lees dit boek! Het herstelt je vertrouwen in de mensheid.

De overlevenden, onderdeel van boekenlijst 3 van 2021 van C'bon.De overlevenden door Alex Schulman
*****

Het is hiermee alweer bewezen. Een gelukkige jeugd levert geen prachtboeken op. De auteur beschrijft een opvoeding vol emotionele en fysieke verwaarlozing aan de hand van een beperkt aantal woorden. Het lijkt erop dat de ouders liever drinken en ruziemaken dan hun zonen de nodige aandacht te geven. De rest verzin je er automatisch zelf bij. Schitterende structuur. De drie broers komen samen na de dood van de moeder en belanden onderling in een vechtpartij. Over de reden daarvan kom je geleidelijk aan meer te weten via een terugkeer naar wat er gebeurde een half uur voordien, en weer een half uur voordien, en weer… Ondertussen zijn er flashbacks naar hun jeugd. Het allesbepalende dramatische voorval in het transformatorhuisje geeft geleidelijk aan al zijn geheimen prijs. Het fragment waarin de jongste zoon zijn dood tegemoet zwemt, en toch ook weer niet, is gewoon subliem. Je verdrinkt als het ware mee.

Dit boek wil je meteen opnieuw lezen. Een van dé ontdekkingen in mijn boekenlijst 3 van 2021.

Wildevrouw, onderdeel van boekenlijst 3 van 2021 van C'bon.Wildevrouw door Jeroen Olyslaegers
*****

Fantastisch boek van begin tot eind. Ik las over de vroegere landjuwelen en de geschiedenislessen kwamen in volle hevigheid terug. Zijn er in de periode van de wrede hertog van Alva niet ontiegelijk veel protestanten uit Antwerpen naar Nederland gevlucht, hun rijkdom, cultuur en intelligentie meenemend om daar de gouden eeuw in te leiden? In dit geval worden de feiten aangevuld met de werkelijk wervelende fantasie van Jeroen Olyslaeghers. Ik ga er toch vanuit dat het verhaal van de Wildevrouw, aanwezig in de tekening op de cover, gebaseerd is op fantasie. Telkens als ik de naam Beer tegenkwam kreeg ik dat kranige profiel van Jeroen Olyslaeghers voor ogen. Ik geef toe, niet het meest literaire argument, maar wel leuk!

Lees dit magistraal goed boek. Je zal er geen spijt van hebben. Boodschap: politieke, religieuze en amoureuze kuiperijen, ze zijn van alle tijden. Volgens mij heeft Bart De Wever dit boek ook gelezen, ik denk aan zijn pleidooi om Groot-Nederland te herenigen…

Trofee, onderdeel van boekenlijst 3 van 2021 van C'bon.Trofee door Gaea Schoeters
*****

Wat een leeservaring was me dit! Ik lees vrijwel nooit recensies omdat die te veel informatie prijsgeven. Wat leesvoer betreft volg ik vaak de tips van leesvrienden. Omdat dit boek altijd de beste ratings kreeg, ging ik ervoor, ook al zegt het onderwerp jacht me niets. Maar nog nooit eerder heeft een boek me zo verrast. Lees het en laat me weten hoe jij het ervaart. Mij gaf het een kopstoot van jewelste, het hield me ’s nachts zelfs wakker. Dit boek is één grote aanklacht van de manier hoe de westerse wereld Afrika uitbuit. Hoe vooral de rijkere klasse alle rijkdommen rooft en de mensen, dieren en cultuur behandelt als vuil van de straat. En hoe ze er onder het mom van liefdadigheid nog mee wegkomt ook.

Sterke boodschap verpakt in een levendige schrijfstijl. Je bevindt je precies naast de jager tijdens de jacht. LEES DIT BOEK!

