Zo vind je de juiste sleutelwoorden voor online

Hoe zoeken mensen iets in Google? Ze voeren een zoekopdracht in en krijgen het best scorende antwoord op hun vraag voorgeschoteld. Staat jouw webpagina op nummer 1 in de zoekresultaten? Proficiat! Dan ben je erin geslaagd een pagina te optimaliseren rond het perfecte sleutelwoord. Maar hoe vind je het juiste sleutelwoord voor de producten of diensten die je aanbiedt? Wist je trouwens dat er verschillende types sleutelwoorden zijn?

Hieronder lees je wat ik in de loop van het voorbije jaar over het onderwerp heb opgestoken. Zelfs zoveel dat ik me gerust specialist SEO Gent kan noemen. Ik geef het graag toe, de wekelijkse nieuwsbrieven van Yoast en hun cursussen hebben daar veel toe bijgedragen. Weet je wat het belangrijkste is dat ik heb geleerd? Dat het vinden van de juiste sleutelwoorden dé basis is van een succesvolle SEO-strategie. En dat Google dikwijls zijn spelregels verandert.

Hoe vind je het juiste sleutelwoord? | C'bon
Je teksten optimaliseren rond verkeerde sleutelwoorden? Not done! Lees hoe je wel te werk gaat.

Hoofdsleutelwoorden scoren niet altijd

Christine Bonheure successfully completed the Keyword research course!


Hoe vind je het juiste sleutelwoord? Als je je focust op die massieve hoofdsleutelwoorden – in mijn geval zou dat copywriter zijn – dan bots je op veel concurrentie. Met zo’n hoofdsleutelwoord terechtkomen in de top 3 in een zoekopdracht op Google, is nagenoeg onbegonnen werk. Zeker voor wie nog maar een pas opgestarte website heeft. Gelukkig zijn er ook mid tail keywords, sleutelwoorden van middellengte dus, en long tail keywords. In mijn geval zou dat respectievelijk ‘copywriter bedrijfsblogs’ en ‘copywriter van overtuigende sollicitatiebrieven’ zijn. Hoe vind je het juiste sleutelwoord? Ik verklap al meteen het geheim: met een long tail sleutelwoord bereik je weliswaar minder mensen, maar haal je meer business binnen, en dus ook het geld om de choco op je boterham te betalen.

Even illustreren met een voorbeeld

Hoe vind je het juiste sleutelwoord? Stel dat je balletschoenen verkoopt. Je kan je teksten optimaliseren rond het sleutelwoord ‘balletschoenen’, maar dan heb je veel concurrentie. Doe je dat rond het middellange sleutelwoord ‘roze balletschoenen’, dan is de concurrentie al wat minder sterk. Optimaliseer je je tekst rond het lange sleutelwoord ‘roze balletschoenen voor meisjes van zes’, dan mik je weliswaar op een kleinere, maar betere niche. Want dan bereik je mensen die specifiek op zoek zijn naar roze balletschoenen voor hun dochter. En die eigenlijk ook al een koopbehoefte hebben. Bingo, zouden we zeggen.

Hoe vind je de juiste sleutelwoorden
Je bereikt een pak minder mensen met een long tail sleutelwoord als ‘Roze balletschoenen voor meisje van zes’. Maar die kopen wel meer.

Hoe vind je het juiste sleutelwoord?

Er zijn een aantal stappen die je het best zet bij het vinden van jouw beste sleutelwoorden. Ik som ze even kort voor je op.

1. Ga op zoek naar jouw USP’s

Beschrijf je missie, visie, het doel van je bedrijf, je doelpubliek, product of dienst. Wat bied je aan? Ga meteen ook na wat jouw sterke punten zijn. Waarom moeten de mensen met jou in zee gaan? Waarom moeten ze aan jou de voorkeur geven boven alle andere? Schrijf dat alles neer in één zin. Ik bezorg je een aantal bruikbare hulpvragen hierbij.

  • Wat maakt jouw product uniek?
  • Waarom ben jij de beste aanbieder?
  • Wat kunnen mensen doen met je product?
  • Waarom bied jij je diensten/product aan?
  • Hoe zal jouw product het leven van je bezoekers verbeteren?

2. Bekijk je aanbod vanuit het hoofd van een bezoeker

Hoe vind je het juiste sleutelwoord? Door je af te vragen wat je doelpubliek zoekt. Welke woorden zouden zij gebruiken om jouw product of dienst te vinden? Focus dus niet alleen op je eigen woorden, maar verplaats je in het hoofd van de geïnteresseerde zoeker. En bekijk zeker ook de concurrentie. Hoe? Door het sleutelwoord waarop je wilt gevonden worden eventjes in te voeren in Google en de zoekresultaten te bekijken. Weet je trouwens wat mijn best scorende webpagina is? De webpagina die ik heb geoptimaliseerd rond het long tail sleutelwoord: “Hoe sluit ik een sollicitatiebrief af”. Want dat is wat mensen zich afvragen als ze een sollicitatiebrief aan het schrijven zijn. Vanuit die pagina heb ik uiteraard linken gelegd naar enkele andere belangrijke pagina’s.

