Waarom is de opbouw van een vacature zo cruciaal?
De juiste opbouw van een vacature is als een goed recept, het doet alle ingrediënten op de correcte manier samenkomen en levert een eindresultaat af om van te watertanden.
Denk aan de opbouw van een vacature als een dans, elke stap moet perfect getimed zijn en in harmonie met de rest van de bewegingen. Alleen dan trek je de juiste kandidaat aan en vind je de perfecte match.
Met een goed gestructureerde vacature trek je de juiste kandidaten aan en slaag je erin het wervingsproces efficiënter te laten verlopen. Want een ideale vacature bespaart je tijd, geld en energie.
- Een goede opbouw van een vacature wekt de interesse van geschikte kandidaten op zoek naar een nieuwe baan en moedigt hen aan om verder te lezen.
- Door potentiële kandidaten een duidelijk overzicht van de vereiste vaardigheden, ervaring en verantwoordelijkheden te bieden kunnen ze gemakkelijker beoordelen of ze al dan niet geschikt zijn voor de functie.
- Een uitgekiende structuur verbetert ook het imago van je bedrijf, het laat immers zien dat je bedrijf professioneel en goed georganiseerd is.
Weet je niet zeker hoe je dit moet aanpakken, lees dan dit artikel. Het leert je waarom een goede vacaturestructuur zo belangrijk is, hoe je opvalt in het grote aantal vacatures en hoe je de jouwe zo aantrekkelijk mogelijk maakt voor potentiële kandidaten.
Heb je trouwens hulp nodig bij het vacature schrijven? C’bon is er om je te helpen.
Op deze pagina ‘copywriter van vacatures‘ vind je trouwens al mijn geheimen opgelijst.
Contents
- 1 Waarom is een goede opbouw van een vacature zo belangrijk?
- 2 Verschillende soorten opbouw vacaturetekst
- 3 Een onweerstaanbare vacature omvat de volgende zaken
- 3.1 1. Gebruik de kracht van een pakkende functietitel
- 3.2 2. Wek nieuwsgierigheid op met een overtuigende bedrijfsintroductie
- 3.3 3. Schets een levendig beeld van de functie
- 3.4 4. Maak de vereisten duidelijk
- 3.5 5. Maak jouw aanbod helder en concreet
- 3.6 6. Zet aan tot actie en nodig uit tot solliciteren
- 3.7 7. Geef je vacature een aantrekkelijk tintje
- 4 Tip? Denk bij de opbouw van een vacature eens out of the box
- 5 Enkele do’s en don’ts om rekening mee te houden
- 6 Genoeg informatie over hoe je je opbouw van een vacature aanpakt?
Waarom is een goede opbouw van een vacature zo belangrijk?
Je beseft het misschien niet meteen, maar een vacature gaat zoveel verder dan het “alleen maar” bekendmaken van een openstaande positie.
Met een goede vacature trek je het juiste talent aan, breng je de waarden van jouw bedrijf over en bespaar je uiteindelijk tijd en middelen in het wervingsproces.
Een goede opbouw van een vacature is hierbij een voorwaarde
Met een goed gestructureerde vacature trek je niet alleen de aandacht van potentiële kandidaten. Je maakt het hen ook gemakkelijker om de belangrijkste informatie te vinden en te begrijpen wat er van hen wordt verwacht.
Een goede opbouw van een vacature helpt bij het filteren van kandidaten. Door duidelijk te specificeren welke kwalificaties en ervaring vereist zijn, trek je de juiste kandidaten aan. Niet-gekwalificeerde kandidaten worden meteen uitgesloten. Dat bespaart tijd en moeite tijdens het selectieproces.
Bovendien draagt een goede structuur bij aan je employer branding, het:
- geeft potentiële kandidaten een positieve indruk van je bedrijf,
- laat zien dat je aandacht besteedt aan het wervingsproces,
- creëert een positieve reputatie op de arbeidsmarkt,
- en helpt om hooggekwalificeerde kandidaten aan te trekken.
Verschillende soorten opbouw vacaturetekst
Afhankelijk van het doel en je doelgroep kan je kiezen voor verschillende manieren om je vacaturetekst op te bouwen en te structureren.
