SEO-strategie: 7 stappen die je moet volgen

Online zichtbaarheid is allesbepalend. SEO helpt je niet alleen om hoger te scoren in zoekmachines als Google, het trekt ook meer bezoekers naar jouw website.

SEO is de kunst van gevonden worden, en dat is waar ik jou, als copywriter SEO, bij ga helpen.

Vrouwelijke SEO-strateeg aan het werk.
Wie ben ik? SEO-copywriter met nu al meer dan 10 jaar ervaring! Klaar om jou met een uitgekiende SEO-strategie vooruit te helpen.

In 2025 draait alles om slimme keuzes maken. Hoe zorg je ervoor dat jouw SEO-strategie niet alleen effectief is, maar ook toekomstbestendig? Daarvoor hoor je niet alleen de basisprincipes van SEO te kennen, maar ook geavanceerde technieken te benutten én op de hoogte te blijven van de razendsnelle nieuwe ontwikkelingen als gevolg van het gebruik van AI-chatbots.

Hieronder neem ik je stap voor stap mee: van de technische optimalisatie van je website en het creëren van waardevolle content tot het analyseren van resultaten en het continu aanpassen van je aanpak. Als gevolg van ChatGPT gaat SEO nu meer richting AEO.

In een constant veranderend digitaal landschap is stilstaan geen optie.

Waarom is een goede SEO-strategie (en zelfs een bijkomende AEO- en GEO-strategie) onmisbaar? Het vergroot je online zichtbaarheid, trekt relevant verkeer aan en helpt je om een voorsprong te behouden op de concurrentie.

Lees verder over de bouwstenen van een krachtige SEO-strategie die resultaten oplevert en ontdek enkele juiste tools en inzichten die je helpen je doelen te bereiken.

SEO-strategie kort?

Online gevonden worden? Dat begint met een goede SEO-strategie. In onderstaande gids ontdek je hoe je je website technisch op punt zet, content schrijft waar Google én je bezoekers blij van worden, en hoe je stap voor stap je zichtbaarheid vergroot. Van zoekwoorden en backlinks tot nieuwe trends zoals AEO en GEO (yep, dat bestaat echt). SEO is geen sprint maar een marathon – met slimme tools, wat geduld en een tikje AI loop jij voorop.

Geen zin om het allemaal zelf uit te zoeken? Ik help je graag verder! Laat van je horen!

Belangrijke onderdelen van een SEO-strategie

  1. Relevante zoekwoorden: kies de juiste zoekwoorden om je grootste doelgroep te bereiken. Dat helpt om je organisch verkeer te verhogen.
  2. Waardevolle content: maak kwalitatieve content die waarde biedt aan de gebruiker. Goede content trekt meer relevante bezoekers aan, houdt ze langer op je site en maakt van hen tevreden bezoekers.
  3. Kwalitatieve backlinks: krijg links van geloofwaardige sites en vergroot je autoriteit bij zoekmachines.
  4. Technische optimalisatie: zorg dat je website technisch goed in elkaar steekt, denk hierbij aan laadsnelheid en mobielvriendelijkheid.
Laadsnelheid van C'bon
Zo ziet de laadsnelheid van mijn website eruit…

Vergeet niet dat SEO een continu proces is, een doorlopend proces waardoor je je strategie regelmatig moet aanpassen aan de laatste updates. Met een plan van aanpak bereik je een optimaal resultaat.

Wat is SEO?

SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie, is het verbeteren van je website zodat zoekmachines als Google die beter begrijpen en waarderen. Het doel is je zichtbaarheid online te vergroten – en dat doe je met een SEO-strategie.

Belangrijke aspecten van SEO

  1. Contentoptimalisatie: CONTENT IS EN BLIJFT KING. Goed geschreven, relevante content is essentieel. Het moet geschikt zijn voor je publiek én voor zoekmachines.
  2. On-page SEO: hierbij optimaliseer je individuele webpagina’s. Denk aan de juiste zoekwoorden en aan technische optimalisatie. Het helpt je om hoger te scoren in Google.
  3. Off-page SEO: hiermee bouw je aan autoriteit. Denk aan kwalitatieve backlinks die laten zien dat je website vertrouwd en relevant is.

SEO is een continu proces waarbij je rekening moet houden met de laatste reguliere updates van Google en regelmatig nieuwe content moet toevoegen.

Tools als Google Analytics en Google Search Console kunnen helpen om de vooruitgang van je SEO-strategie te meten en bij te sturen. Zo krijg je meer organisch verkeer en een effectief resultaat.