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

3. Stel een basissleutelwoordenlijst op

Je bundelt een aantal hoofdsleutelwoorden waarop je zeker wilt gevonden worden in een excelbestand. Die vind je in je missie en je USP’s. Om andere sleutelwoorden te vinden ga je als volgt te werk:

  • Voer een zoekwoord in in Google, bekijk de extra vragen in de kaders, én de suggesties onderaan op de eerste pagina
  • Gebruik Yoast suggest tool
  • Google Ad Words geeft je een idee rond welke woorden wordt geadverteerd

Hoe vind je het juiste sleutelwoord? Maak zeker een onderscheid tussen hoofd-, middellang- en langstaartsleutelwoorden. Denk aan balletschoenen – roze balletschoenen – roze balletschoenen voor meisjes van zes. Eén ding is basis. De juiste sleutelwoorden moet je altijd zoeken en analyseren in het licht van je missie, visie, doelpubliek en concurrentie.

4. Vind jouw niche

Op welk publiek richt je je en wat wil je publiek precies vinden? Beschrijf vooral de oplossingen die je biedt aan mensen, dat is efficiënter dan louter de eigenschappen van je product of dienst op te sommen. Hoe vind je het juiste sleutelwoord? Ook hier is het uitermate belangrijk dat je je focust op het perspectief van de mensen die jouw product zoeken. Via welke zoekwoorden komen zij op jouw site terecht? Wat is het doel van hun zoektocht? Vraag ook even rond bij bekenden. Heb je trouwens al eens rondgekeken op answerthepublic.com. Vind ik gewoonweg ‘awesome’, om het met de uitmuntende en uitgebreide woordenschat van Trump te zeggen.

Bezoek zeker eens answerthepublic.com

5. Bepaal het zoekpotentieel van het sleutelwoord

Zeker doen, want je schrijft toch teksten die een antwoord bieden op zoekopdrachten die mensen invoeren in Google. Hoe vind je het juiste sleutelwoord en zijn zoekpotentieel? Via Google Trends. Ook als je moet kiezen tussen twee synoniemen kan je via Google Trends nagaan welke van de twee het meest gezocht wordt. Zo ben ik gaan kijken welk woord in mijn branche het meest werd gezocht: sollicitatiebrief of motivatiebrief…. Eén ding is zeker: als je focust op langstaartsleutelwoorden heb je minder concurrentie, minder bezoekers, maar meer conversie. Je verkoopt dus meer en doet betere zaken.

6. Heb je kans op een top 3-ranking in Google?

Bekijk wat je kansen zijn om met een bepaald sleutelwoord in de top 3 op Google te geraken. En eigenlijk is dat broodnodig, want 99% van de bezoekers kijkt niet verder dan die eerste pagina. 50% kijkt zelfs niet verder dan de eerste hit. Het is dus van primordiaal belang dat je bij die top 3 uitkomt. Hoe vind je het juiste zoekwoord? Analyseer zeker de competitie. Voer je sleutelwoord in in Google en kijk naar de tien eerste websites die vermeld worden. Hoe zien die eruit? Bieden ze interessante content? Is alles SEO-geschreven? Zijn er titeltjes, subtitels? Of kan het nog beter? Denk je dat je het beter kan? Probeer het dan gewoon.

Je website schrijf je rond een bepaald aantal sleutelwoorden

Maar dat aantal is al bij al beperkt. Je hebt maar een beperkt aantal menu’s op je website. En er zijn zoveel mogelijke zoekwoorden. Om ook een antwoord te bieden op andere zoekopdrachten, start je het best een blog op. Ook daarvoor ga je op zoek naar de juiste sleutelwoorden. Door blogs te schrijven rond langstaartsleutelwoorden kan je via slimme manieren de lezer toch naar je productpagina’s leiden. En bingo, alweer kassa kassa. Een blog schrijf je trouwens met een piramidestructuur: je zet het belangrijkste bovenaan. Je geeft dus eerst de belangrijkste info weg, dan vervolg je met de belangrijke details, en je sluit af met de achtergrondinformatie. Stel dat mensen al na twee alinea’s afhaken, dan hebben ze toch het belangrijkste gelezen. Kan je het niet zelf? Doe dan een beroep op een copywriter die wel SEO-blogs schrijft.

Vragen? Shoot. Ik probeer ze voor jou te beantwoorden.

© C’bon

Ook geïnteresseerd in een van de onderstaande blogs?

SEO-copywriting, wat een uitdagende klus!

SEO-copywriting, wat een uitdagende klus!

Praktijkgids SEO Schrijven 2020? Onmisbaar!

Praktijkgids SEO Schrijven 2020? Onmisbaar!

6 SEO-tips die je vandaag nog moet toepassen!

6 SEO-tips die je vandaag nog moet toepassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *