Benieuwd naar mijn boeken top tien 2020?

Ik heb een gevuld leesjaar achter de rug met niet minder dan 85 gelezen boeken, samen goed voor 25.900 pagina’s. Hieronder vind je mijn boeken top tien 2020. Aangevuld met een dijk van een copywritinghandboek als nummer 11, mijn eigenste professionele keuze als freelance copywriter.

Alle boeken kregen stuk voor stuk en heel overtuigd de volle VIJF – ***** – STERREN.

Ondertussen heb ik ook al mijn eindejaarslijst 2020 gepubliceerd, met mijn favorieten op het vlak van toneel, muziek en concerten.

Boeken top tien 2020 van C'bon. Literaire veelvraat.
Hamnet van Maggie O’Farrell is zonder twijfel mijn topboek van het jaar 2020!

Mijn boeken top tien 2020

HamnetHamnet door Maggie O’Farrell – dé nr 1 van mijn boeken top tien 2020

Mijn boek van het jaar 2020! Lang geleden dat ik passages in een boek door een mist van tranen heb gelezen en dat niet eens erg vond. Zo aangrijpend en levensecht zijn de pagina’s over de dood en begrafenis van Hamnet. De zoon van dat “nutteloze leeghoofd” dat erin slaagt de handschoenenhandel van zijn vader in te ruilen voor de functie van toneelschrijver in Londen. En daar één van de beroemdste toneelstukken ooit schrijft ter nagedachtenis van zijn gestorven zoon.

In dit verhaal gaat de aandacht vooral uit naar zijn buitengewone vrouw en kinderen. Het boek verspringt constant van de ziekte van de tweeling naar de tijd waarin de ouders elkaar leerden kennen, hun familie- en huwelijksperikelen.

Knap is het verhaal van de reis van de vlo verantwoordelijk voor de pestbacterie die de zus aansteekt. Overtuigend tijdsbeeld, prachtige karaktertekeningen, empathische vertelling in een aangrijpend verhaal. Benadert de perfectie.

Liefde kent veertig regelsLiefde kent veertig regels door Elif Shafak

Wie dit boek leest wordt een gelovige van woorden, want voor je het weet treed je in de voetsporen van soefie Roemi.

Nadat hij zielsgenoot Sjams leert kennen, en daarmee ook de veertig regels van de liefde in de praktijk, wordt hij als vanzelf poëet. Ook de 40-jarige Amerikaanse Ella, die het manuscript over Roemi en Sjams leest, leert de echte liefde kennen en besluit ervoor te gaan. Zo beschreven lijkt het boek ietwat saai – wat is er nu interessant aan religie en een verliefde huisvrouw? – maar niets is minder waar.

De roman spettert en flitst aan alle kanten. Het verhaal van de groeiende liefde van Ella voor auteur Aziz leest als een trein en is zoveel meer dan een banaal liefdesverhaal. Ook het verhaal van Roemi en Sjams is subliem opgebouwd en wordt verteld vanuit verschillende gezichtshoeken.

Fenomenaal goed, want gevarieerd, vlot en toch sterk filosofisch. Hou ik van. Ontdekking van het jaar én vanzelfsprekend onderdeel van mijn boeken top tien 2020.

AusterlitzAusterlitz door W.G. Sebald

Al vanaf de eerste pagina’s ben ik onder de indruk van de beschrijving van het Centraal Station in Antwerpen, en toen moest het beklemmende verslag van een bezoek aan het fort van Breendonk nog komen. De instinctieve afkeer die Sebald ervaart als hij voor de ingangspoort staat voel je door je eigen lichaam stromen.

Er volgen verhalen over de barbarij van de jodenvervolging tijdens WOII, de getto’s, het wegkijken van de omstaanders, de onmenselijke onverschilligheid van de nazi’s, de roof van de vele joodse schatten. Kortom, over de verschrikkingen die joden én hun nageslacht werd aangedaan.

Dat alles wordt verteld door Jacques Austerlitz – is de gelijkenis met Auschwitz toevallig? – die als vierjarige door zijn mama naar Engeland wordt gestuurd en als volwassene op zoek gaat naar zijn roots.

Heb me geen moment verveeld, ook al bestaat de tekst uit zinnen die pagina’s lang zijn. De illustrerende zwart-witfoto’s vormen een meerwaarde. Indrukwekkende prestatie!

EchoEcho door Thomas Olde Heuvelt

Heb dit 600 pagina’s tellende boek op amper drie dagen verslonden, ik kon gewoon niet stoppen. Lang geleden dat ik nog zoiets spannends én onvoorspelbaars heb gelezen.

Weet je waarom dit boek magistraal goed is? Omdat je je vanaf pagina één midden in een supermysterieus verhaal bevindt dat je bij je nekvel grijpt en meesleurt. Je volgt trouwens graag, ademloos en in volle spanning, ook al wéét je dat alles wat verteld wordt onmogelijk is. Je neemt alles voor waar aan en net die geloofwaardigheid is de sterkte van dit horrorboek.