Het opstellen van een SEO strategie is cruciaal voor online succes!
Houd rekening met de updates van Google en voeg regelmatig nieuwe content toe.

Stap 1. De basisprincipes van SEO

Een SEO-strategie is de basis van je SEO-campagne, en daarbij zijn de volgende zaken van tel.

Technische SEO

Technische SEO zorgt ervoor dat zoekmachines je website goed kunnen vinden en lezen.

Denk hierbij aan:

  • het verbeteren van de laadsnelheid, mobiele responsiviteit en crawlbaarheid
  • een snelle en responsieve, mobielvriendelijke website
  • een goede websitestructuur die het zoekmachines makkelijker maakt om je site te indexeren

Stuk voor stuk belangrijke stappen voor een succesvolle SEO-strategie.

Contentoptimalisatie

Contentoptimalisatie is een continu proces dat in zes stappen verloopt: idee, onderzoek, schrijven, publiceren, promoten en onderhouden.

Goede content staat centraal en houdt rekening met de doelgroep.

Na Google’s Panda en Penguin-updates is de focus op het leveren van kwalitatieve en relevante inhoud gegroeid.

Het is belangrijk dat je op zoek gaat naar de juiste zoekwoorden voor specifieke pagina’s. En dat je ervoor zorgt dat je teksten en afbeeldingen goed geoptimaliseerd zijn.

Linkbuilding

Linkbuilding speelt een belangrijke rol in je SEO-strategie. Het helpt je website hoger te scoren in zoekresultaten door extra backlinks te krijgen.

Kwalitatieve backlinks versterken je online aanwezigheid en verbeteren je zoekresultaten.

Er zijn verschillende methoden om backlinks te verkrijgen zoals gastbloggen, relevante content delen op sociale media en PR-berichten versturen.

Waardevolle en goede links zijn essentieel en kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.

Stap 2. Niche selecteren voor SEO

Het kiezen van een niche voor SEO is een slimme zet. Wanneer je je richt op specifieke niches kan je site hoger scoren in zoekmachineresultaten. Dat levert alvast meer organisch verkeer op – en zoals je weer is organisch verkeer gratis.

Met een niche kan je relevante zoekwoorden beter benutten. Dat vergroot je online zichtbaarheid en jaagt de kwaliteit van verkeer de hoogte in.

Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen bij het bepalen van je niche:

  1. Doe onderzoek: breng je concurrenten in kaart en kijk wat ze doen. Dit helpt je te begrijpen waar kansen liggen
  2. Wees specifiek: hoe specifieker je niche, hoe beter. Bijvoorbeeld, in plaats van “koken”, ga voor “veganistische recepten voor kinderen”
  3. Analyseer markttrends: met een tool als Google trends houd je trends in de gaten
  4. Blijf flexibel: de markt verandert, net als algoritmen. Blijf je strategie aanpassen

Geduld is belangrijk. Het succes in een niche omarmt zowel doorzettingsvermogen als aanpassing aan de laatste updates.

Daarom ook het woord SEO-strategie: SEO is geen eenmalige inspanning, wel een continu proces om optimaal resultaat te behalen.

Marktrends analyseren is een belangrijk onderdeel van een SEO-strategie.
SEO is een continu proces, maar investeren in een SEO-strategie is de investering waard!

Stap 3. Relevante content creëren

Het produceren van relevante content is cruciaal voor SEO-succes. Door kwalitatieve en waardevolle content te maken verbeter je de vindbaarheid van je site op long-tail zoekwoorden. En dat, mijn beste lezer, is de manier om een hogere positie in Google te behalen.

Een sterke SEO-strategie richt zich op het opbouwen van langdurig gebruikersengagement en autoriteit. Het kennen en begrijpen van de behoeften van je doelgroep is essentieel om vertrouwen op te bouwen bij je bezoeker. Die zal daardoor vlugger geneigd zijn jouw product of dienst aan te kopen.

Inhoud die vragen beantwoordt

Content die vragen van gebruikers beantwoordt, vergroot de waarde van je website. Het helpt je niet alleen hogere posities in zoekresultaten te bereiken, het vergroot ook de betrokkenheid van je lezers.

Belangrijk advies: schrijf teksten die niet alleen gericht zijn op Google, maar in de eerste plaats op je lezers.

Schrijf over nieuwe projecten, maar zorg ervoor dat de inhoud vooral leesbaar blijft en aansluit bij de verschillende fasen van de customer journey. Zo houd je de aandacht van je publiek vast.

Gebruik van zoekwoorden

Een goed zoekwoordenonderzoek is de sleutel tot een succesvolle SEO-strategie. Het helpt je om het zoekgedrag van je doelgroep beter te begrijpen. Met de inzichten die je uit dit onderzoek haalt kun je de potentie van zoekwoorden en landingspagina’s bepalen.

Long-tail zoekwoorden zijn hierbij van grote waarde. Ze zijn specifiek en hebben vaak een duidelijke zoekintentie, wat kan zorgen voor gericht verkeer naar je website. In deze blog over mezelf als specialist SEO Gent vind je daarover alle mogelijke info.

Je kunt long-tail zoekwoorden inzetten door ze strategisch te verdelen over verschillende pagina’s van je site.

Hier is een simpel stappenplan:

  1. Doe onderzoek: zoek naar long-tail zoekwoorden die bij jouw niche passen
  2. Selecteer relevante zoekwoorden: kies woorden die aansluiten bij de intentie van je doelgroep
  3. Optimaliseer inhoud: integreer de zoekwoorden op een natuurlijke manier, niet alleen in je huidige content, maar in elk nieuw stuk content dat je maakt.

Door deze stappen te volgen optimaliseer je jouw content effectief en vergroot je jouw kans op meer relevant verkeer.

Stap 4. Gebruikerservaring verhogen

De optimalisatie van de gebruikerservaring is een belangrijk onderdeel van effectieve zoekmachineoptimalisatie.

Het is zaak om aansluiting te vinden bij de bezoeker van je website. Het ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid van een website spelen hierbij een cruciale rol.

Websites die prettig zijn in gebruik houden bezoekers langer vast en verbeteren de kans op relevant verkeer. Heel vaak hangt dit samen met een goede technische SEO.

Belangrijke punten voor een goede gebruikerservaring

  • Responsief ontwerp: zorg ervoor dat de content op alle apparaten goed leesbaar is
  • Snelle laadtijd: dit zorgt niet alleen voor een betere gebruikservaring, maar helpt ook bij het vergroten van het organisch verkeer
  • Eenvoudige navigatie: bezoekers moeten snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken

Een goede gebruikerservaring verhoogt niet alleen de tevredenheid van bezoekers, maar draagt ook bij aan het opbouwen van autoriteit binnen je vakgebied. Je SEO-strategie verbetert je zichtbaarheid en levert relevant verkeer op.

Via Google Analytics en Google Search Console – twee van de beste SEO-tools – krijg je inzicht in het gedrag van je bezoekers. Op die manier kan je je SEO-strategie continu aanpassen voor een optimaal resultaat.

Waardevolle content in combinatie met technische optimalisatie doet het altijd!

Stap 5. Domeinautoriteit opbouwen

Autoriteit is belangrijk voor je website. Het helpt je om hoger te scoren in zoekresultaten. Dat gaat echter niet van de ene op de andere dag maar kost tijd en moeite.

Een effectieve strategie daarbij is linkbuilding. Hierbij probeer je kwalitatieve backlinks te krijgen van andere betrouwbare websites. Deze links zijn net als stemmen die je website meer geloofwaardigheid geven.

Interne links en structuur

Ook interne links zijn een belangrijk onderdeel van je SEO-strategie. Ze helpen je om je website beter te organiseren. Ze maken het eenvoudiger voor bezoekers om door je website te navigeren.

Zoekmachines als Google weten dit ook te waarderen. Een goede structuur helpt zoekmachines om je pagina’s beter te indexeren.

Mijn tip hierbij? Vermijd dubbele content. Dat houdt Google tevreden en zorgt ervoor dat je belangrijkste content naar voren komt.

Externe links en autoriteit

Externe links die naar je site verwijzen zijn erg waardevol. Ze geven zoekmachines een signaal dat je content kwalitatief en relevant is.

Let wel, Google let veel meer dan vroeger op de hoge kwaliteit van deze links: kwalitatieve links wegen zwaarder dan niet-kwalitatieve links.

Zorg dus dat de linkbuilding in je SEO-strategie gericht is op het verkrijgen van waardevolle backlinks.

Vergeet ook niet dat schadelijke links je website negatief kunnen beïnvloeden. Gebruik Google’s Disavow Tool om ongewenste en slechte links te beheren en je SEO te verbeteren.

SEO-strategie opzetten? Kan ook door een vrouw!
Een succesrijke SEO-strategie houdt ook in dat je investeert in kwalitatieve backlinks.

Stap 6. Resultaten meten en analyseren

Het is een goede basis om al meteen vanaf het begin meetbare doelstellingen in te bouwen. Het meten en analyseren van resultaten is een cruciaal onderdeel van je SEO-strategie.

Door regelmatig de prestaties van je website en SEO-inspanningen te bekijken kun je verbeterpunten identificeren. Het helpt om aanpassingen te maken waar en wanneer nodig.

Dat is essentieel om ervoor te zorgen dat je strategie effectief blijft en dat je organisch verkeer groeit.

Analytics-tools gebruiken

Google Search Console is een van de onmisbare tools voor het correct meten en vergelijken van concrete SEO-doelstellingen.

Hier volgen enkele manieren waarop deze tools je kunnen helpen:

  • Inzicht in zoekwoorden: ontdek welke relevante zoekwoorden verkeer naar je site leiden, en welke de bijbehorende zoekwoorden zijn
  • Gebruikersgedrag: monitor hoe bezoekers je site gebruiken
  • Zoekresultaten: bekijk hoe je site presteert in zoekmachineresultaten

Regelmatig monitoren en analyseren van data zorgt ervoor dat je SEO-strategie optimaal blijft. Zo bied je je bezoekers een betere gebruikservaring en dat kan leiden tot meer succesvol organisch verkeer.

Ook het gebruik van Google Analytics geeft je een duidelijk beeld van je prestaties en toont je waar en wanneer je eventueel kan bijsturen.

Stap 7. Voortdurende optimalisatie en aanpassing

SEO is géén eenmalige activiteit, het is een continu proces dat vraagt om regelmatige inspanning. Het behalen van specifieke doelstellingen kan veel tijd – lees: vaak méér dan een aantal maanden – in beslag nemen.

Wil je je resultaten behouden en verbeteren, dan moet je blijven optimaliseren en aanpassen.

Door actief te blijven werken aan je strategie wordt de kans groter dat je succes behaalt. Door voortdurend te testen en je aanpak aan te passen kun je ervoor zorgen dat je site goed blijft presteren in de zoekresultaten.

Nieuwe SEO-trends en ontwikkelingen volgen

In de wereld van SEO en online marketing veranderen dingen snel. Het is belangrijk om nieuwe trends en ontwikkelingen te volgen. Als je weet welke nieuwe technologieën of strategieën populair worden, kun je je SEO-strategie aanpassen.

Ook het gedrag van gebruikers op het web verandert. Als je begrijpt hoe mensen zoeken, kun je je strategie optimaliseren voor een beter en direct resultaat.

Laatste stap: in lijn blijven met algoritme-updates

Google is altijd bezig met het verbeteren van hun zoekalgoritme. Het is belangrijk om te weten wanneer deze wijzigingen plaatsvinden en hoe ze je site kunnen beïnvloeden.

Je moet voortdurend je SEO inspanningen een beetje bijschaven om up-to-date te blijven met deze veranderingen.

Pas je strategie aan, zodat je niet achterblijft.

De toekomst van SEO? AEO en GEO

Met de opkomst van AI-zoekmachines en virtuele assistenten verandert online zichtbaarheid snel.

Answer Engine Optimization (AEO) en Generative Engine Optimization (GEO) gaan nog verder dan traditionele SEO. Het richt zich op het optimaliseren van content voor AI-assistenten als ChatGPT zodat gebruikers direct een relevant antwoord krijgen.

AEO en GEO bieden bedrijven nieuwe kansen door in te spelen op de vraaggestuurde aanpak van AI-chatbots. Denk aan het maken van antwoordgerichte content en het toepassen van gestructureerde data zoals Schema Markup.

Wil je weten hoe AEO en/of GEO jouw strategie kan versterken? Lees dan ‘Wat is AEO? en Wat is GEO?

Eén ding is duidelijk: waardevolle killer content blijft essentieel. Investeren in zowel SEO als AEO of GEO is een slimme zet om relevant te blijven.

Klaar om hoger te scoren in Google?

Of je nu net begint of je bestaande SEO-strategie een boost wil geven: ik denk graag met je mee. Geen droge theorie, maar een aanpak op maat die écht werkt – mét aandacht voor jouw content, jouw doelgroep en de nieuwste trends zoals AEO en GEO.

Laten we samen aan jouw online zichtbaarheid bouwen.

Ik help je daar graag bij! Neem vandaag nog contact met me op!

 

© C’bon, copywriter in Gent

Cruciale tips & trics voor jouw lokale SEO

Cruciale tips & trics voor jouw lokale SEO

Verschil onpage en offpage SEO gratis voor jou uitgeklaard

Verschil onpage en offpage SEO gratis voor jou uitgeklaard

Ik SEO-tekstschrijver? Ik ben en doe gegarandeerd veel meer!

Ik SEO-tekstschrijver? Ik ben en doe gegarandeerd veel meer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *