Lezen doet langer leven! Waarom lezen je gezondheid verbetert
Lezen is al eeuwenlang een bron van kennis, ontspanning en vermaak. Ik tap al uit die bron sinds de dag dat ik kan lezen, nu al zo’n 50 jaar lang. Maar wist je dat regelmatig boeken lezen je leven daadwerkelijk kan verlengen? Onderzoek wijst het uit: lezen doet langer leven!
Mensen die elke week tijd maken voor het lezen van een boek, leven langer dan zij die dit niet doen.
Nu al de conclusie? Ik ga alvast een pak langer leven dan de niet-lezers.
In deze blog ontdek je niet alleen hoe lezen je levensduur kan verlengen, maar ook welke andere verrassende voordelen deze gewoonte heeft voor je mentale en sociale gezondheid.
Contents
- 1 Boeken lezen doet langer leven: wat zegt de wetenschap?
- 2 Hoe lezen je hersenen actief houdt
- 3 De bredere voordelen van lezen: van empathie tot sociaal welzijn
- 4 Lezen verbetert je concentratie en taalvaardigheid
- 5 Conclusie: maak van lezen een dagelijkse gewoonte want lezen doet langer leven!
- 6 Mag ik je een aantal boeksuggesties aan de hand doen?
Boeken lezen doet langer leven: wat zegt de wetenschap?
Het idee dat lezen je levensduur kan verlengen klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar deze stelling wordt nu ondersteund door wetenschappelijk bewijs.
Een Amerikaanse studie volgde twaalf jaar lang 3.635 mensen van 50 jaar en ouder om te onderzoeken of er een verband bestaat tussen hun leesgedrag en hun levensduur.
De resultaten waren opvallend: mensen die gemiddeld vier uur per week boeken lazen, dus al vanaf 30 minuten per dag, leefden gemiddeld vier maanden langer dan degenen die dat niet deden. Dit voordeel bleef bestaan ongeacht geslacht, rijkdom, opleiding of gezondheid. De onderzoekers konden geen directe verklaring geven maar suggereerden dat lezen gunstige effecten kan hebben op hersenfuncties.
Misschien één minpuntje bij het onderzoek? Het blijft onzeker hoe goed de studie corrigeerde voor socio-economische factoren zoals opleiding en leefgewoonten.
Maar niet getreurd, ik sta er alleszins goed voor. Mijn gemiddelde leestijd per week bedraagt 16 uur.
Waarom alleen boeken?
Het onderzoek toonde aan dat dit voordeel alleen geldt voor mensen die boeken lezen, en niet voor degenen die zich beperken tot kranten of tijdschriften.
De aard van het leesmateriaal is dus van belang. Boeken, en dan vooral fictie, vereisen een diepere cognitieve betrokkenheid en stimuleren de hersenfuncties op manieren die andere leesvormen niet doen.
PS: Wat betekent cognitief? Dat zijn vaardigheden of vermogens die te maken hebben met de mate waarin je in staat bent kennis en informatie op te nemen en te verwerken.
Ik sta er alweer goed voor, want ik lees zowel de krant De Morgen als heel veel (non-)fictie.
Hoe lezen je hersenen actief houdt
Lezen doet langer leven, en weet je waarom? Omdat lezen een positieve invloed heeft op onze hersenen.
Het lezen van een boek vraagt om concentratie, verbeeldingskracht en kritisch denken – allemaal processen die onze hersenen actief en gezond houden. Door je hersenen regelmatig op deze manier te prikkelen kan je je cognitieve achteruitgang vertragen, en dat is vooral belangrijk naarmate we ouder worden.
Ik ben ondertussen al 58, en heb – even vlug geteld – al 3000 boeken uit (aan een gemiddelde van 80 per jaar). Geconcentreerd lees ik 50 pagina’s per uur.
Lezen als mentale gymnastiek
Lezen kan je zien als een vorm van mentale gymnastiek. Net zoals je lichaam fit blijft door fysieke oefeningen blijft je geest scherp door regelmatig te lezen.
Het houdt niet alleen je brein actief, maar het kan, zoals eerder aangestipt, ook helpen bij het voorkomen van cognitieve aandoeningen zoals dementie.
Lezen doet langer leven want het verwerken van complexe verhalen en ideeën houdt je geest jong, zelfs op latere leeftijd.
De bredere voordelen van lezen: van empathie tot sociaal welzijn
Hoewel de link tussen lezen en een langere levensduur fascinerend is, zijn er nog tal van andere voordelen verbonden aan deze mooie gewoonte.
Lezen helpt ons niet alleen om beter te begrijpen hoe anderen zich voelen, het verbetert ook onze sociale vaardigheden en ons vermogen om ons in anderen te verplaatsen.
Lezen bevordert empathie
Wanneer je je verdiept in een verhaal leer je personages kennen die andere ervaringen, culturen en achtergronden hebben dan jij. Dat helpt je om je voor te stellen hoe het is om in de schoenen van iemand anders te staan. En dat vergroot je empathisch vermogen.