Waar vier wegen samenkomen, onderdeel van boekenlijst 3 van 2021 van C'bon.Waar vier wegen samenkomen door Tommi Kinnunen
*****

Dit soort boeken lees ik nu eens graag. Over verschillende generaties familieleden, telkens beschreven vanuit het oogpunt van een ander persoon. Je leest over honderd jaar uit het leven van een Noord-Finse familie die woont in een koud dorp waar vier wegen samenkomen. Ook het verhaal van de familie wordt gebracht door vier familieleden. Vanuit elke hoek kom je een ander detail te weten, of lees je hoe iemand anders de zaken op een andere manier interpreteert. Tussen de familieleden onderling heersen er vooral onmetelijke stiltes. Er wordt enkel naar elkaar gekeken, met diepe achterdochtige blikken. Maar praten over wat hen stoort gebeurt zelden of nooit. Er is maar één motto – God straft onmiddellijk – en zo leeft men zijn kille leven. De roman vertelt, net zoals de familieleden, enkel de essentie. De soms onmenselijke en dramatische details vul je zelf in. Er zou een vervolg zijn? Ik ga op zoek!

En ik heb die gevonden. Dank je wel, Karin Baele!

Het licht achter de ogen, onderdeel van boekenlijst 3 van 2021 van C'bon.Het licht achter de ogen door Tommi Kinnunen
*****

In dit prachtige vervolg op “Waar vier wegen samenkomen” komt de jongere generatie aan het woord. De blinde dochter Helena – nog nooit heb ik zo tastbaar, zintuigelijk, zelfs oogopenend weten te beschrijven wat het is blind te zijn – en haar homoseksuele neef Tuomas. Omdat homo zijn zowel in de Finse maatschappij als in zijn functie als beurshandelaar niet wordt gedoogd, is hij genoodzaakt een tragisch dubbelleven te leiden, net als zijn opa Onno. Terwijl Onno uiteindelijk vol schuldgevoel besluit uit het leven te stappen, blijven Helena en Tuomas verwoed verder ploeteren.

Het beste aan dit boek? Die onooglijke, bijna nietszeggende zinnetjes hier en daar die je fantasie aanzetten om veel zelf in te vullen. En dat is volgens mij het kenmerk van grote literatuur. De lezer niets uitleggen, hem niet bij het handje grijpen, maar zijn verbeelding aan het werk zetten. Grootse roman!

Vang de haas, onderdeel van boekenlijst 3 van 2021 van C'bon.Vang de haas door Lana Bastašić
*****

Deze roman over een dramatisch verscheurde jeugdvriendschap begint in het midden van een zin en eindigt met het begin ervan. Je kan dit overrompelende en rijke verhaal vol originele beelden dus meteen opnieuw lezen. Twee hartsvriendinnen kunnen niet meer van elkaar verschillen. Wiskundeknobbel Lejla is een grofgebekte Bosnische moslima die haar naam verandert om Servischer te lijken en haar zwarte haar blondeert. Taalminnende Sara is de gevoelige dochter van een politiecommissaris. En Lejla’s broer Armin verdwijnt als 16-jarige… Dat hij zich nu in Wenen zou bevinden is de reden waarom Sara vanuit het verre Dublin terugkeert naar haar achterlijke geboorteland en jeugdvriendin van wie ze al 12 jaar niets meer heeft vernomen. Je krijgt het verhaal van nu, afgewisseld met herinneringen aan hun jeugd in een land in oorlog.

Die oorlog wordt trouwens nergens expliciet vermeld – je eigen kennis vult alles aan – en dat alleen al is een enorme prestatie.

Paarse hibiscusPaarse hibiscus door Chimamanda Ngozi Adichie
*****

Vanuit je luie zetel lezen over andere, exotische culturen en gebruiken, het blijft zalig. Ook al is lang niet alles peis en vree. Deze roman gaat over een familie in Nigeria, een ex-kolonie van Engeland die nog steeds de littekens van die kolonisatie draagt. Het is lang geleden dat ik nog zo’n hekel heb gehad aan een romanpersonage als de papa, een extreem religieuze fanatiekeling die alles en iedereen in zijn omgeving slachtoffer maakt van zijn godsdienstwaan. Hij straft zijn vrouw en kinderen fysiek en psychisch bij het minste wat ze ‘verkeerd’ doen. Deed me denken aan de katholieke nonnen in mijn jeugd die ervan hielden leerlingen te kleineren, uiteraard altijd in hun eigen belang.

Bij het lezen liepen de koude rillingen me meer dan eens over de rug en kon ik een kreet van afschuw niet onderdrukken. Teken van grote literatuur. IJzersterke en indrukwekkende roman.

Viersterrenboeken in mijn boekenlijst 3 van 2021

De pelikaan, onderdeel van boekenlijst 3 van 2021 van C'bon.De pelikaan door Martin Michael Driessen
****

Ik ben totaal verrast. Ik had na het lezen van het sublieme Rivieren – alweer een tijd geleden – een heel ander boek verwacht. Waarmee ik niet wil zeggen dat dit boek tegenvalt. Op het eerste blad lees ik de woorden ‘Een komedie’ en dat is het ook wel. Af en toe heb ik de indruk een scenario voor een komisch-dramatische film van de Coen Brothers te zitten lezen. Allerlei slapstickfragmenten passeren de revue en door een aantal plotse wendingen ziet de situatie er meteen helemaal anders uit. De plot vind ik vrij origineel. Een chanteur wordt met gelijke munt terugbetaald zonder dat hij beseft door wie. De huwelijksperikelen van Josip en de ontluikende vriendschap tussen de beide chanteurs grijpen me aan. Alleen de verwijzingen naar de complexe oorlog in ex-Joegoslavië gaan mijn petje wat te boven.

Maar toch, een aanrader!

Verlaten, onderdeel van boekenlijst 3 van 2021 van C'bon.Verlaten door Jane Harper
****

Vlot lezend moordverhaal met een prachtige, onvoorspelbare plot, én een boek waarin ik weer wat heb bijgeleerd over het leven in Australië. Ik wéét dat het een warm continent is, maar dat de hitte in de outback zo dodelijk, bruut en meedogenloos is als de zon hoog aan de hemel staat, daar had ik geen benul van. Wie ergens in panne staat zonder water, is een halve dag later dood. Harper slaagt erin die genadeloze hitte bijna tastbaar te omschrijven. Goed opgebouwde pageturner. Bij elke nieuwe dialoog komt er weer een raadselachtig detail vrij waardoor je blijft lezen. De onderlinge verhoudingen van mensen die op leven en dood op elkaar aangewezen zijn, worden menselijk beschreven. Pagina na pagina verneem je meer over de uiteenlopende karakters en niet alles is even positief. Ook in Australië zijn de mensen niet altijd wie ze lijken.

Het staat vast, ik lees alle boeken van Harper. Een goede thriller past altijd, ook in deze boekenlijst 3 van 2021.

KattenoogKattenoog door Margaret Atwood
****

Alweer een goed boek van een van mijn favoriete schrijfsters. Een keer geen dystopische roman, wel een verhaal over de duistere kant van meisjesvriendschappen. Wie als meisje is opgegroeid, weet hoe venijnig meisjes kunnen zijn. Ook wie dochters heeft, heeft dat al kunnen ervaren… Elaine wordt in haar jeugd enorm gepest door haar vriendinnen. Dat levert haar, naast een matig zelfvertrouwen, een angstige persoonlijkheid op, haar hele leven lang. Elaine keert als veertigplusser terug naar Toronto voor een overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. Daar vreest ze Cordelia, haar grootste kwelgeest van weleer, opnieuw tegen het lijf te lopen. Via flashbacks kom je te weten wat Elaine allemaal heeft moeten doorstaan. De weerslag van die ervaringen zie je weerspiegeld in haar schilderijen.

Atwood schrijft ongelooflijk aanstekelijk en zoals vanouds met een goed oog voor intermenselijke relaties.

BjörnstadBjörnstad door Fredrik Backman
****

Leest lekker en gevarieerd weg omdat er zoveel personages in de kijker worden geplaatst. Elke alinea gaat over een andere figuur. Niets moeilijks aan want het wordt meteen duidelijk om wie het gaat. Elk personage, ook de minder sympathieke, wordt meelevend en menselijk beschreven. Het leven in het onooglijke Björnstadje – mét ijshockeyploeg – staat in het klein voor de hele maatschappij. Sommige personages zijn cliché, andere meer uitgewerkt. Maar de boodschap is duidelijk. Cultuur is net zoveel wat we stimuleren als tolereren. Soms moet je zwijgen om erbij te horen en mee te mogen doen. Maar wanneer veel mensen zwijgen, kan een handvol al de indruk geven dat iedereen schreeuwt. En vooral: als een meisje neen zegt, is het neen!

Vlotlezend verhaal, vond het af en toe iets hebben van de vroege John Irving – en dat is een compliment (lees ook mijn review over De Laatste Skilift van John Irving en mijn review van Avenue van de mysteriën). Maar op het eind wordt alles toch wel héél dramatisch en sentimenteel.

In weerwil van de woorden, onderdeel van boekenlijst 3 van 2021 van C'bon.In weerwil van de woorden door Dimitri Verhulst
****

Wat een taalkunstenaar is die Verhulst toch! Dat wordt nogmaals duidelijk in dit verhaal over een man die een fobie heeft voor het openen en lezen van zijn post. Dat loopt uiteraard niet goed af, want wie zijn briefwisseling niet opent, is een vogel voor de kat. De hoofdpersoon vertelt hoe het zover is kunnen komen. Dé reden geeft hij niet, wel schetst hij een aantal voorvallen uit zijn jeugd die aanleiding kunnen zijn geweest. Het verhaal zit vol rake, creatieve beschrijvingen en originele woordspelingen. Vaak schoten me de woorden als taalvirtuoos en zelfs woordfreak door het hoofd. En heel soms dacht ik aan de grote Jeroen Brouwers, of vloek ik daarmee in de kerk? Zeker is dat Verhulst op werkelijk elke pagina getuigt van een subtiel taalgevoel en een nog rijkere woordenschat. De humor is bovendien nooit ver weg.

Wondermooi verhaal in een nog mooiere stijl. Ik ben fan!

Driesterrenboeken in mijn boekenlijst 3 van 2021

De pruimenplukDe pruimenpluk door Dimitri Verhulst
***

Ik herkende direct de stijl van Verhulst, dat dubbelzinnige en humoristische spelen met taal. Als voorbeeld verwijs ik naar de naam ‘Kom’ voor de hond. Toen ik vandaag ook mijn hond met dat woord bij me riep, dacht ik meteen glimlachend aan ‘De pruimenpluk’. Het boek staat boordevol grappige zinnen, zelfs zodanig veel dat op de duur de humor begint te overheersen. Op een bepaald moment dacht ik een tekst te zitten lezen van een stand-upcomedian. Een andere keer zag ik in gedachten een jongeman aan een bar zitten die de een na de andere grap aan het vertellen was voor een luisterend publiek. Dat kan toch de bedoeling niet zijn van een liefdesgeschiedenis.

Niet echt wat ik ervan verwachtte. Toch drie sterren voor de originele manier waarop de minnaar erin slaagt te concurreren met de jong gestorven geïdealiseerde echtgenoot die nooit de kans heeft gehad saai te worden.