Deze Stephen King-adept heeft er een fan bij. De structuur is top, de hoofdstukken worden vanuit een wisselend perspectief geschreven en ook de taal en stijl vind ik sterk. Vooral in het eerste deel zijn de beschrijvingen van de bergtocht en de verschrikkelijke weersomstandigheden prachtig en volgt metafoor op metafoor.

Heb ook Dolores Dolly Poppedijn en Hex gelezen. Helaas: die hebben mijn boeken top tien 2020 niet gehaald.

Trilogie : Hemel en hel ~ Het verdriet van de engelen ~ Het hart van de mensTrilogie : Hemel en hel ~ Het verdriet van de engelen ~ Het hart van de mens door Jón Kalman Stefánsson

Prachtige ode aan IJsland, zijn winterse klimaat en natuur. Terwijl je aan het lezen bent, voel je de ijskoude wind door je lichaam gieren, strompel je mee over die besneeuwde hellingen, voel je het verlies van een bevroren vinger. En begrijp je heel goed waarom menselijk contact een basisvoorwaarde is om het IJslandse leven aan te kunnen.

Het boek is tegelijk een ode aan taal, literatuur, boeken en gedichten. Geprinte woorden bieden troost en kennis tijdens de donkere wintermaanden, maar zijn ook gevaarlijk en kunnen zelfs doden. “Niets is zo zoet, behalve jij”. Ik denk dat ik die woorden herhaal als ik op mijn sterfbed lig, als ik ten minste nog lucide genoeg ben om me ze te herinneren.

Perfecte combinatie van avonturenroman, vol filosofische overpeinzingen in een werkelijk prachtige poëtische taal. Aanrader in het kwadraat! Lang geleden dat ik nog eens zo diep in een verhaal zat.

Boeken top tien 2020 van C'bon! Barstensvol literaire kleppers.
Lezen, de mooiste hobby die er bestaat!

AntoinetteAntoinette door Robbert Welagen

Bij het lezen van dit verhaal schoot me opeens te binnen wat voor mij een roman subliem maakt. Vaak is dat het gebruik van een eenvoudige taal die toch een rijk palet aan beelden en gevoelens oproept. Ik denk alweer spontaan aan het superromantische ‘Het wordt spectaculair. Beloofd!‘ van Zita Theunynck.

En nu is er ook ‘Antoinette’ van Robbert Welagen, een even mooi en intens liefdesverhaal, geschreven in een vergelijkbare eenvoudige taal en stijl. En dat volstaat voor mij.

Ik heb er geen ander woord voor, dit boekje is een regelrechte parel. Ik zat werkelijk naast de man in het thermaal bad in Budapest, leefde mee met wat hij vertelde over de liefde die hij ooit had maar later verloor. Over de dochter met een diadeem en de zoon met een stripverhaal die hij wou maar nooit kreeg.

Mijn tip? Lees dit juweeltje.

Vreemd landVreemd land door Jhumpa Lahiri

Ik ben niet zo’n fan van kortverhalen, maar voor Jhumpa Lahiri maak ik graag een uitzondering. Ook al omdat de verhalen in dit boek veeleer novellen zijn van een veertigtal pagina’s, lang genoeg om de personages goed te leren kennen.

Lahiri legt de vinger op de cultuurverschillen die er zijn en blijven, ook al wonen Indische immigranten al jaren in de westerse wereld. Veel van de Bengaalse ouders in het boek verhuizen naar Amerika in de verwachting dat hun leven en dat van hun kinderen beter zullen worden. Maar zoals blijkt uit de verhalen valt dat vaak tegen.

De kinderen van de eerste generatie immigranten hebben weliswaar meer vrijheid dan hun ouders, maar dat ze hun levenspad meer zelf kunnen uitstippelen, maakt hen nog geen gelukkiger mensen.

Prachtig en elegant proza, vlot en meeslepend geschreven. Puntgaaf zou mijn vroegere leraar creatief schrijven het noemen. Ik vind het vooral uitzonderlijk mooi.

RoestRoest door Jakub Małecki

Meesterwerkje. Prachtig familieverhaal over verschillende generaties van een Poolse familie. Wat de personages meemaken laat je niet onverschillig. Vooral ellende en een pak minder geluk. En als dat er is, dan toch maar kortstondig.

Polen is een land dat nog altijd de gevolgen draagt van de verschrikkingen van WOII. Opvallend hoe weinig mensen elkaar vastpakken, knuffelen, echt met elkaar praten.

De structuur is top. Het verhaal is als een slang met een inwisselbaar begin en einde. Er ligt alleen een periode tussen van veertien jaar en 280 pagina’s. De schrijver begint het verhaal in het heden en keert dan terug om de voorgeschiedenis te vertellen. Hij laat elk hoofdstuk voorafgaan door het jaartal en dat maakt het gemakkelijker om te volgen.

Uiteindelijk komen alle puzzelstukjes samen en wordt zelfs het allerkleinste detail duidelijk. En daarvan zijn er veel, zoals de reden waarom de winkeljuffrouw weigert roodharigen te bedienen.