Het vermogen om je in te leven in anderen is niet alleen nuttig in persoonlijke relaties, maar ook in professionele omgevingen.
Een KernTalentenanalyse heeft uitgewezen dat ik beschik over niet één maar drie soorten empathie.
Een sociaal actieve lezer
Het is een misverstand dat lezen een solitaire, eenzame bezigheid is waarmee je je afsluit van de buitenwereld. Dat verwijt krijg ik trouwens regelmatig te horen uit de mond van mijn lieftallige echtgenoot.
Maar hij heeft het fout, want uit onderzoek blijkt dat frequente lezers juist dikwijls socialer zijn dan mensen die niet lezen. Ze zijn geneigd om vaker deel te nemen aan sociale activiteiten, vrijwilligerswerk te doen en ze knopen gemakkelijker gesprekken aan met onbekenden. Ik geef het toe, vaak over boeken.
Lezen verrijkt je sociale leven op manieren die je misschien niet zou verwachten.
Lezen verbetert je concentratie en taalvaardigheid
Naast de mentale en sociale voordelen helpt lezen ook om je concentratievermogen te trainen en je taalvaardigheden te verbeteren. Stuk voor stuk essentiële vaardigheden die niet alleen nuttig zijn in het dagelijks leven, maar die ook je kansen op de arbeidsmarkt vergroten.
Ik ben niet voor niets Germaanse filologie gaan studeren om uiteindelijk zelfstandig freelance copywriter te worden – gespecialiseerd als copywriter SEO.
Lezen als concentratietraining
Lezen vereist dat je je voor langere tijd op één taak concentreert. Dat is in onze digitale wereld, waarin we voortdurend worden afgeleid, een waardevolle vaardigheid.
Door regelmatig te lezen, verbeter je je vermogen om je te concentreren, wat je kan helpen om productiever te zijn in andere aspecten van je leven.
In een vorige blog heb ik uiteengezet hoe ik mijn dagindeling structureer en geconcentreerd werk om mijn productiviteit te verhogen.
Taalontwikkeling vanaf jonge leeftijd
Voorlezen aan kinderen is een van de beste manieren om hun taalontwikkeling te stimuleren. Kinderen die op jonge leeftijd worden voorgelezen hebben later een grotere woordenschat en scoren hoger op taaltoetsen.
Ik weet niet meer hoe vaak ik de dikke Jip en Janneke-bundel aan mijn beide dochters heb voorgelezen… Meer dan eens, dat is zeker.
Maar ook voor volwassenen blijft lezen belangrijk voor het verbeteren van taalvaardigheden, wat weer bijdraagt aan succes op de arbeidsmarkt.
Beide dochters zijn trouwens heel taalvaardig, schriftelijk en mondeling, en hebben een ruime woordenschat – ik geef toe, soms een beetje Nederlands getint.
Conclusie: maak van lezen een dagelijkse gewoonte want lezen doet langer leven!
De wetenschap laat er geen twijfel over bestaan: regelmatig boeken lezen is goed voor je gezondheid en kan zelfs je levensduur verlengen. Kan? Lezen doet langer leven, dat is een feit!
Maar de voordelen van lezen gaan veel verder dan dat. Van verbeterde cognitieve functies en empathie tot betere concentratie en taalvaardigheid, de positieve effecten van lezen zijn breed en diepgaand.
Dus waar wacht je nog op? Neem de tijd om je in een goed boek te verdiepen. Wie weet verleng je niet alleen je leven, maar maak je het ook nog eens een stuk rijker en betekenisvoller.
Mag ik je een aantal boeksuggesties aan de hand doen?
Elk kwartaal deel ik mijn gelezen boeken in een blog. Daarin vermeld ik cover, titel, het aantal sterren dat ik het geef en een kort verslag van maximaal 150 woorden waarom.
Mijn advies? Begin met de eerste, vandaar uit vind je linken naar de andere.
Veel leesplezier en een langer leven gewenst! Dat zit er sowieso in want lezen doet langer leven.
Zeker doen, want lezen doet langer leven. En maakt je leven op slag een stuk voller én gelukkiger.
Hilde Asaert
Hoi Christine, ik heb genoten van je blog. Je bevestigt wat ik al heel mijn leven rotsvast geloof: lezen doet langer leven. Persoonlijk bewijs: twee boekenminnende ouders van 95 jaar. Nu heb jij me ook de wetenschappelijke bewijzen daarvan laten zien. Bedankt! (En blijf nog maar veel boekrecensies schrijven)
Christine
Top! Ik denk dat ik ook de honderd haal. Met gemak. En jij trouwens ook! 🙂
Peter
Mooi stukje. Goed gebracht. En nu op naar een extra portie leesvoer in bib of boekhandel, dus.
Christine
Dank! Mijn boekenplank heeft het vorige week begeven! Ik moet stoppen met boeken kopen! Maar uiteraard niet met lezen!