De Jongens van NickelDe Jongens van Nickel door Whitehead
***

Derde boek dat ik lees van deze auteur en weer ben ik niet helemaal overtuigd. Het kan zijn dat hij al belangrijke prijzen heeft gewonnen, maar dat heeft wellicht meer te maken met het onderwerp dat hij aansnijdt – het racisme tegen de zwarte medemens – dan zijn schrijfstijl. Ik blijf die maar heel gewoontjes vinden. Niets opzienbarends, gewoon leesbaar, en van een goed boek verwacht ik toch een ietsje meer. Hier vertelt hij over het dodelijke racisme in een heropvoedingsinstelling voor jongeren. Je vindt er ook blanke kinderen, maar de zwarten hebben het zoveel zwaarder. Sommigen die naar achteren worden gebracht om te worden gestraft, zie je nooit meer terug, of met littekens die ze letterlijk en figuurlijk hun leven meedragen.

Drie sterren omwille van de verbazingwekkende twist in het verhaal op het einde. Ik verklap niet welke dat is, je leest het maar zelf.

Raam, sleutel, onderdeel van boekenlijst 3 van 2021 van C'bon.Raam, sleutel door Robbert Welagen
***

Stel je voor, je deur slaat dicht, je hebt je sleutel niet bij en het hulptelefoontje naar je vriend verandert je leven compleet. Dat is het interessante uitgangspunt van deze roman. In het begin zat ik echt in het verhaal. Arne komt om in een verkeersongeval terwijl hij op weg is om Katrijn aan een sleutel te helpen. Vlak ervoor heeft Katrijn haar hart verloren aan een journaliste die haar interviewt over haar boek. Kan natuurlijk, niets is vreemd in dit leven. Maar dan begint het. Karlijn doorzoekt in het geheim alle boeken van de journaliste, in het bijzonder ‘Carol’, een roman over een lesbische verhouding. De regels die de journaliste daarin heeft onderlijnd, is precies op hun relatie van toepassing. Katrijn begint haar er ten onrechte van te verdenken dat ze het ongeluk van Arne heeft veroorzaakt. Zo verwatert het verhaal wel heel vlug.

Drie sterren voor de mooie taal en stijl.

Tweesterrenboeken in mijn boekenlijst 3 van 2021

Ik ben er nietIk ben er niet door Lize Spit
**

Inhoudelijk beter dan Het smelt. Van het verhaal over opgroeiende tieners in een Kempens dorpje (zie ook deze blog over het debuut van onze meer Lize Spit) naar het verhaal over een bipolaire man, zijn partner en hoe geduldig zij met zijn ziekte en vooral zijn bizarre gedrag omgaat. Want hij vindt niet dat er iets scheelt, integendeel zelfs, hij is de enige normale in het boek! Vlot lezend, dat is een feit. En Lize Spit kan een verhaal vertellen, ook dat is een feit. Ze gaat ook niet alles uitleggerig uitleggen maar laat ruimte voor eigen invulling en ook dat is positief. Maar daar blijft het bij. Ik heb regelmatig het boek weggelegd omdat mijn ogen dichtvielen en dat is geen goed teken. Ik ben nu bezig in ‘Waar vier wegen samenkomen’ van Tommi Kinnunen. Al na de eerste pagina’s had ik het door: dit is literatuur! Bij Lize Spit had ik de indruk van een vertelling…

Madonna met bontjasMadonna met bontjas door Sabahattin Ali
**

Op aanraden van een vriend dit boek van een Turkse schrijver gelezen. Geschreven in 1943 en dat merk je aan de traditionele oubollige stijl. Het is lang geleden dat ik nog zulke vervelende dialogen heb gelezen. Een dame in een bontjas doet niets anders dan haar minnaar aan de hand van filosofische monologen te vertellen over haar onvermogen om echt van iemand te houden. En het meest tragische? Dat die man daar maar naar blijft luisteren in plaats van de benen te nemen. Maar daar is hij te vriendelijk, te zacht en te passief voor. Alleen bij ‘Stoner’ vond ik een passief hoofdpersonage een pluspunt. Hier bespeur ik geen enkele meerwaarde. Het verhaal begint nochtans zeer intrigerend, maar zakt dan als een pudding in mekaar. Jammer.

Ook de slechte eindredactie stoort enorm. Noodzakelijke woorden worden weggelaten of staan dubbel en het krioelt van de spelfouten. Ik knap daar echt op af.

Persuasion: Convincing Others When Facts Don't Seem to MatterPersuasion: Convincing Others When Facts Don’t Seem to Matter door Lee Hartley Carter
**

Neen, ik ben niet overtuigd. Ik las dit boek op aanraden van een kennis die er prat op gaat geen verkoper te zijn, wel iemand die overtuigt. Dit boek beschouwt hij als zijn bijbel. Ik vrees dat het de zijne blijft, want de mijne zal het niet worden. Dit boek en de inhoud ervan zijn zo typisch Amerikaans. ‘The sky is the limit’, weet je wel? Lee beschrijft zichzelf en haar bedrijf als dé specialisten die je met hun deskundigheid op het vlak van marketing, (crisis)communicatie en mensenkennis zelfs tot voorbij de hemel brengen, voorbeelden Branson en Bezos achterna. De cases die ze voorstelt blijven het hele boek door dezelfde: het bijsturen van de vooroordelen over moslims in Amerika, de strapatsen van een autobedrijf, het olielek van BP. Maar allemaal zo serieus en saai.

Geef mij maar het véél vlotter vertelde, grappiger en zelfrelativerender Persuasive copywriting van Andy Maslen.

Everybody Writes: Your Go-To Guide to Creating Ridiculously Good ContentEverybody Writes: Your Go-To Guide to Creating Ridiculously Good Content door Ann Handley
**

Ergens lees ik: “Ik wou dat Everybody writes er al was toen ik begon te schrijven”. Die uitspraak vat alles samen. Dit is inderdaad een boek voor beginnende schrijvers. Volgens Ann Handley voor iedereen, volgens mij vooral voor marketingmensen. Ik ben al een tijdje bezig als tekstschrijver en in dit 301 pagina’s tellende boek staat er werkelijk niets wat ik nog niet wist. Handley schrijft vlot maar blijft in alles oppervlakkig. Ze legt uit hoe je diverse soorten tekst schrijft voor verschillende (socialemedia)kanalen. Eerst vertelt ze hoe het niet moet en vervolgens hoe het wel hoort, maar nergens had ik de neiging iets te noteren.

Ik val in herhaling… Hoe anders is Persuasive Copywriting van Andy Maslen, dat ik volkrabbelde met uitroeptekens. Ook Maslens The Copywriting Sourcebook biedt betere tips over schrijven in een fijne, grappige stijl. Iets wat Handley wel probeert, maar waar ze niet in slaagt.

Eensterrenboeken in mijn boekenlijst 3 van 2021

Middernachtbibliotheek, onderdeel van boekenlijst 3 van 2021 van C'bon.Middernachtbibliotheek door Matt Haig
*

Stel je voor. De mogelijkheid hebben om alle keuzes die je in je leven hebt gemaakt, opnieuw en anders te maken. Niet een keer, maar keer op keer. Dat is het briljante uitgangspunt van deze roman, maar helaas ook het enige briljante. Alles, maar dan ook alles, wordt van a tot z uitgelegd en beschreven in een belabberde chicklitstijl, mét bijbehorende BondZonderNaam-boodschap. Je fantasie krijgt 0,0 procent de kans om in actie te komen. En dat is nu net wat voor mij een boek literair maakt, met weinig woorden een hele wereld oproepen en zeker niet alles uitleggen, want dan krijg je een encyclopedie. Wil je alles weten over duale levens en de onvoorspelbaarheid van kwantumfysica? Lees dan dit boek.

Wil je literatuur, kies dan een andere roman. Ik lees commentaren als “het beste boek dat ik de laatste vijf jaar heb gelezen”. Ik kan er met mijn verstand niet bij.