Volgens mij dé perfect geconstrueerde roman. Verdient zeker een plaats in mijn boeken top tien 2020.

Utopia AvenueUtopia Avenue door David Mitchell

Alweer een prachtboek van een van mijn favoriete schrijvers, en dat om verschillende redenen.

Het boek vertelt over het wel en wee van muziekgroep Utopia Avenue omstreeks 1968. Literatuur over muziek dus, en laat dat nu net mijn twee grootste passies zijn.

Elk hoofdstuk wordt geschreven vanuit het perspectief van een van de bandleden. Je krijgt mooi gestructureerde verhalen over hun leven, verwachtingen, ideeën, liefdes….

Maar het is vooral Mitchells schrijven over muziek dat me van mijn sokken heeft geblazen. Bij het fenomenale verslag van een parkconcert was het net of ik me voor het podium bevond. Resultaat? Kippenvel en een brok in de keel. Sterk!

Ook de beschrijving van een LSD-trip – bekijk de cover – is zo overtuigend! Nu hoef ik de ervaring niet meer zelf uit te proberen.

Mijn favoriet, autistische topgitarist Jasper, blijkt een nazaat van Jacob de Zoet, het hoofdpersonage uit Michells vroegere steengoede roman over Japan, De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet. Top!

Cliënt E. BuskenCliënt E. Busken door Jeroen Brouwers

Bij het lezen dacht ik spontaan aan het lied “Hope I die before I get old”, maar verbasterde dat tot “Hope I die before I get to live in a WZC’ (zeker nu in coronatijden!).

Wat een doordringende manier om te beschrijven wat niemand ooit zou hoeven mee te maken: je laatste levensetappe doorbrengen in een woonzorgcentrum. Ook al ben je superintelligent, je moet het maar tolereren dat je er als een kleuter wordt behandeld, dat er over je wordt gepraat terwijl je er gewoon bij zit, dat je geen privacy meer hebt.

Jeroen Brouwers speelt in zijn overpeinzingen als rusthuisbewoner met alle mogelijke woorden. Kan hij niet op het juiste woord komen, dan verbastert hij heel origineel bestaande exemplaren. Maar altijd blijven die zo enorm herkenbaar.

Op 80-jarige leeftijd nog zo’n verrukkelijke taalbeheersing demonstreren, dat verdient respect en een kniediepe buiging. Ik hoop zo dat er nog een boek komt!

En mijn nummer 1 in mijn boeken top tien 2020 professioneel…

Persuasive Copywriting: Cut Through the Noise and Communicate With ImpactPersuasive Copywriting: Cut Through the Noise and Communicate With Impact door Andy Maslen

Topboek! Alleen al de inleiding en het naschrift brachten me meer inzichten bij over copywriting dan de vele cursussen die ik ooit heb gevolgd als copywriter in Gent.

Het uitgangspunt? Copywriting (ja, ook mijn werk als copywriter SEO) heeft veel meer te maken met psychologie dan met schrijftechniek. Je schrijft in de eerste plaats voor de mensen die je copy lezen en die je tot iets wil bewegen.

Voordat je begint te schrijven hoor je te bedenken: “Wat wil ik dat mijn lezers doen?”, daar eerst een call to action rond te schrijven en dan pas je idee uit te werken. Als het kan in de vorm van een verhaal waarin je het geluk en gemak omschrijft dat je klant ervaart nadat hij je product of service in handen heeft.

Grammatica en spelling pas je aan aan het niveau van je lezerspubliek. Een openbaring!

Ook Andy Maslen is ooit gestart met de ABC-copywritingregels, nu volgt hij zijn eigen XYZ-regels. Ik volg hem en zijn inzichten graag.

Lees mijn uitgebreider blog over Persuasive copywriting.

Ziezo, dat was het: mijn boeken top tien 2020

Volgend jaar weer zo’n leesjaar, hoop ik.

De bovenstaande boeken top tien 2020 is maar een selectie. Ik heb heel wat meer goede boeken gelezen, waaronder een behoorlijk aantal viersterrenboeken. Je vindt ze allemaal in de onderstaande literaire kwartaaloverzichten van 2020.

 1. gelezen-boeken-2020-deel-1
 2. gelezen-boeken-2020-deel-2
 3. gelezen-boeken-2020-deel-3
 4. gelezen-boeken-2020-deel-4

Tot de volgende!

© C’bon

Mijn boekenlijst 2019 vierde kwartaal

Mijn boekenlijst 2019 vierde kwartaal

Boekenlijst 2019 derde kwartaal: toppers en enkele floppers

Boekenlijst 2019 derde kwartaal: toppers en enkele floppers

Begin juli? Tijd voor mijn boekenlijst 2019 tweede kwartaal

Begin juli? Tijd voor mijn boekenlijst 2019 tweede kwartaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ann Dewulf

  Bedankt voor de tips. Ik las ze nog niet allemaal maar Antoinette vond ik alvast een pareltje 💛

  • Christine

   Dag Ann, graag gedaan. Antoinette moest er inderdaad bij in mijn boekenlijst 2020!
   Groetjes!
   Christine