1. Chronologische opbouw
Dat is een veelvoorkomende opbouw van een vacature. Bij een chronologische opbouw begint de tekst met een introductie van je bedrijf en de functie, gevolgd door de belangrijkste taken en vereisten.
2. Opbouw rond werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Deze structuur is gebaseerd op de belangrijkste werkzaamheden en verantwoordelijkheden van de functie. Hierbij krijgt de sollicitant een gedetailleerde beschrijving van de gevraagde taken en verantwoordelijkheden, gevolgd door de vereiste vaardigheden en kwalificaties.
3. Opbouw van een vacature op basis van de ideale kandidaat
Er is ook een opbouw op basis van de ideale kandidaat. Daarbij benoemt je vacature eerst de belangrijkste eigenschappen en vaardigheden. Vervolgens ga je over tot het beschrijven van de taken en verantwoordelijkheden.
Tip: welke opbouw je ook gebruikt, zorg altijd voor een sterke openingszin van je vacaturetekst. Want die eerste zin – en bij uitbreiding de eerste inleidende zinnen – beslist vaak of een kandidaat je vacature de nodige aandacht geeft of meteen verder scrolt naar de concurrentie.
Een onweerstaanbare vacature omvat de volgende zaken
In een heldere opbouw van een vacature komen de volgende elementen zeker aan bod.
1. Gebruik de kracht van een pakkende functietitel
De functietitel is jouw eerste kans om een blijvende indruk te maken. Het is het moment waarop kandidaten beslissen of jouw vacature hun tijd waard is. Laat hem dus tellen.
Kort samengevat? Wees specifiek. Vermijd dubbelzinnigheid en afkortingen. Gebruik duidelijke woorden. En ga voor eenvoud. Alleen zo win je de harten van sollicitanten.
Een voorbeeld? Schoonmaakster is zoveel makkelijker te begrijpen dan Hygiënemanager.
2. Wek nieuwsgierigheid op met een overtuigende bedrijfsintroductie
Stel in een paar zinnen je bedrijf voor, de sterke punten en de waarden die je hoog in het vaandel hebt staan. Laat kandidaten weten waar je gevestigd bent en waarom je op zoek bent naar toptalent.
Is je bedrijf aan het groeien of streeft het naar betere kwaliteit, aarzel dan niet om dit ergens te vermelden in de opbouw van een vacature.
Laat je kandidaten weten welke opwindende kansen je voor hen in het verschiet hebt.
3. Schets een levendig beeld van de functie
Beschrijf concreet de taken en verantwoordelijkheden die bij de functie komen kijken. Help kandidaten zich de functie voor te stellen en een weloverwogen beslissing te nemen.
Benadruk wat de functie aantrekkelijk maakt.
Wees wel transparant en realistisch en vermijd valse verwachtingen. Toon kandidaten de unieke voordelen en mogelijkheden die ze kunnen verwachten.
4. Maak de vereisten duidelijk
Schets de noodzakelijke kwalificaties en geloofsbrieven voor de functie. Geef specifieke informatie over diploma’s, certificaten, competenties, relevante ervaring, technische vaardigheden, talen en andere relevante criteria.
Is er een auto nodig voor de functie, vermeld dit dan zeker. Transparantie is de sleutel tot succes!
5. Maak jouw aanbod helder en concreet
Bied kandidaten een glimp van wat ze kunnen verwachten als ze ervoor kiezen deel uit te maken van jouw team. Wees glashelder over salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en andere extra’s die je kunt bieden.
De balans tussen werk en privé is belangrijk, geef dus aan of er mogelijkheden zijn om op afstand te werken. Heb het eventueel over de flexibele werktijden en het hybride werken in een enthousiast team.
Vermeld ook het type contract (voltijds, deeltijds, voor bepaalde tijd of vast) en benadruk eventuele doorgroei- en opleidingsmogelijkheden.
Zorg dat kandidaten zich de positieve sfeer binnen jouw team kunnen voorstellen. Overtuig met tekst!
6. Zet aan tot actie en nodig uit tot solliciteren
Vertel kandidaten hoe ze kunnen solliciteren en geef ze een uiterste datum. Speel ze de naam door van een contactpersoon voor verdere vragen.
Zeg dat je graag in contact wil komen en regel onmiddellijk sollicitatiegesprekken.