BeerBeer door Marian Engel
*

En het gebeurt weer… Dit boek schijnt een prijsbeest te zijn, maar ik vind dit geen grote literatuur. Integendeel zelfs, ik vind het verhaal saai, maar vooral heel bizar. Ik vroeg me constant af waarom hoofdpersoon Lou zo raar doet en raar blijft doen. Wie gaat er in godsnaam zwemmen met een beer? En wie heeft er in godsnaam seksuele betrekkingen met een dergelijk wild beest? Soms vraag ik me af wat er in het hoofd van een schrijver omgaat, en dat was hier zeker het geval. Ik kan er met mijn verstand niet bij. En al die filosofische, culturele, literaire en psychologische uitleg die de recensenten geven interesseren me geen zier. Bij mij telt de geloofwaardigheid in een boek. En als die er niet is, tja…

Voor mij de grootste teleurstelling in deze boekenlijst 3 van 2021.

Buiten de ordeBuiten de orde door Tomas Espedal
*

Hoe saai is dit! Geschreven door een auteur op leeftijd die alleen nog lijkt te kunnen zagen over een verloren liefde – écht zagen, lees die laatste kommer-en-kwelpagina’s maar eens. De vaak herhaalde boodschap? Je mist enkel iets als het weg is. De seksscènes in het begin behoren tot het slechtste wat ik op dat gebied al heb gelezen. Die eerste pagina’s zouden zowaar het literaire product van Brusselmans kunnen zijn, maar dan op een slechte dag. De herinneringen van de man aan zijn eerste huwelijk zijn trouwens véél langer dan het verhaal van de relatie met de jonge deerne die nu – snif snif – achter de rug is, zomaar van de ene op de andere dag. Om het wat literairder te maken wordt de tragedie van Héloïse en Abélard erbij gesleurd.

Echt niet mijn ding. Te afstandelijk, te vervelend, te egotripperig, te veel “arme ik!”

Bekijk al mijn recensies op Goodreads.

Ziezo, dat waren ze!

Alle 23 boeken in mijn boekenlijst 3 van 2021. En nu opnieuw starten met het vierde kwartaal hopend op evenveel prachtige literaire ontdekkingen.

Dit was trouwens mijn boekenlijst 2 van 2021 en mijn boekenlijst 1 van 2021. En mijn boekenlijst 4 van 2021 staat ondertussen ook al online!

En met deze positieve noot sluit ik dit literair overzichtslijstje weer af. Tot de volgende!

© C’bon, copywriter in Gent en ook copywriter SEO

Oktober, november, december… Mijn gelezen boeken 2020 deel 4

Oktober, november, december… Mijn gelezen boeken 2020 deel 4

Juli, augustus, september. Gelezen boeken 2020 deel 3

Juli, augustus, september. Gelezen boeken 2020 deel 3

Weer 3 maanden verder… Mijn gelezen boeken 2020 deel 2

Weer 3 maanden verder… Mijn gelezen boeken 2020 deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Goovaerts Frieda

    Echt wat ik nodig had om in het bos die ene boom te vinden die ik wil hebben! Graag nieuwsbrief

    • Christine

      Zalige reactie. 🙂 Dank je wel, daarvoor. Om je in te schrijven op mijn nieuwsbrief voer je je e-mailadres in in de inschrijflink in de footer. En dan nog even je e-mailadres bevestigen. En klaar is kees.

  • Jeanine Dams

    Beste Christine,

    Dank voor de mooie recensies en de tips. Ik kan me absoluut vinden in je mening over “de paarse hibiscus “. Een erg goed geschreven boek en ook ik haatte de vaderfiguur uit alle macht. Waar ik me niet in kan vinden, is in je mening over “ik ben er niet” van Lize Spit. Dat vond ik een heel goed boek.

    • Christine

      Dag Jeanine, dank je wel voor je reactie. Die pa was inderdaad verschrikkelijk, niet? En uiteraard mag jij ‘Ik ben er niet’ een goed boek vinden. Iedereen leest een boek anders en dat mag! Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt mijn mening als de enig juiste te zien.