Bijvoorbeeld: “Het is ons doel is om binnen de vijf werkdagen feedback te geven. Je hoort van ons om een gesprek in te plannen of de volgende stappen te bespreken.” Héél belangrijk dit!
7. Geef je vacature een aantrekkelijk tintje
Vergeet niet dat ook een advertentie voor een vacante functie vacature een weerspiegeling is van je merk. Hou daar dus rekening mee bij de opbouw van een vacature.
Geef het persoonlijkheid en authenticiteit. Wees oprecht en communiceer de unieke kwaliteiten die van jouw bedrijf een aantrekkelijke werkplek maken.
Tip? Denk bij de opbouw van een vacature eens out of the box
Door out of the box te denken kan je het verschil maken tussen een goede en een geweldige vacature! Met creatieve vacatureteksten en unieke wervingsstrategieën kan je een vacature creëren die opvalt en echt resoneert met potentiële kandidaten.
- Denk aan aantrekkelijke functietitels die nieuwsgierigheid opwekken en de aandacht trekken.
- Ook diversiteitswerving is een belangrijk aspect om rekening mee te houden in de opbouw van een vacature. Een divers team brengt verschillende perspectieven en ideeën met zich mee, wat jouw bedrijf kan verrijken.
- Vergeet tot slot ook niet om je vacature te optimaliseren. Gebruik relevante zoekwoorden en termen die potentiële kandidaten zouden gebruiken bij het zoeken naar en baan. Zo zorg je ervoor dat jouw vacature gevonden wordt door de juiste mensen.
Zin om een écht wervende vacature te lezen? Scrol dan even naar beneden in de tekst over ‘Hoe win je de war for talent?’
Enkele do’s en don’ts om rekening mee te houden
Door enkele do’s en don’ts in gedachten te houden, kun je een effectieve en aantrekkelijke vacaturetekst schrijven.
Do’s bij de opbouw van een vacature
- Wees duidelijk en beknopt: zorg ervoor dat de vacaturetekst helder en bondig is, zodat potentiële kandidaten gemakkelijk kunnen begrijpen wat er van hen wordt verwacht.
- Plaats de belangrijkste informatie bovenaan: zet de functietitel, vereisten en belangrijkste taken en verantwoordelijkheden bovenaan de vacaturetekst, zodat kandidaten snel kunnen bepalen of de functie bij hen past. (Eigenlijk net zoals je hoort te doen bij het schrijven van een goede blog.)
- Gebruik relevante zoekwoorden: zo maak je de vacature vindbaar te maken, gebruik daarvoor Google Trends.
- Wees eerlijk en realistisch: beschrijf de functie en de vereisten eerlijk en wees realistisch over wat de functie inhoudt. Dit voorkomt teleurstelling bij zowel kandidaten als werkgevers.
- Gebruik bulletpoints voor een scanbaar overzicht, en doorlopende tekst als je kandidaten écht wilt overtuigen (dat heeft alvast mijn voorkeur). Zie het verschil tussen een traditionele vacature voor een verpleegkundige – met bullets – en mijn verbeterde versie – met doorlopende tekst.
Don’ts bij de opbouw van een vacature
- Gebruik geen jargon en vaktaal: Vermijd het gebruik van vakjargon en moeilijke woorden die potentiële kandidaten mogelijk niet begrijpen.
- Wees niet te vaag: Zorg ervoor dat de vacaturetekst specifiek genoeg is en vermijd vaag taalgebruik zoals “goede communicatieve vaardigheden” zonder verdere uitleg.
- Vermijd discriminatie: Zorg ervoor dat de vacaturetekst geen discriminatie op basis van geslacht, leeftijd, etniciteit of andere persoonlijke kenmerken bevat.
- Overlaad de tekst niet met informatie: Houd de vacaturetekst beknopt en relevant. Te veel informatie kan overweldigend zijn voor potentiële kandidaten.
Genoeg informatie over hoe je je opbouw van een vacature aanpakt?
Kan je er zelf mee aan de slag? Veel succes dan!
Of heb je hulp nodig bij het schrijven van een vacature? Die is slechts één klik verwijderd.
Waarom je vacature laten schrijven door C’bon? Klik op de link en je leest er alles over.
(c) C’bon, copywriter Gent